Jump to content

oslobođen optužbe


smoky

Preporučene objave

dobar dan,

 

ako ste prijavljeni za kazneno djelo prijevare, a postupkom s e utvrdi da nema počinjenog kaznenog djela, što učiniti nakon donošenja takve presude kaznenog suda,

 

da li onaj tko je to prijavio treba odgovarati pred istim sudom, i što je mojoj ženi činiti, kome prijaviti ili učiniti što drugo,

 

moram reći da je doživjela razne šokove i stresove i svašta se događalo u međuvremenu, za vrijeme dok je išla na policiju, sudove, jer je znala da nije bila kriva za kazneno djelo, a prijaviteljica joj je time željela napakostiti i nanijeti boli i štetu, i osvetiti joj se za neki događaj.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je prijavitelj znao da nema kaznenog djela pa unatoč tome lažno prijavio nekog za kazneno djelo prevare, onda je odgovoran za kazneno djelo lažnog prijavljivanja.

 

No to ne treba brkati s prijavom za prevaru kada prijavitelj smatra da je prevara počinjena, ali se u postupku utvrdi da nema elemenata kazneog djela.

Tada prijavitelj ne odgovara u kaznenom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

hvala,cjenim i pratim Vaše odgovore,

no prijavitelj će uvijek tvrditi da zna da je prijevara učinjena, pa i onda ako zna da nije ućinjena, već mu je cilj naštetiti, ili time postići drugi cilj, recimo neku osobu ocrniti, tako da negdje drugdje se na nju drugačije gleda i cjeni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

da jasan mi je vaš stav i odgovor, ali mislim da će ženi biti dovoljan dokaz da je lažno prijavljena to što će priložiti pravomoćnu oslobađajuću presudu,te već i u kaznenom postupku uspijeti protiv prijavljene, tako da neće biti potreban drugi postupak,

zanima je da li je kazna za takvo djelo ista kao i za prijevaru za koju je lažno prijavljena,

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ista kazna

 

Lažno prijavljivanje kaznenog djela

Članak 302.

(1) Tko prijavi neku osobu da je počinila kazneno djelo iako zna da to nije istina, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga, ili tko za takvo djelo podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko prijavi da je počinjeno kazneno djelo iako zna da to nije istina, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga ili tko sebe prijavi da je počinio takvo djelo iako to nije istina, kaznit će se novčanom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do tri mjeseca.

 

 

Inače samo oslobađajuća presuda nije dovoljan dokaz, osim ako iz obrazloženja ili dokaza iznesenih u tom postupku, nije vidljivo da je prijava bila lažna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

 

vidio sam obrazloženja i vrlo su opširna i temeljita, te se iz njih jasno očitava da je podnesena lažna prijava, a na to se i detaljno očitovao državni odvjetnik,

 

u kojem roku nakon pravomoćnosti se mora podnijeti prijava protiv lažne prijaviteljice,

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija