Jump to content

Prava van(bračnog) druga...


Tanja_Ta

Preporučene objave

Čitajući pravne savjete na drugim forumima, naišla sam na ovo pitanje i odgovor pa Vas molim da pročitate i na kraju pojasnite nejasnoće. :vrti:

 

---> pitanje :

 

"Prije 4 godine postala sam vlasnik stana podignuvši kredit na 15 godina. U međuvremenu sam se prije 1,5 godinu udala. kredit je još preostalo vraćati 11 godina. Pošto ja više nisam u mogućnosti vraćati kredit, a oba jamca su mi roditelji, uz moju suglasnost oni su voljni plaćati kredit. Međutim mene zanima postoji li mogućnost da moji roditelji postanu dijelom vlasnici tog stana (to bi bila moja želja) s obzirom da će ga oni u većem dijelu otplatiti ili bi se stan i dalje tretirao kao isključivo moje vlasništvo, a samim tim u slučaju eventualnog razvoda da li bi moj suprug polagao prava na taj stan bez obzira što ga vraćaju moji roditelji. Mogu li se takvi imovinski odnosi riješiti nekavim ugovorom između mene i roditelja ovjeren od strane javnog bilježnika i ako može treba li i moj suprug dati suglasnost ili ne? Unaprijed hvala!

 

-----> odgovor : :-?

 

Vi kao vlasnik stana možete s istim raspolagati kako god želite. Navedeno znači da možete cijeli stan ili jedan njegov dio ustupiti majci i ocu i to darovnim ili kupoprodajnim ugovorom. No ako ne potpišete nikakav ugovor, sama činjenica da Vaši roditelji vraćaju kredit ne čini ih vlasnicima stana, odnosno on se pravno tretira kao Vaš.

Što se tiče Vašeg supruga, on bi na stan polagao prava samo ako je isti stečen radom za vrijeme trajanja braka. Obzirom da je stan stečen prije braka, ne smatra se bračnom stečevinom te Vaš suprug nema nikakvih potraživanja prema vama niti Vašim roditeljima u pogledu vlasništva nad nekretninom. Eventualno može potraživati novac na ime sudjelovanja u plaćanju rata kredita. Ukoliko želite možete prenijeti cijeli stan ili dio na roditelje, a oni mogu Vama taj stan oporučno ostaviti, ili možete sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju (ukoliko vam namjeravaju ostaviti taj stan odnosno njegov dio). Uputno bi bilo da na roditelje prenesete ½ stana, tako da ipak ostanete vlasnik barem polovine stana. Za isto je potrebno sastaviti odgovarajući ugovor (darovanje, kupoprodaja) te morate ovjeriti potpis kod javnog bilježnika. Vaš suprug ne mora dati suglasnost za takav ugovor. "

 

 

Molim da mi objasnite slijedeće nejasnoće. Ovaj dio mi nije jasan " Što se tiče Vašeg supruga, on bi na stan polagao prava samo ako je isti stečen radom za vrijeme trajanja braka. Obzirom da je stan stečen prije braka, ne smatra se bračnom stečevinom te Vaš suprug nema nikakvih potraživanja prema vama niti Vašim roditeljima u pogledu vlasništva nad nekretninom" :-? . Ono šta me zbunjuje jest to šta zakon kaže se nakon 3 god. zajedničkog života- imovina stečena u braku dijeli na pola. E sad ovdje je naglašeno kako suprug nema pravo na imovinu obzirom da je stan stečen prije braka &%$&&%$ Nije mi jasno kako je stan stečen prije braka, ako do konačne isplate stana treba proći još 11.godina, tj. oni će ga zajedniči isplaćivati za vrijeme trajanja braka.

 

Može li to itko pojasniti ?! :misli: Da li se u ovom konkretnom slučaju smatra da stan nije bračna stečevina, iz razloga jer je stan kupljen(a nije jos otplaćen), prije sklapanja braka ? I kako se na to pravno gleda, ako se recimo rate za stan plaćaju putem trajnog naloga supruge, a ovdje se navodi da bi suprug "eventualno mogao potraživati novac na ime sudjelovanja u plaćanju rata kredita"

 

 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija