Jump to content

Financijske nepravilnosti u D.O.O.


damir29

Preporučene objave

Moja tvrtka ima 3 člana uprave i 8 zaposlenika. Kao jedan od članova uprave držim trećinu poslovnog udjela. Pregledom ulaznih/izlaznih računa utvrdio sam određeni broj novčanih transakcija u obliku "Prijenosa na drugi konto", "Isplate dobitka" te podizanja gotovine preko kreditnih kartica ostalih dvaju članova uprave. Račun dobiti i gubitka (Bilanca) ne prikazuju pojedine stavke pa je iz njih nemoguće utvriditi šta se stvarno dogodilo.

Na moj zahtjev za pregledom ulaznih/izlaznih računa preko e-bankinga za koji je potreban username/password i TAN tablica dobio sam odgovor da samo jedan od nas troje ima pristup računu na ovaj način iako to nije bila legalna odluka društva. Nakon prijetnji revizijom dobio sam samo neke od podataka u tabličnom (Excel) formatu na osnovu kojih sam utvrdio gore navedene nepravilnosti.

Nakon službenog pitanja članu uprave koji drži "ključeve blagajne" o neobičnim transakcijama dobio sam šture odgovore koji uopće ne sadrže dokumente/fakture o tome šta je točno plaćano i zašto.

 

Ima li bilo tko kakav savjet šta činiti u ovakvoj situaciji? Može li banka (ili čak MORA?) na moj zahtjev (pošto imam pravo potpisa kao član uprave) dostaviti detalje o navedenim transakcijama? Rečeno mi je da je pregled plaćanja dostupan preko e-bankinga i da oni ne prakticiraju ovakve stvari.

 

Zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru pravnika ili stručnjaka!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članovi uprava su ustvari direktori, sa ili bez ograničenja, a ova se osobina definira aktom o osnivanju.

Osnivači su oni koji su u aktu o osnivanju navedeni kao takvi, sa opisom poslovnih udjela i navođenjem oblika (novac ili stvari) i njima pripada dobit društva, a ne direktorima. Ako je osnivač i direktor, dobit ide njemu, ali zato što je osnivač, a ne zato što je direktor. Upravi je svrha da uvećava dobit, a ne da je uzme.

Dakle, iz pitanja nije jasno da li su i druga dva člana uprave u posjedu poslovnih udjela, naveli ste samo sebe u jednoj trećini. Ako jesu, razmislite želite li i dalje biti u "kompi" sa osobama kojima ne vjerujete.

Poslovni rezultat se utvrđuje na kraju poslovne godine i tada skupština društva donosi odluku o tome što će s dobiti ako je ima ili kako će pokriti gubitak, ta se odluka čak i predaje sa PD obrascem u poreznu upravu. Ako ste vi imali dobit, to još uvijek ne znači da imate i novac na žiro računu, jer postoje aktivnosti koje ne smanjuju dobit (npr. velika kupovina dugotrajne imovine), ali smanjuju novac na žiro računu. Ako imate i dobit i novce, morate donijeti odluku o tome što će s njom biti, hoćete li je isplatiti, kada i na tu isplatu morate platiti krizni porez (2% ili 4%).

Banka kod otvaranja žiro računa traži podatak o odgovornoj osobi i s njom komunicira, oni nemaju obvezu suradnje s drugim članovima društva. Ne treba vam banka, uzmite izvode žiro računa na kojima se vidi kud je novac otišao - na koji žiro račun ili je podignuta gotovina, pa pogledajte da li još postoji u blagajni, a ako ne, pogledajte blagajničke isplatnice da vidite gdje je novac. Račun dobiti i gubitka i bilanca su kruške i jabuke, čak mrkve i jabuke, to nisu isti dokumenti, a iz njih se ni ne vidi ovo što vas zanima. Čini mi se iz vaših riječi da baš i niste kvalificirani sami analizirati stanje, pa da pokušate angažiranjem revizora ako je riječ o velikom novcu ili sumjnjate u prijevaru. Revizorske usluge nisu bagatelne, ali ako imate puno udjela...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, kao prvo hvala na odgovoru!

 

Što se vlasničke strukture tiče, postoje 3 člana uprave (direktora) i svaki od njih drži 1/3 vlasničkog udjela. Svaki od njih firmu zastupa samostalno - prema aktu o osnivanju.

Što se pak dobiti tiče, ona je minimalna i u pravilu se ne dijeli nego prenosi iz godine u godinu kao zadržana dobit.

 

Novac je uglavnom podizan preko kreditnih kartica firme, direktno u banci ili prebacivan na drugi konto. U knjigovodstvu mi nisu mogli reći koji je to drugi konto, a što se tiče kreditnih kartica i gotovine - sve je jasno: postoji ime/prezime, datum i svrha isplate.

 

Nakon dužeg natezanja sa članovima uprave rečeno mi je da je novac podizan u svrhu "reprezentacije" (čitaj između redova) što znači da ne postoje uplatnice ili bilo kakva dokumentacija koja bi mogla diskreditirati "određene" osobe.

 

Manje-više, svake se godine ponavlja ista priča: minimalna dobit (poslovanje s nulom), a lova potrošena na plave kuverte. I sve je OK knjigovodstveno. Ako zatražim reviziju i utvrde se određene nepravilnosti, postoji šansa da svi zaposleni odu na biro jer će firma biti zatvorena. To je dosta ljudi i igrati se sudbinama njih i njihovih obitelji za mene je užasno.

 

Ne znam šta učiniti po tom pitanju. Koji su to još mehanizmi (pravni ili bilo kakvi drugi) kojima se može kontrolirati rad ostalih članova uprave. Realno gledajući, njih dvoje su dvotrećinska većina i svaka odluka donesena s njihove strane "prolazi".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novac ima svoj tijek koji se knjigovodstveno prati. Ako je podizana gotovina kojom su plaćani troškovi reprezentacije, postoji račun iz restorana i na taj iznos blagajnička isplatnica. Ako je reprezentacija plaćana direktno sa računa tom restoranu, opet postoji račun restorana, ali ovaj put je plaćen bezgotovinski. Imate li više žiro računa (možda to zovete "konto"), opet se vidi sa kojeg je otišlo na koji i kako je na tom drugom knjiženo. Svakom se dokumentu može ući u trag, naravno ako se eto želi i onda ako se to zna. Iako ima majstora za "zamagljivanje" ipak se može ući u trag gdje je novac (nekad je izvješće o novčanom tijeku bilo obvezno za sve firme).

Čini se da vi imate problem "vezanih ruku" jer spominjete da zbog zaposlenih ne želite tjerati mak na konac, a onda imate dvije mogućnosti: da se zadovoljite s mrvicama koje dobivate od preostale dvojice suvlasnika ili da prežalite osnivački ulog i ostale troškove koje ćete imati te da novim aktom brišete sebe iz vlasničke strukture. Ako sumnjate da će se stvar sa ovakvim načinom rada razviti u pravcu gubitka, možda je bolje da razmislite - osnivači odgovaraju za obveze društva, pa dok ste osnivač...

Mehanizmi kontrole uprave su financijski izvještaji, oni služe osnivaču da kontrolira rad direktora. Osnivač ima pravo uvida u svu dokumentaciju na osnovi koje su izvješća sačinjena i pravo da od direktora dobije odgovore na sva ova pitanja koja ste vi postavili ovdje. Ako to tako nije, a u vašem slučaju izgleda da nije, možda je vrijeme da potražite druge poduzetničko okruženje, u kojem vas neće nadglasavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Reprezentacija predstavlja nešto drugo u ovom slučaju, može se reći da je to "lobiranje". Što se tiče tijeka novca - sve je to meni jasno samo što u ovom slučaju postoji i nešto što se zove izvlačenje keša koje se knjigovodstveno pravda na druge načine. Osobno ne sudjelujem u marketingu i komercijalnim poslovima firme pa stoga pokušavam stvari riješiti/saznati kako najbolje mogu i umijem. Ipak, čini se da moram biti "zadovoljan" sa ponuđenim u ime dobrobiti firme i svih zaposlenih.

anamih, zahvaljujem na svim savjetima i dobroj volji za pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je iz "tona" vaših rečenica da ste iz one pjesme "pristao sam, bi'ću sve što hoće, evo prodajem dušu vragu svome..." Šala mala, lakše se diše kroz smijeh.

Za vaše je duševno zdravlje super ako se možete pomiriti sa situacijom da se dobit ne dijeli na tri jednaka dijela, nego kažete da druga dvojica nešto "kemijaju". Problem bi za vas nastao ako porezne vlasti krenu nešto kontrolirati i ustanove nepravilnosti za koje ste odgovorni, jer ste direktor, bez obzira na količinu ovlasti koju imate prema drugim dvjema trećinama. O tome razmislite i ocijenite koliko bi vam se mirenje sa uhodanom praksom eventualno moglo obiti o glavu, jer poreznike neće zanimati koliko ste vi o svemu znali,nego samo koje vi na papiru ovlasti imate.

Nadalje, moram opet o tehnici praćenja novca. Kad se novac prebaci sa žiro računa, to se knjigovodstveno evidentira. Budući da je izvod sa žiro računa dokument koji se knjižiti mora, i pijani poreznik lako ustanovi ako je tu nešto maglovito. Izvlačenje keša se može pravdati na razne načine dok netko kvalificiran malo ne upita da se to pravda na knjigovodstvene načine - računima, ugovorima i drugim ispravama koje su podloga za knjiženje i odraz su poslovnih aktivnosti.

Ako je reprezentacija koju spominjete kao lobiranje usmjerena k osobama koje mogu zaustaviti određene kontrole, onda se ne morate brinuti i onda su svi ovi opisi bespredmetni, dovoljno je da netko nekome kaže "pusti to" i možete mirno spavati. A možda i jest, pa ne lobira se po vlastitom kvartu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija