Jump to content

Nakon porodiljskog otkaz ili...


lalica

Preporučene objave

Postovani,

 

u velikom sam problemu.Naime tjedan dana prije isteka porodiljnog dopusta javila sam se u firmu u kojoj radim vec 5 godina da najavim kad dolazim. Da napomenem da sam u toj firmi bila najprije menadzer a potom sefica (zadnje 2 godine) dva sektora. Pozvali su me na sastanak na kom su mi priopćili da se osniva jos jedna nova firma i da me planiraju kao sefa u toj novoj firmi (koja je osnovana prije dva mjeseca). Jedan od dva sektora koja sam vodila je ugasen i navodno mog radnog mjesta vise nema u organizacionoj shemi moje kako bih rekla "stare" firme. Ta nova pozicija koju nude je primamljiva ali na nju bih navodno presla od 1.1.2011.

Problem je nastao kada me je moj direktor pozvao i poceo sa ubedjivanjem kako bih trebala iskoristiti odmor + bolovanje , tj da se u firmu ne vracam na posao dok se ne zaposlim na tom novom radnom mjestu (za koje se btw pitam je li postoji uopce)u toj novoj firmi. Tu sam postala sumnjicava.

Mogu li me natjerati da predjem u drugu firmu, i sto bi se desilo da ostanem ak mog radnog mjesta vise nema u organizacionoj shemi? Il mi samo spremaju otkaz? Mogu li ga uopce dat dok sam na bolovanju tj odmoru? Trebam li ic na odmor i bolovanje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lalica,

otkaz za vrijeme korištenja prava na porodiljni dopust kao i 15 dana nakon njega je zabranjen Zakonom o radu:

Članak 67.

 

(1) Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, osim pod uvjetima iz članka 68. stavka 1. ovoga Zakona.

 

a nakon korištenja prava:

Zaštita trudnice, odnosno žene koja doji dijete

 

Članak 68.

 

(1) Odredbe članka 67. ovoga Zakona ne sprječavaju poslodavca da trudnici, odnosno ženi koja doji dijete, na njezin prijedlog, ponudi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

 

(2) Ako radnica iz stavka 1. ovoga članka radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdravlje, poslodavac joj je dužan ponuditi sklapanje sporazuma kojim će se odrediti obavljanje drugih odgovarajućih poslova, a koji će za određeno vrijeme zamijeniti odgovarajuće uglavke ugovora o radu.

 

(3) U sporu između poslodavca i radnice samo je ovlašteni liječnik nadležan ocijeniti da li su drugi poslovi ponuđeni u slučaju iz stavka 2. ovoga članka odgovarajući.

 

(4) Ako poslodavac nije u mogućnosti postupiti na način propisan stavkom 2. ovoga članka, radnica ima pravo na dopust uz naknadu plaće sukladno posebnom propisu.

 

(5) Istekom vremena iz stavka 2. ovoga članka, prestaje i sporazum iz stavka 2. ovoga članka te se radnica vraća na poslove na kojima je prethodno radila na temelju ugovora o radu.

 

(6) Sporazum iz stavka 2. ovoga članka ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće radnice.

 

Dakle mislim da vi mirno možete čekati da vaš poslodavac "proradi" 01.01.2011 a do toga neka vas smjesti iza godišnjeg na neko drugo radno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lalica,

 

bolovanje nije nikakav odmor, bolovanje odnosno privremena nesposobnost za rad radnika je zdravstveno stanje koje određuju za to ovlaštene osobe medicinske struke i to se zdravstveno stanje ne može ni predlagati ni na njega se ne može "odlaziti" prema suludim idejama i potrebama poslodavaca.

 

Svoju radnopravnu situaciju probaj urediti na neki drugi način, mirnim putem, dogovorom koji će rezultirati ugovorom na obostrano zadovoljstvo, a ovo što je gore pastirano u svakom slučaju stoji.

 

Na kraju moram te zamoliti, obzirom da sam ti "malo" editirao post, a sama vidiš u čemu je razlika između objavljenog i ovog sada, da barem pokušaš nastaviti otpirilike ovako dalje, ne zbog mene, već zbog toga kako bi te ostali korisnici foruma mogli razumjeti i pomoći ti oko tvog problema.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija