Jump to content

Stranac kao osnivac tvrtke


anonimno

Preporučene objave

Zelimo osnovati tvrtku u kojoj ce jedan od ulagaca i osnivaca biti stranac. Kontaktirali smo nekoliko odvjetnika koji se bave trgovackim pravom i dobili razlicita tumacenja postupka.

a) Stranac moze odredjenoj osobi dati punomoc da ga zastupa u svim poslovima vezanim oko otvaranja tvrtke

b) Punomoc na taj nacin nije moguca. Potrebno je napraviti sve do rjesenja suda. Punomoc treba sadrzavati apsolutno sve. Zatim se to salje osnivacu koji svoj potpis treba ovjeriti na nasem veleposlanstvu ili konzulatu.

 

Tko je u pravu, i sto sad napraviti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi u pravilu radimo na način da se čim detaljnije u punomoći opišu ovlaštenja odvjetnika, a koja bi trebala sadržavati sve poslove koje treba odraditi dok netko ne počne obavljati redovne poslove za društvo koje se osniva.

 

Najjednostavnija solucija, no za koju je potrebno povjerenje, je da se prilikom osnivanja odvjetnika imenuje prokuristom društva pa on bez problema može obavljati sve potrebne poslove.

 

NITKO ne može za stranu osobu potpisati određene dokumente (primjerice ogledni primjerak potpisa za registar ili prihvat imenovanja za direktora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada stranac daje punomoć za obavljanje radnji vezanih za osnivanje društva radi se o posebnoj (specijalnoj) punomoći. U istoj je potrebno navesti sve radnje za koje se ovlašćuje određena osoba. Radnji oko osnivanja društva, koliko god se činilo, nema toliko puno da je to nešto komplicirano za ispisati. Postoje neke stvari, koje obvezno moraju biti sadržane, ali to bez problema može izraditi svaki javni bilježnik ili odvjetnik koji poznaje proceduru osnivanja društava. Netko je u gornjem tekstu dobro ukazao na određene dokumente koje ne može potpisati nitko osim osnivača osobno. Sad je pitanje da li će taj osnivač stranac bar jedan put osvanuti u lijepoj našoj. Ako osvane neka deponira potpis kod nekog od javnih bilježnika. U tom slučaju kada dođe do potrebe da osobno potpisuje dokumente, pošalješ mu tekst poštom, on se potpiše, odneseš kod bilježnika i on ovjeri potpis (pazi imaj ovlaštenje za tu radnju) jer ga ima deponiranog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija