Jump to content

valjnost dosmrtnog-doživotnog ugovora


investitor

Preporučene objave

Čekamo zajedno odgovor.

I ja sam pročitao svašta, meni se nameće odgovor da je takvim ugovorom moguće to izvesti.

Razum mi govori da je to suludo, jer je „prirodno“da se supruga skrbi o svom mužu i da takav odnos ne može biti predmet ugovor,a koji ima za posljedicu, naknadu u imovini.

 

Ne želim nagađati, stoga molim zaista nekog tko je upućen, da nam odgovori na postavljeno pitanje.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se isti takav ugovor može sklopiti sa djetetom onda može i sa suprugom. Uostalom, zašto bi bilo ˝prirodno˝ da se supruga brine o mužu kad zajedno ostare a ne recimo njegovo dijete 20-30 g. mlađe u punoj snazi?

Ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju je UGOVOR koji potpisuju 2 strane od kojih svaka ima svoje obaveze. Ako se te obaveze ne poštuju on se može i raskinuti ali dokle vam god otac ima poslovnu sposobnost može raditi sa SVOJOM imovinom što želi. Uostalom- NJEGOVA je. Da odluči sve prodati ovog trenutka i sa suprugom odluči živjeti u hotelu do kraja života isto tako mu ne možete ništa jer imovina nije vaša.

Prolistajte malo forum nasljednog prava i naći ćete puno toga. I jedan mali savjet: sačekaje prvo da vam otac umre pa brinite kome je što ostavio i s kim je što potpisao. Ovako ispadate gramzivi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da... pustite ovu gramzivost što je kolega napisao...

 

Kako ste ranije spomenuli, odredbe Obitelj.zakona govore u prilog međusobnog pomaganja i uzdržavanja bračnih drugova pa po toj logici nema potrebe da se sklapa ugovor. o dož.ili dosmr. uzdržavanju između bračnih drugova.

No, nema nikakvih smetnji da ga i sklope, često se to radi o međusobno uzajamnom ugovoru, kao i npr. uzajamna oporuka.

 

Taj bi se ugovor mogao pobijati po elementima zakona, ali pitanje da li biste uspjeli u sporu.

 

Naime, ovim ugovorima se često isključuju nužni nasljednici pa su česti, za razliku od oporuka kao i darovanja jer se darovanje uračunava....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod mene nije riječ o nikakvoj gramzivosti,već ako baš hočete inatu... roditelji su se rastali kada sam imala 3 god.,sada mi je 31.g. Otac me nikada ne posjećuje niti mi plaća alimentaciju.Ubrzo se ponovno ženi i ima 2 sina. Nemam nikakvog kontakta s njim.Prije par mjeseci odlučim potražiti i upoznati svoju polubraću,nakon kratkog kontakta (samo dopisivanje,ne osobno upoznavanje)oni se ispričavaju i kažu da više ne žele kontaktirati sa mnom,jer eto svatko ima svoj život,pa kad se nismo upoznali kao djeca ne moramo ni sada (doslovno,njihov odgovor).Ja se tužno povlaćim i to je to.. Ali nakon mjesec dana dolazi mi pismo njihove majke (očeve 2 supruge)u kojem mi ona svašta ružno piše,a između ostalog da su oni oporuku već napravili i da ja nemam šta tražiti kod njih (što mi uopće nije bio cilj).To je napisala na moj ljutiti odgovor na njeno 1. pismo,gdje sam napisala:vidimo se onda barem na ostavinskoj raspravi... Eto ovo je samo mali dio svega što mi se dogodilo,pa sad iz inata želim tražiti ono što mi pripada :-( Za one koje zanima moja cijela situacija mogu pročitati na blogu:zaboravljena kći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija