Jump to content

Trošak goriva za tuđi automobil, broj zaposlenih u obrtu


obrtko

Preporučene objave

Poštovani,

obrtnik sam koji je u sustavu poreza na dobit(dvojno knjigovodstvo) a bavim se raznoraznim informatičkim uslugama.

Stalno sam zaposlen u drugoj tvrtci a preko obrta si stvaram dodatnu zaradu. Pošto mi moj poslodavac već plaća doprinose, troškovi obrta su vrlo mali(nitko nije zaposlen).

Evo toliko u uvodu :-)

 

Moje pitanje je vezano za priznavanje troška goriva. Naime, automobil koji vozim u privatne i poslovne svrhe ne glasi na mene a ja si uredno priznajem 70% troškova goriva i PDV-a. Da li je to legalno ili automobil mora glasiti na mene?

 

Drugo pitanje je vezano za broj zaposlenih.. Kako se to regulira? Kako dugo mogu raditi i zarađivati bez da je itko zaposlen u obrtu(pod uvjetom da ja radim u trećoj tvrtki koja mi plaća doprinose)?

 

Hvala vam na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete raditi što god želite, ali dok vas ne uhvate poreznici (šala mala).

Dakle, prvo o automobilu. Ne znam tko vam je knjigovodja ili ste si to sami, ali ovo je totalno neispravno da priznajete 70% troška goriva automobila koji nije u popisu dugotrajne imovine. Ako se vozite automobilom koji nije u popisu Di, tada si možete priznavati 2 kune po kilometru i troškove cestarine, mostarine i slično, a sve to po putnom nalogu. Za tzv. locco vožnju po mjestu rada i boravka vodite evidenciju koja uključuje početnu i završnu kolometražu po danima i na kraju mjeseca zbrojite prijeđene kilometre te si isplatite 2 kune po kilometru (u mjestu boravka i rada vam ne treba putni nalog). Dakle, odmah prestanite obračunavati prijevozne troškove na način koji porezno nije priznat ili nastavite ali cijelu isplatu tretirajte kao drugi dohodak i obračunavajte pripadajuće doprinose, porez i prirez.

Drugo - nema zapreke da obrtnik radi puno radno vrijeme kod drugog poslodavca po ugovoru o radu i ostvaruje dohodak od obrta, a bez zaposlenih radnika, to vas nitko neće pitati. Po poslovnom rezultatu vi ćete od porezne uprave dobiti rješenje prema kojem ćete biti obvezni platiti i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na osnovicu koju čini vaš dohodak, ali pretpostavlajm da to već znate, jer vjerojatno duže radite kad ste uspjeli ući u sustav dvojnog knjigovodstva zbog velikog dohotka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija