Jump to content

poduzetnička plaća


tena123

Preporučene objave

Poduzetnička plaća je plaća koju obrtnik isplaćuje sam sebi. Taj postupak proizvodi na jednoj strani rashod poslovanja za plaću obrtnika, a po godišnjoj poreznoj prijavi to je prihod od nesamostalnog rada, pa u konačnici ovaj postupak za obrtnika nema smisla. Zašto to postoji? Za obrtnike koji su tako veliki da vode dvojno knjigovodstvo i godišnji obračun predaju na obrascu PD, a taj ne pruža mogućnost ostvarivanja prava na osobni odbitak, e zato se kroz godinu isplatom plaće i terećenjem obrta za bruto svotu uvećanu za doprinose na plaću uspijeva iskoristiti osobni odbitak. Nadalje, za jedan dio prihoda ovako se ostvaruje i pravo na oporezivanje stopom od 15% (porez na dobit je 20%), a i uvećanja osobnog odbitka koja se od 1.7. ukidaju mogla su se ostvarivati kroz poduzetničku plaću. Ona je za 2010. godinu određena u najnižem iznosu od 8.847,60 kn mjesečno, a obrtnik nema obvezu obračuna i uplate doprinosa za zapošljavanje, već samo mirovinsko, zdravstveno i ozljede na radu.

Dakle, ako ne vodite dvojno knjigovodstvo već ste mali obrtnik, ovaj vam manevar nema smisla, doprinosi su vam i veći nego kad ih plaćate na osnovicu za obrtnike (5.015,40).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija