Jump to content

Molim savjet- imovina stečena u izvanbračnoj zajednici


nesigurna

Preporučene objave

Od 1995. g. živjeli smo zajedno u mojem stanu (on nije bio prijavljen) do 2000.g.kad se selimo u kuću koju smo kupili-napravili za to vrijeme.Naime, u tih 5 god. smo kupili staru kućiću, srušili i na novim temeljima napravili novu. Kućica je kupljena iz sredstava od prodaje nekretnine koju je on kupio dok smo "hodali",dok u vrijeme uređenja i povećanja vrijednosti ,smo živjeli zajedno.Dakle, prva nekretnina je kupljena prije početka zajedničkog života.Uređivana je za vrijeme zajedničkog života, prodana je i kupljena druga koja je preuređena i u kojoj sada živimo. Dvije godine nakon useljenja me prijavio na tu adresu- kao postanara- u MUP-u je tada bio takav formular u koji samo upišeš ime osobe koju prijavljuješ na svoju adresu.Ja sam dizala kredite, radila i pomagala koliko sam mogla, a on je uložio svoj rad budući je tada bio nezaposlen, kako bi se reklo- svojim vlastitim rukama smo sagradili kuću.Dok smo radili-gradili, nije bilo problema. Govorio je kad se završi, etažirat ćemo i podijeliti.No, sad je druga priča- sve je njegovo.Molim savjet- što i kako prikupiti dokaze u moju korist?!?Imam samo dokaze o kreditu i volju prijatelja za svjedočenje.Pomozite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanbračna veza koja traje više od tri godine izjednačena je sa bračnom vezom.

(vanbračna veza je veza neoženjenog muškarca i neudane žene)

sva imovina stečena u takvoj vezi je zajednička stečevina i vlasništvo oba partnera 1/2 i1/2 bez obzira na čije ime je upisana nekretnina.

 

tužbom tražiti utvrđivanje vanbračne veze,utvrđivanje i podjela zajedničke imovine.

 

ukoliko nije moguče utvrditi vanbračnu vezu tražiti isplatu za sredstva uložena u nabavku i obnovu nekretnine(povečanje vrijednosti).

ili pismeno tražiti povrat posuđenog novca sa kamatama.

ili prijedlog za utvrđivanje vlasništva na nekretnini .

dokazi mogu biti svjedoci ,ugovor o krediti ,računi.

 

kod obnove nekretnine trebalo je koristiti hipotekarni kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pojašnjenje! Zanima me što je u sudskoj praksi dovoljan ili potreban dokaz za postojanje vanbračne zajednice? Hipotekarni kredit nije korišten zbog vlasništva i kamata, odnosno uvjeta Banke- on je sam izvodio radove ( nikakva pravna osoba, već je tada bio nezaposlen i prijavljen na Zavodu za zapošljavanje), tako da nije bilo ovjerenog predračuna .Naime, to je zbog uvjeta koja su potrebna zadovoljiti za dobivanje kredita- sasvim druga priča( vrsta kredita ) koja, smatram u ovom slučaju ne bi trebala biti bitna ili se varam ? Zanima me, da li se sada važeći zakon primjenjuje na imovinu stečenu prije stupanja istog na snagu tj. da li je bitno koji je zakon bio na snazi za vrijeme stjecanja imovine??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija