Jump to content

Video nadzor u neboderu


bonbakboo

Preporučene objave

Poštovani Legalisti, zanima me Vaše mišljenje i savjet.

 

Upit se odnosi na legalnost uvođenja video-nadzora u zajedničke prostorije nebodera u kojem stanujem.

 

Citiram tekst koji sam uputio udrugi Potrošać:

(Upitio sam ga i Agenciji za zaštitu osobnih podataka)

 

 

Postovani,

 

obraćam Vam se upitom vezanom za moguće kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka i akciji "drukera".

Molim Vas za mišljenje i obrazloženje o ispravnosti doljenavedenog te uputi o eventualnom postupanju i osporavanju.

 

Objašnjenje:

 

Legitimni sam stanar (ne i vlasnik stana) sedamnaestokatnog nebodera u Zagrebu. Zgradom upravlja tvrtka LINDGRAD.

 

Predstavnik stanara, prije cca. mjesec dana, izvješenim pamfletom, obavjestio nas je da će se u zgradu uvesti video nadzor zajedničkih prostorije nebodera i to: u pred ulaz zgrade, ulaznom dijelu i liftove.

Ni u jednom trenutku on nije, niti mene (stanara) niti vlasnika stana u kojem stanujem, upitao za pristanak vezano za tu investiciju niti suglasnost o primjeni video-nadzora odnosno, za privolu da nas se snima. Nije nam ni predočio listu pristankaka ostalih stanara.

Više susjeda (stanara i vlasnika) potvrdilo mi je to isto te istaknulo da uvođenje video nadzora smatraju nepotrebnim i neutemeljenim zadiranje u njihovu privatnost.

 

Osobno se protivim ovom načinu nadziranja smatrajući da pretjerano zadire u moju privatnost i privatnost mojih posjetitelja te nosnovano povečava izdatke pričuve koja nam je od nedavno uvečana za jednu trečinu dotadašnje.

Uostalom, za uvođenje ovog siguronosnog sustava absolutno ne postoje evidentni razlozi. Zajednička imovina do sada nije bila naglašeno uništavana niti je itko ugrožavao stanare. Video nadzor pogotovo nije uobičajeno sredstvo kod objekata ovoga tipa a postoji niz drugih mogučnosti zaštite koji su jednako ili više efikasni a povoljniji su.

 

Po mom saznanju, sukladno Zakonu za zaštitu osobnih podataka, prikupljanje osobnih podataka bez izričite privole svih pojedinaca nad kojima se obavlja ova radnja protivna je zakonu.

K tome se otvara i niz pitanja kao: pitanje prava upravljanja snimljenim video podacima, njihovim raspolaganjem i odgovornosti u slučaju zlouporabe i li nekog drugog slučaja koji zloupotrebljava njihovu upotrebu protivnu zakonima. Tko bi za to bio ili jest odgovoran?

 

O mom stavu, mišljenu i alternativnim prjedlozima sam pismenim putem obavjestio stanare i predstavnika zgrade.

Stanari s kojima sam naknadno razgovaraju odobravaju moje primjedbe a predstavnik stanara na to nije reagirao.

 

Poznato mi je da se donošenje odluka o ulaganju, etc. u zajedničko vlasništvo donose sukladno Međuvlasničkom ugovoru te vrijedi odluka nadpolovićne većine.

To je logično, no zar takva odluka nebi trebala biti i u skladu sa ostalim važećim zakonima RH?!

Dakle, ako 51% ili više stanara nemaju ništa protiv uvođenja video-nadzora no nekoliko drugih stanara ne odobravaju da ih se snima, zar u tom slučaju upotreba ovog nadzora nije protuzakonita?

 

U ovom slučaju vjerovjatnije mi zvuči da se iza ovoga krije određeni komercijalni interesi pojedinaca i tvrtki koji nam se na ovaj način želi dugoročno nametnuti a potencijal tržišta je ogroman.

Neslužbeno sam upućen da ću kao stanar "imati mogučnost" i vidjeti tko mi zvoni na vrata i to putem video signala kojeg u svom paketu usluga pruža tvrtka B-net. Dakle, trebao bih s B-netom zaključiti još jedan korisnički ugovor i plaćati usluge koje u stvari, ne želim ?!

Zar me na to onih 51% mojih susjeda svojom eventalnom nelegitimnom odlukom uistinu mogu primorati!?

Ili se ovdje ipak radi o mogučoj sprezi tvrtke koja instalira video nadzor Videonadzor.com.hr, B-net-a, oglašivačkih tvrti i našeg predstavnika stanara, odnosno - klasičnoj drukerskoj akciji.

Eh da, ne smjem zaboraviti napomenuti da smo obavješteni i o namjeri uvođenju radio programa u liftove "radi ublažavanja straha klaustofobičnih osoba" (?!)

 

Kamere su u međuvremenu instalirane i u funkciji a na stjenkama komercjalni oglasi B-net-a i inih oglašivaća. Narednih dana oćekujem i početak "bombardiranja" epp-radio porukama. U pomoć!

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija