Jump to content

sporna presuda za alimentaciju


juice

Preporučene objave

Bila bi jako zahvalna kada bi mi netko odgovorio...

U presudi za alimentaciju koju vodimo moja majka (za razdoblje dok sam bila maloljetna) i ja (za razdoblje od kada sam punoljetna) s mojim ocem, od dijela dosuđenog mojoj majci koji joj moj otac mora nadoknaditi za uzdržavanje sudac je oduzeo okvirnu svotu koju je u svome iskazu iznijela moja majka da su joj njeni roditelji pomagali u mome uzdržavanju. Pa šta je zaista u skladu sa zakonom takva odluka!? Bilo bi mi jasno da su njegovi roditelji pomagali pa da se to njemu odbija, ali u ovome zaista nema nikakve logike.... Šta sada da odem na sud i kažem da mi je mamina sestra prije 2 tjedna dala pedeset kuna za kavu bi se odbilo od njegovog dijela kojim je obavezan uzdržavati me!???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već je jednom bila donešena presuda na prvostupnjskom, žalio se i on i mi, bilo je na županijeskom koji je vratio predmet prvostupnjskom i donešena je druga presuda, gotovo identična onoj prvoj, osim što u prvoj nije bilo govora o odbijanju svote kojom su pomagali moji djed i baka s majčine strane.... mene ustvari zanima samo koji čl. zakona ako uopće postoji podupire takvu odluku suda!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema članka u zakonu koji bi dar roditelja djetetu mogao ubrojiti u izvršavanje tuđe obveze.(pozorno pročitajte prvo odluku prvostupanjskog suda .u njoj bi trebao biti naveden i čl. zakona za njihovu odluku)

na sudu treba naglasiti da je pomoć pri uzdržavanju djece dar roditelja djetetu (ili dar bake i djeda unucima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Pogledala sam prvostupanjsku presudu i sud se poziva u tom odjeljku samo na čl. 223 ZPP-a, tj. utvrđivao je samo koliko je otprilike pomoć mojih djeda i bake mogla iznositi novčano. Za dio koji se odnosi na odbijanje te svote mojoj majci a u korist moga oca sud se ne poziva ni na koji članak zakona ili slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ocu odbijen iznos kojim su u vašem uzdržavanju sudjelovali majčini roditelji, ispada da je utvrđeno da su oni (koji nisu podredno dužni) snosili troškove umjesto onog tko je uzdržavati bio dužan, ali ujedno naznačava i da su učinjeni troškovi bili opravdani? Pa onda...

 

Članak 244.

(1) Fizička ili pravna osoba koja nije bila dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova od onog koji je po ovome Zakonu bio dužan davati uzdržavanje, ako su učinjeni troškovi bili opravdani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem... ali slučaj je takav da su moji djed i baka nedavno preminuli tako da oni ne mogu podići tužbu po toj osnovi. Da li moja majka kao zakonski nasljednik može podići tužbu protiv moga oca po toj osnovi, iako mi je to sve nelogično, zašto bi se onda njihovi učinjeni troškovi smatrali kao nešto što se treba odbiti od njegove obveze za uzdržavanje, ako bi se kome trebalo odbiti onda je to moja majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija