Jump to content

trebam pomoć!


Patrick_Jane

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam jedan problem vezan za posao, pa me zanima par stvari...

 

Ovako...

Počeo sam raditi prošli tjedan u jednoj privatnoj firmi, i rečeno mi je da ću prvo raditi tjedan-dva probnog rada (ali da je to uglavnom formalnost, i da će se nakon toga potpisati ugovor).

Ja sam odradio tih tjedan dana, bez ikakvih problema, incidenata...

Apsolutno ništa mi nemaju zamjeriti, niti imaju pravo biti nezadovoljni s mojim zalaganjem na radnom mjestu. Odradio sam 45 sati prošli tjedan, bez pauze za marendu ili kavu itd.

U subotu sam nazvao poslodavca (s obzirom da mi ništa nije govorio o daljnjem tijeku naše poslovne suradnje), i rekao mi je da dođem u ponedjeljak ujutro na posao, i da ćemo ponedjeljak-utorak riješiti i ugovor.

Nakon toga mi je u nedjelju poslao poruku da ipak dođem u ponedjeljak popodne na posao (znači 2.smjena). Ja kažem - u redu!

Otišao sam sa ženom na otok, i planirali smo se vratiti u ponedjeljak ujutro...

Kad u ponedjeljak ujutro meni zvoni mobitel, i opet on...

Kaže mi da ne trebam uopće dolaziti, jer da mi nije rekao, ali da je jedan čovjek već prije mene bio na probnom radu, nakon njega ja tjedan dana, i ovaj tjedan će biti još jedan... Pa će nakon toga vidjeti što dalje!

 

Da vam budem iskren, sreća je što sam bio na otoku kad me nazvao, jer da mi je to rekao "u facu" mislim da bi ostao bez kojeg zuba!

 

Ja sam odradio tih tjedan dana bez ikakvog ugovora, i mislim se - moglo mi se, ne daj Bože, nešto desiti na poslu, i tko bi platio osiguranje onda?!

 

Meni se takav način (rad bez ugovora) nije svidio od početka, ali sam računao - u lošoj sam situaciji (par mjeseci bez posla), i jednostavno moram prihvatiti to (pogotovo zato što je i on sam govorio da je taj probni rad samo formalnost, i čak mi je govorio da ću se morati prebaciti u ZABA-u, govorio je kad će otprilike biti plaća itd.

Računao sam - gotova stvar!

 

Isto tako mi je čudno da sam sve pošiljke koje su stizale u firmu ja morao potpisivati, kao i to što sam u par navrata išao u banku položiti novac od firme (a nosio sam sigurno 30-ak tisuća kuna), i tamo je isto išao moj potpis...

 

Zanima me što pravo kaže na ovu situaciju?!

Da li je tu bilo nekih nelegalnih radnji, i što mi je činiti s pravne strane po tom pitanju (jer ne mislim se samo tako povući, i pustiti da oni to nekažnjeno i dalje rade drugima)...

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da ste vi žrtva uhodane prakse neodgovornih poslodavaca koji na ovaj način ostvare nemali broj radnih sati koje ljudima ne plaćaju, sa raznim izlikama. Jedino što vi sad možete je da ovu priču ispričate poreznoj upravi, koja bi ga po službenoj dužnsoti trebala goniti za poreze i doprinose koje je utajio, a istu verziju i inspekciji rada, jer nitko ne može stupiti na rad bez ugovora o radu koji sadrži propisane elemente ili bez potvrde koja sadrži isto to. Mala je nezgoda za vas što niste maloljetni, već imate poslovnu sposobnost kao punoljetan građani, pa ste i sami sudjelovali u prekršaju pristajanjem na rad bez ugovora.

Dakle, odlučite što vas manje iscrpljuje - polagani zaborav da vas je lukavi "poduzimač" prevario, ili borba sa inertnim sustavom koji će najprije pitati vas zašto ste na sve pristali, pa će se onda polako okrenuti vašem poslodavcu, a on će reći neku laž...

Ako opet tako počnete, probni je rad dio ugovora o radu ako se predviđa, znači nema nikakvog rada bez ugovora.

Možda da se obratite i sindikatu ako ste član kojega, a možda i ako niste, oni vele da služe radnicima, pa možda vam pomognu savjetom, besplatnim pravnikom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija