Jump to content

upit za nasljedno pravo


LittleRose

Preporučene objave

Poštovani, imam tri pitanja u jednoj poruci:

1. Imam majku, brata i polubrata ( očevog sina ), koji jest vanbračan , ali zakonski priznat od oca i nosi naše prezime.

Moj će otac iz nekih svojih principa jednog dana preminuti bez sačinjene oporuke. Kako bi izgledala podjela imovine između nas četvero?

 

2.Moji susjedi su bračni par bez djece. Zbog svog zdravstvenog stanja, susjed koji je bolesniji će možda jednog dana umrijeti prije susjede,također vjerojatno bez sačinjene oporuke, a u naletima "raznježenosti" govori da će sve ostaviti unucima svojega brata. Kakva su prava moje susjede i da li je jednog dana ta svojta može opterećivati nekim potraživanjima pozivajući se eventualno na te "izljeve nježnosti" ( nikad se ne zna !)?

 

3. Moja svekrva ima samo moga sina, nije bila nikada u braku s mojim svekrom, a on je zakonski priznat od oca i ima još dva polubrata, koji su sinovi druge žene, također zakonski priznati. Vjerojatno neće biti oporuke , pa me zanima kakva su njegova prava, možda tvz. nužni dio, budući da realno ništa ne očekuje od oca, već " što mu sud dodijeli..." ?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

1.Svakom 1/4 očeve imovine. Ovo je osnovni princip.

2.Obećanja u trenucima raznježenosti ne daju pravni osnov za kasnija ev.potraživanja nasljedstva. Susjeda uvijek ima pravo na svoj nužni dio i izdvajanje vlastite imovine.

3.Ima zakonsko nasljedno pravo po smrti oca na 1/4 dijela njegove imovine. Također, ovo je osnovni princip.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala notarici !

Recite molim vas na koji način sud, kada za to dođe vrijeme, vrši procjenu kolika je recimo ta 1/4 naslijeđa, te, hipotetski govoreći, dvije stvari :

1. ako želim prihvatiti svoju 1/4, a fizički je ne mogu preuzeti jer je takva narav imovine, što se tada čini ?

 

2. ako se želim odreći svoje 1/4 u korist majke, da li to mogu uvjetovati npr. ako se ostatak obitelji bude odnosio prema njoj kako dolikuje, jer brat živi s roditeljima u zajednici, a ako tako ne bude, ja povlačim svoju odluku i prihvaćam svoju 1/4 ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Osniva se suvlasništvo na stvari ( pretpostavljam da je ovdje riječ o nekretnini ), gdje ćete Vi biti vlasnik u 1/4 suvlasničkog dijela iste. O suvlasništvu kao obliku nepodijeljenog prava vlasništva više osoba na istoj stvari možete naći na podforumu 'stvarno pravo'.

2) Ne možete ustupiti svoj nasljednički dio na drugu osobu uz postavljanje uvjeta trećoj osobi, barem ne na takav način.

Uvijek možete prenijeti svoj suvlasnički dio na stvari na treću osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se nasljeđuje po zakonu i dijeli na idealne dijelove, ostavinski sud uopće ne procjenjuje.

 

Veličina dijelova propisana je zakonom ovisno o broju nasljednika i nasljednom redu.

 

Npr. ako 4 nasljednika prvog nasljednog reda nasljeđuje stan svaki u 1/4 dijela, potpuno je svejedno za upis vlasništva u zemljišne knjige koliko vrijedi taj stan.

 

Nasljednici se mogu u ostavinskom ostupku dogovoriti o fizičkoj podjeli ostavine, pri čemu ne moraju poštivati veličinu dijelova koje bi naslijedili bez dogovora, ali to nije obavezno. No, moraju svi pristati na dogovor. Ako se ne dogovore, postat će suvlasnici u idealnim dijelovima i razvrgavati suvlasništvo kasnije, dogovorom ili sudskim postupkom razvrgnuća suvlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija