Jump to content

ugovor o radu na određeno vrijeme


filomena77

Preporučene objave

Ugovor o radu zaključen je 15.7.2010. na određeno vrijeme u trajanju od 3 mjeseca.

Danas, 28.10.10. poslodavac nije radniku ponudio zaključenje novog ugovora a radnik je nastavio raditi.

Čl.10 Zakona o radu - toč.5 kaže između ostalog da --ako radnik nastavi raditi i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

Što to točno znači: da li se ugovor na određeno pretvara u ugovor na neodređeno? Da li tada radnik dobiva novi ugovor? Šta ako poslodavac to ne želi? Da li treba podnijeti neki pimeni zahtjev i kakav?

Koliko je radniku poznato, poslodavac se sprema ponuduti radniku opet rad na određeno vrijeme, ali jednostavno nije "stigao" izraditi tekst ugovora.

Što je za radnika povoljnije: da prihvati novi ugovor na određeno tj. retroaktivno od 16.10. ili da od poslodavca traži - kako ? zaključenje ugovora na neodređeno vrijeme.

Molim odgovor i unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak ZOR-a koji spominjete isti je (samo se njegov broj mijenja) još od prvog ZOR-a 1996., pa ipak mi nije poznato da je proizveo znatne učinke.

Ništa se bez aktivnosti radnika neće nikakvim automatizmom dogoditi, nema službe u RH koja kruži po tvrtkama, pregledava ugovore i nalaže ovakvim "zaboravnim" poslodavcima da svoje radnike obraduju ugovorima na neodređeno vrijeme. Radnik može otići na inspektorat, možda oni imaju malo rigidniji stav prema tome nego svih ovih godina, probajte. Ali računajte s tim da će se i poslodavac braniti, meni nije poznato da je itko uspio išta primjenom ovog članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

filomena,

dobro govori anamih. Sudska praksa baš i ne pozna automatizam pri prelaska ugovora o radu na određeno vrijeme u ugovor na neodređeno vrijeme usprkos članka iz Zakona o radu koji ste pomenuli, jer bi bilo potrebno utvrditi da je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno Zakonu, pa se tada smatralo da je sklopljen na neodređeno vrijeme. Pri tome, kako ugovor nije trajao duže od tri godine, s tog osnova to ne biste mogli tražiti. Dakle, jedino biste to mogli tražiti s osnova da nije postoji objektivan i opravdan razlog da se sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme, nego se mora sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme (ako je to stvarno tako, što ja iz pitanja ne vidim). Međutim, to kod vašeg poslodavca ziher nebu prošlo. On će vama po svojoj prilici ponuditi ugovor kakav ste imali do tada ,pa ako je sve drugo u redu od strane poslodavca ,vi njega i prihvatite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija