Jump to content

Vezani obrt-frizerski salon


Eta-m

Preporučene objave

28 mi je godina,završila sam SSŠ u Varaždin, zanimanje frizer, položila pomočnički ispit. U kući u kojoj živim poslovni je prostor, namješten i uređen frizerski salon koji je moja majka držala godinu dana, tj. zatvoren je 1995.g Nažalost, nisam bila u mogučnosti zaposliti se u struci tako da nemam potreban radni staž za pristupanje majstorskom ispitu, moja majka također, uz napomenu da ona sada i nije radno sposobna, bolesna je i 56 joj je godina. Zanima me koja je mogučnost da otvorim obrt tj. frizerski salon čija djelatnost spada pod vezane obrte. Po zakonu, s obzirom da ja nemam uvjete, kao vlasnik obrta moram zaposliti frizera sa majstorskim ispitom, no na moju veliku žalost potraga za kvalificiranim radnikom je bezuspješna jer na Zavodu za zapošljavanje nema takvog (ne u Varaždinu). Znači, imam poslovni prostor koji tehnički odgovara svim uvjetima za obavljanje obrta, mlada sam, više nego spremna raditi, plačati sve doprinose državi, obrtničkoj komori i ostalima, no nailazim na zid! Sve institucije kojima sam se obratila govore, zakon je takav, ne možemo vam pomoći! Jel' zaista tome tako? Što napraviti?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu su svi koji su vam rekli da ne možete otvoriti vezani obrt bez poslovođe koji udovoljava uvjetima za obavljanje istog. Jedini način na koji vi možete raditi kao frizerka je da ipak nekako pronađete frizerku koja ima adekvatnu stručnu spremu i s njom sklopite ugovor o radu na neodređeno vrijeme, te ga pokažete u uredu za gospodarstvo kako bi vam oni izdali rješenje o početku poslovanja obrta. Ova je cijela ograničavajuća priča rezultat napora države da građane zaštiti od samozvanih obrtnika svih struka, iako znam da ima puno frizera koji bi trebali nakon svojih kreacija dijeliti bočice s Fantom, kao u onoj staroj reklami.

Probajte i izvan Varaždina pronaći osobu koja će biti voljna sklopiti ugovor o radu s vama, nevjerojatno mi je da nitko ne želi raditi ili je Varaždin tako efikasno zaposlio sve svoje građane. Nesavjesni obrtnici pribjegavaju fiktivnom ugovaranju - pronađu osobu koju zaposle da bi dobili dozvolu za rad, nakon što prođe procedura ta osoba dade otkaz ili još bolje - oni joj daju otkaz kao tehnološkom višku i nastave raditi, jer su nam državne službe tako učinkovite da nikad nitko iz ureda za gospodarstvo ne priviri u takve obrte pogledati radi li onaj radnik još tamo. Ovo je totalno nezakonito i može vas koštati kazne ako nam se državni inspektorat pokrene i počne kontrolirati sve ono što mu zakon predviđa da kontrolira.

A jeste li razmišljali da sami krenete u edukaciju - ima pučkih otvorenih učilišta i sličnih ustanova, pa ćete uvijek moći samostalno raditi posao za koji vidim da imate volje i materijalnih uvjeta? Mladi ste, plaćanje te školarine vam je možda pametno ulaganje za cijeli život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija