Jump to content

obiteljsko pravo


josipa30

Preporučene objave

draga josipa,

nakon toliko tvojih vapaja evo ti malo odgovora. jesam pravnik ali nisam specijalist za nasljeđivanje pa ću ti samo dati osnovne informacije.

Bez obzira što tvoj otac ima novu obitelj kao zakonito djete imaš pravo iza oca naslijediti njegove nekretnine razmjerno suvlasničkom dijelu. Problem je ako ih on već ranije ne ostavi oporučno nekom drugom (sadašnjoj ženi, djeci ili nekom drugom).Tad imaš opet pravo na nekretnine, ali moraš sudskim putem poništavati oporuku ili darovanje (ovisi što je rađeno).Za to već trebaš odvjetnika. Na tebi je da vodiš brigu da te netko obavijesti o njegovoj smrti (tko je još u vezi i s njim i s tobom ,-rodbina, kumovi i sl.)Nikakav problem saznati na nadležnom Općinskom sudu u mjestu prebivališta tvog oca, kome je od bilježnika dostavljeno da vodi predmet i donese rješenje o nasljeđivanju.

Također možeš u bilo kojem matičnom uredu (najbolje mjesto prebivališta tvog oca) saznati da li je otac još živ.

Možda da ti još netko sa boljim znanjem dade savjet, ovo je samo za početak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Jadranka,puno vam hvala na vašem odgovoru!Kod mene je nažalost sve to zamršeno ali ipak ste mi pomogli.I ja mislim da je najbolje naći odvetnika specijaliziranog za nasljedno pravo pa vidjeti s njim,jer ima kod mene više solucija.Naime,imam saznanje da je oporuka već napravljena baš iz razloga da se mene izostavi,e sad je još i pitanje što ako su napravili ugovor o doživotnom uzdržavanju ili ga naprave...koliko sam pročitala onda bas i nemam nekog izgleda..uglavnom da ne duljim ovdje je riječ o inatu s moje strane... Ako vas zanima cijela situacija možete pročitati na blogu zaboravljena kći... E da,a što se tiče kontakta s nekim s njihove strane,nažalost kontakt nemam.. pozdrav, :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

viki48 je napisao:

otac i djeca su izgradili i opremili kucu te primili podstanare. Jedna podstanarka je usla u vanbracnu vezu sa ocem i tako su zivjeli 40 god bez djece. Nakon njegove smrti kakva prava na kucu ima vanbracna zena? Hvala vam unaprijed

 

Nema dovoljno podataka za precizan odgovor.

 

Kada bi kuća bila isključivo očevo vlasništvo stečeno prije vanbračne zajednice , djeca i vanbračna supruga naslijeđuju jednake dijelove; npr. dvoje djece i supruga svaki trećinu.

 

Međutim, spominje se da su djeca zajedno sa ocem gradila kuću. Stoga djeca mogu postaviti zahtjev da se prije podjele ustanovi koji je njihov udio u vlasništvu temeljem ulaganja.

 

Isto tako, ako je u kuću za trajanja vanbračne zajednice značajnije ulagano (dogradnja ili sl.), supruga može zatražiti da se povećana vrijednost utvrdi kao bračna stečevina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Petero djece je s ocem izgradilo kucu koja je bila sposobna da primi podstanare, sve je bilo prikljuceno osim vode. Vanbracna zena je ulagala u kucu u smislu namjestaja, i svog komoditeta. Sve popravke i ostalo nadogradjivanje je radjeno zajedno sa djecom. Svoje djelove imovine su braca i sestre prepisali na jednog brata koji je djelio kucu sa ocem citavog zivota i tu je osnovao porodicu. Braca su prepisali kucu na njegovo ime nakon oceve smrti te mu je pripala jedan kroz jedan. Nakon toga je vanbracna zena tuzila tog sina i sada ona zahtijeva polovinu cjelokupne imovine. Sada koliki procenat na kucu moze dobiti sin kome su sva braca prepisali svoje djelove a koliki zena? Da li ona ima pravo na polovinu imnovine ili samo jednu sestinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina je bila na ocevo ime.

Ostavinska je bila nedugo nakon oceve smrti i vanbracna zena nije bila pozvana, jer je otac izrazio zelju da se vanbracna zena zbrine stambeno do smrti, ali ne i da joj pripadne imovina.

Takodjer, doslo je do zabune u papirima u kojima se ne spominje nevjencana supruga kao moguci nasljednik, tako da ocev sin koji je ispunjavao papire o mogucim nasljednicima nije znao da i ona treba biti pozvana.

oporuke nije bilo.

Međutim, unuka vanbracne zene je sama sastavila opruku koju su potpisali ona i jos jedan svijedok koji je u direktnoj rodbinskoj vezi sa ocem, te je tu oporuku potpisao otac. oporuka nije ovjerena niti je iko od sluzbenika kao npr. notar prisustvovao. Sada vanbracna zena iznosi tu oporuku koju je skrivala citavo vrijeme kao valjani argument oceve zelje. Da li je oporuka valjana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svi nasljednici imaju pravo na jednak dio ostaviteljeve kuće.

nasljednici su djeca i izvanbračna suptuga.

 

ali kuća je bila napravljena prije vanbračne supruge pa predpostavljam da je kuća sticana u braku sa prvom suprugom.

ako prva supruga nije živa njena djeca trebaju tražiti izdvajanje majčine bračne stečevine iz ostavinske mase.

ako je bivša živa može tražiti utvrđivanje bračne stečevine i izdvajanje iz ostavinske mase.

djeca mogu tražiti izdvajanje uloženog tj. povečanje njihovog djela temeljem ulaganja u nekretninu.

 

oporuka nebi trebala biti važeća

u pitanju je unuka koja je pisala oporuku (direktni potomak)

osobe kojoj se oporučno ostavlj dio nekretnine.

 

doživotno uživanje u nekretnini takođe se smatra djelom nasljeđa.(nužni dio)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija