Jump to content

pravni status napojnice


kosuta

Preporučene objave

Poštovani,

 

bio bih vam zahvalan kada bi mi netko odgovorio kakav je pravni status napojnica i podliježu li one plaćanju poreza u ovom konkretnom primjeru - zamislite da turistički vodič, naravno službeno licenciran, odluči samostalno pružiti usluge besplatnih tura. Za njih izrijekom ne traži nikakvu naknadu, ne naplaćuje ih niti ističe da se one moraju platiti - jedini princip zarade bio bi novac od eventualnih napojnica koje bi mu gosti ostavili nakon ture.

 

E sad, budući da je sami čin davanja napojnice slobodna volja pojedinca, zarada bi, naravno, uvelike ovisila, no u praksi bi bilo moguće skupiti, recimo 200 kn po turi (10 gostiju po 20 kuna). Ide li to ritmom od jedne ture dnevno, to je već pristojnih 6000 kuna mjesečno. Budući da vodič nigdje i ničim ne ističe da od svojih gostiju traži novac, i da ture dava besplatno, je li uistinu moguće na temelju tih napojnica, jer to i jesu, zaraditi pristojnu plaću - bez ikakvih pravnih i poreznih obveza?

 

Dakle, sve se svodi na osobnu želju pojedinca da neku uslugu pruži besplatno, i slobodnu volju pojedinaca da je na neki način nagrade.

 

Nadam se da je pitanje zanimljivo, kao i da pripada ovim raspravama o poreznom pravu :)

 

Hvala, pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija