Jump to content

dokumentacija za legalizaciju+nadogradnju stana


anonimno

Preporučene objave

Može li mi netko reći što je potrebno napraviti da bi se legalizirao stan na trećem katu kuće koja ima urednu građevinsku dozvolu za prizemlje i dva kata. Radi se o stambenoj zoni.Znači stan je već napravljen, i uz dozvolu za legalizaciju bi trebalo zatražiti dozvolu za izravnanje kosog krova kako bi se dobilo dvoetažni stan. Naime, kuća ne bi dobila ništa više na visini koju već ima, jer su susjedne kuće uglavnom malo veće od te. Projekt za to je već napravljen. Što sad napraviti i odakle krenuti? Kojoj službi se obratiti i je li to pametno, ako je stan već napravljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi korak pri svakoj gradnji je provjera prostornoplanske dokumentacije. Informaciju o tome sto je na pojedinom području dozvoljeno graditi i pod kojim uvjetima možete dobiti u Uredu državne uprave u Vašoj županiji, Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove. Pod pretpostavkom da je zahvat koji ste izveli dozvoljen, slijedi Vam postupak ishođenja lokacijske dozvole, a potom i izmjene i dopune postojeće građevinske dozvole. Napominjem Vam da ćete prije izdavanja građevinske dozvole biti dužni plaiti posebnu upravnu pristojbu za gradnju započetu bez građevinske dozvole, de facto kaznu, koja se obračunava u iznosu komunalnog doprinosa koji plaćate jedinici lokalne samouprave, pomnoženom s koeficijentom 1,5. Dakle,slutite i sami da se ne radi o beznačajnom iznosu. Osim toga, upravo je od prošlog tjedna uvedena i obveza plaćanja vodne naknade prije izdavanja građevinske dozvole, koja se obračunava prema volumenu građevine i također nije beznačajan iznos.

Naposljetku,je li to pametno? Skupo u svakom slučaju jest, ali se u protivnom izlažete opasnosti od postupka građevinske inspekcije. Prosudite sami.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da od građevinske inspekcije opasnost ne postoji, takvo je bar moje iskustvo. Suvlasnica sam stambene zgrade u kojoj je suvlasnik u potkrovlju gotovo utrostručio svoj stambeni prostor šireći se na tavan. Nema građevinsku, lokacijsku dozvolu, nema suglasnost suvlasnika ni lokacijsku dozvolu. Prije 3 godine podnijela sam prijavu Ministarstvu graditeljstva i svega ostalog, ali oni uopće ne reagiraju. Obratila sam se pučkom pravobranitelju, ali ni njemu ne odgovaraju. Obratila sam se državnom inspektoratu, ali ni oni ne odgovaraju.

Ima li itko ideju što bih još mogla poduzeti?

Znam da je opcija sud, ali tko još ima povjerenja u naše sudove? Moj susjed- tajkun uspijeva u najstrožem centru grada graditi u potkrovlju štogod hoće i kakogod hoće u trenucima dok Ministarstvo graditeljstva usred ljetne sezone ruši bespravno izgrađene kuće na Jadranu.Isto ministarstvo ne reagira na mojih osam prijava građevinskoj inspekciji odnosno izravno ministrici Matulović Dropulić,.

Meni to miriši na mito i korupciju.

I ponavljam pitanje: ima li itko ideju što bih, osim dosadašnjih prijava i prije tužbe sudu, mogla poduzeti.

Hlvala

Illa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija