Jump to content

komplikacije u trudnoći


nina333354

Preporučene objave

Regres je pravo iz kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili ugovora o radu. Pogledajte da li je za vašu djelatnost uopće ugovoren na jednom od ova tri mjesta. Ako jest, regres je pravo koje ostvaruju radnici koji dobivaju odluku o pravu korištenja godišnjeg odmora. Bolovanje i godišnji odmor ne mogu se koristiti istovremeno, znači vi kao radnik na bolovanju uopće nećete biti u planu poslodavca za raspored korištenja GO (već eventualno vaša zamjena ako ju je poslodavac zaposlio), pa nećete biti niti na listi za regres, u vašem bi slučaju takva isplata predstavljala plaću koja bi obvezivala poslodavca na uplatu pripadajućih doprinosa i poreza. Znači, oni koji su bolesni - nemaju godišnji, a bez godišnjeg nema ni regresa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto ne štima s ovim tumačenjem gore, po meni imaš pravo na regres ukoliko je on kolektivno ugovoren (iznimno će rijetko tako nešto biti propisano pravilnikom o radu ili ugovoreno ugovorom o radu).

 

Regres pripada radniku, bez obzira na kojem se korištenju prava iz zakona o radu i drugih propisa on nalazio i takva isplata nema ama baš nikakve veze s isplatom plaće, ni zamjenom, ni nadoknadom plaće koju je gotovo pa nemoguće unaprijed planirati - kada je u pitanju nadoknada plaće za vrijeme bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo dodatnog pojašnjenja: naravno da je regres uglavnom ugovoren kolektivnim ugovorom za djelatnost, ali može biti i na ova druga dva mjesta. Nadalje, ako se regres daje radniku koji je na bolovanju (po principu: "dajmo da svi dobiju regres"), tada on više nije neoporeziva isplata u smislu zakona o porezu na dohodak nego predstavlja plaću u iznosu u kojem je isplaćen, jer mora postojati odluka o godišnjem odmoru, barem na jedan dan a da bi isplata regresa bila neoporeziva isplata. Razlozi za moj ovakav komentar bili su iskustvo iz prakse gdje su radnici na bolovanju zahtijevali regres, a porezna je na upit poslodavca dala tumačenje koje sam ja prepričala. Inače, godišnji se odmor planira i mora se o tome blagovremeno dati odluka radniku (on se na nju može i žaliti, kao i na svaku drugu odluku poslodavca), pa se prema planu godišnjih odmora planira i regres, ali u tom planu ni u fusnotama nisu radnici na bolovanju. Oni će ostvarivati pravo na pripadajući godišnji odmor kad se vrate s bolovanja, a i na regres kad budu koristili GO. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija