Jump to content

Molim odgovor


zgtata

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

u braku sam bio par godina, a mada je bračna zajednica puno ranije prekinuta, papirnati razvod je bio 2008. Otac sam djeteta koje je jučer krenulo u 2. razred. Alimentaciju redovito plaćam svaki mjesec u iznosu od 1600,00 kuna (primanja su mi malo veća od prosječne plaće u RH) koju je odredio sud bez obzira na kredite koje imam, a prema financijskim mogučnostima sudjelujem u kupnji garderobe, knjiga, igrački, dodatnog đeparca...mimo alimentacije koju plaćam. Bez obzira na ravod i naravno odvojenost od svoga djeteta svaki trenutak proveden s djetetom uživam i presretan sam što ga imam. U međuvremenu, točnije prošle godine sam se 2 puta oženio i supruga treba roditi krajem godine.

Ono šta me zanima je slijedeće: moram li i dalje nastaviti s plaćanjem istoga iznosa alimentacije (1600kn) jer sada stiže i novo dijete, novi troškovi..., a u međuvremenu je i bivšoj supruzi plaća itekako "skočila", no naravno to u ovoj priči nije bitno!?

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne želim uopće smanjiti svoju brigu i odgovornost za prvim djetetom. Mislim da sam, odnosno da itekako sudjelujem u odgoju i brizi. Ali ipak sada mi dolazi novo dijete, nove obveze, novi troškovi..., i dalje bi maksimalno sudjelovao u životnim troškovima djeteta iz prvoga braka.

Unaprijed hvala na odgovorima,

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate se ispričavati radi situacije u kojoj trenutno jeste...

 

Možete zatražiti da sud donese novu odluku, o manjem iznosu od dosadašnjeg, a više obveza uzdržavanja nije nebitna izmjenjena okolnost na cca prosječna primanja. Naravno, o smanjenju, koliko ili ne, odlučit će sud.

 

Ali, dok se odlučite na takvo što, morat ćete plaćati dosadašnji iznos...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete napisati u 3 primjera tužbu radi smanjenja iznosa uzdržavanja mlt. djeteta.(od toga 2 idu sudu 1 ostaje vama s pečatom suda kad je zaprimljen)

u tužbi morate navesti svoje podatke(vi ste tužitelj)

podatke djetetai majke djeteta koja je zakonski zastupnik(one su tužene) navesti po kojoj ste presudi plaćali, kako kada i na koji način te ukratko opisati sistuaciju tj. da očekujete rođenje djeteta sa suprugom...možete predložiti iznos za kojeg mislite da ćete biti u mogućnosti plaćati(sud nije obavezan vašim prijedlogom) i navedite da ste spremni i u buduće kao i do sada plaćati npr. školske i izvanškolske aktivnosti ili kupovati djetetu odjeću...

svakako čuvajte sve račune kupljenih potrepština i stvari za dite kao i uplatnice kao dokaz da alimentaciju plaćate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Račune za kupnju odjeće, obuće...nikada nisam čuvao jer smatram (nadam se) da bivša i ja imamo korektan odnos, zatim novce koje sam davao na ruke (bivšoj i djetetu) za đeparac recimo pri odlasku na more, za to nemam nikakvih dokaza. Nadam se da će bivša biti iskrena i korektna ukoliko dođe do novog dogovora, pa na sudu reći, odnosno potvrditi moje navode. U svakom slučaju razmislit ću o slijedećim koracima.

Uglavnom, nekakvog automatizma, odnosno ne postoji nekakav jednostavniji način za smanjenje alimentacije bez obzira na novonastalu situaciju, odnosno trudnoću moje sadašnje supruge??? Dakle jedino rješenje je "tužba"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako sam ja mislio pa sam dobio ovrhu i uvjetnu . za džeparac ili novce koje daješ na ruke traži od bivše da ti to potpiše i napiše datum(bilo bi dobro imati i svjedoka), račune čuvaj....

da rješenje toga je tužba, a nisam siguran da li se može napraviti nagodba ispred czss o smanjenju iznosa?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija