Jump to content

Naplata štete od osiguranja


plok

Preporučene objave

Evo sestra me zamolila da se raspitam glede slučaja prometne nezgode njenog supruga.

 

Dakle u prometnoj nezgodi je alkoholizirani vozač udario sestrinog supruga na nogostupu nanijevši mu teže tjelesne ozljede,da ne idem u širinu ozljeda radilo se o operativnom zahvatu na kralježnici,te su mu liječnici odredili invalidnost,ne znam točan postotak mislim oko 40%,no to nije ni bitno za ono što me zanima.

 

Naime nesreća se dogodila 2004g. i evo prošla je već i šesta godina od nesreće,no oni još nisu dobili nijednu presudu od suda,osiguranje je naravno nudilo nekakvu nagodbu,na savjet odvjetnika nisu pristali,no 6g. se čini kao predug rok da se još nije donijela ni prvostupanjska presuda,a kada se ona donese uz žalbe i sl. ne znam nazire li se kraj ovom slučaju.

 

Pa me zanima,točnije sestru,da li je normalno da ovakvi procesi traju ovako dugo,što je razlog tolikom odugovlačenju(odvjetnik,sud..........) i da li postoji mogućnost za tužbu protiv države jer smo čuli,da bi po nekakvim pravima građana u ovakvim slučajevima presuda morala biti donesena unutar 5g.

 

 

Zahvaljujem na svim odgovorima,ukoliko je potrebno dodatnih podataka slobodno pitajte,pa ih napišem.

 

LP plok

 

PS: ne znam da li je tema u pravom pdf-u,pa ukoliko nije slobodno je izmjestite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisat ću ovo kao da se obraćam vašoj sestri odnosno šogoru. Jel imate povjerenja u svog odvjetnika? Nazovite ga, pitajte ga što se događa i gdje je zapelo. Tražite da si iskopirate spis. Vaš odvjetnik je plaćen da vas zastupa, da vas savjetuje i da vas drži upućenim u vašu parnicu. Svejedno, idite na nadležni sud i raspitajte se o vašem zahtjevu odnosno predmetu. Zavisno o pretrpanosti pojedinog suda te kompliciranosti slučaja. Za naknadu štete od osiguranja od godinu do 3 godine. ŠTO NE ZNAČI DA NE MOŽE TRAJATI I DULJE. Teške su ozljede u pitanju, one se vještače ali tek po završetku liječenja, kada bi se zapravo trebala podnositi i sama tužba, onda se pokušavaju nagoditi, ako ne uspiju sud donosi prvostupanjsku odluku, pa se onda oni žale, pa se vaš odvjetnik žali, pa sve ide na viši sud... A vi o svemu tome nemate pojma jer sud spise šalje direktno odvjetnicima.

Da li ste bili pozvani na koje ročište, da li su vas možda zvali na vještačenje ozljeda? Da li se završio kazneni postupak i jel ga uopće bilo? Ima još puno pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi konkretnije znali o čemu se radi. No ni vi na njih vjerojatno ne znate odgovore. Ako vam vaš punomoćnik ne želi odgovoriti na ta pitanja otkažite mu punomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo,raspitao sam se malo kod sestre o slučaju.

 

Prvo da se ispravim vozač koji je izazvao nesreću nije bio alkoholiziran,nego pod utjecajem narkotika,ne znam mijenja li to što.

 

Daklem,nesreća se dogodila 2004g.,a tužba je podnesena u prvom mjesecu 2005g.,zet je bio na samo na jednom ročištu,a do sada su bila ukupno 3 vještačenja.

Prvo vještačenje je bilo u bolnici gdje se vršilo liječenje i gdje zet prebiva,gdje je određena 40% invalidnost,na to riješenje se žalilo osiguranje,te je na njihov zahtjev obavljeno drugo vještačenje gdje je određena inavlidnost od 15%,te se na to zet žalio i treče,valjda posljednje je obavljeno na medicinskom fakultetu,sudsko vještačenje i rezultate tog vještačenja ne znaju jer im odvjetnik ne govori.

 

Bitno je spomenuti da je proces neko vrijeme stajao jer je sudsko vještačenje bilo potrebno platiti,zet je uplatio iznos koji mu je rekao odvjetnik,primjera 5.000,00 kuna,no spisi nikako nisu stizali s medicinskog fakulteta na sud jer je trebalo platiti još 2.000,00 kuna,a to im odvjetnik nije rekao,nego je sestra sama saznala preko svojih izvora,naravno kada je cijelokupni iznos plaćen vještačenje je odmah išlo na sud i sazvano je novo ročište,no oni ne znaju ni nalaze sudskog vještačenja ni što se događalo na tom ročištu.

 

Najveći problem je što je zet dobra,da ne kažem naivna osoba koja svima vjeruje,no sestra već odavno gubi strpljenje,a i meni se čini da sve to skupa predugo traje,evo gotovo 6g. od tužbe,a ni prvostupanjske presude,pa na tu presudu žalba,žalbica itd....

 

Dakle zanima nas:

 

Traje li sve to predugo?

Obzirom da je neupitno potvrđena invalidnost(postotak još ne znamo) i da je zet u trenutku nesreće imao vlastitu firmu,,ima li smisla i koja druga tužba(zbog izgubljene dobiti i sl.) osim ove za naknadu štete?

Da li se država može užiti jer smo čuli da se presuda u ovakvim slučajevima mora donijeti u roku 5g.?

Trebaju li mijenjati odvjetnika,jer strpljenje je pri kraju,a i strah ih je nekih glasina,naravno nepotvrđenih o sprezi pojedinaca i osiguravajućih kuća?

 

 

Zahvaljujem na svim odgovorima,ukoliko je potrebno još informacija slobodno pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Pitati odvjetnika SVE - o kojem se postotku invalidnosti radi, zašto parnica stoji, jel nuđena nagodba, koliko je ponuđeno... Ako vam nagodba odgovara prihvatite je.

 

2.SUD ĆE ODLUČITI ČIJEM ĆE SE VJEŠTAČENJU PRIKLONITI.

Vi a i oni možete tražiti vještačenja koliko hoćete.

 

3. Proces je stajao vašom krivnjom. Ne znam koliko je to dugo ali to ne uzimajte na način da kažete da sud tada nije radio svoj posao. Što se tiče prava na suđenje u razumnom roku i naknada vidite što se raspravljalo na ovom linku, da ne ponavljamo:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503319413&forum=20

 

4. Ako ne vjerujete odvjetniku idite na sud, imate pravo uvida u svoj predmet, kopirajte ga i pročitajte. Nitko nije toliko pravno nepismen da iz toga neće skužiti što se događa i dokle je parnica stigla. Ako vam odvjetnik ne govori ništa kako znate da prvostupanjska presuda već nije donesena?

 

5. Jedna tužba može sadržavati više tužbenih zahtjeva, nema potreba podnositi 2 ili više tužbi. U njoj tražite sve.

 

6. Sami morate odlučiti hoćete li promjeniti odvjetnika. Što se tiče glasina - sve je moguće. S KOPIRANIM SPISOM MOŽETE OTIĆI DRUGOM ODVJETNIKU DA VAS SAVJETUJE. Bez sadržaja spisa mi možemo samo nagađati kao i vi sami.

 

7. Toliko od mene, želim vam dobar uspjeh u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

onedollar je napisao:

 

 

6. Sami morate odlučiti hoćete li promjeniti odvjetnika. Što se tiče glasina - sve je moguće. S KOPIRANIM SPISOM MOŽETE OTIĆI DRUGOM ODVJETNIKU DA VAS SAVJETUJE. Bez sadržaja spisa mi možemo samo nagađati kao i vi sami.

 

 

KATASTROFA

 

zet i sestra su u šoku,a i ja sam u dubokoj nevjerici,ukratko stigla je prvostupanjska presuda,u slučaju zetove ozljede,gdje je sud prihvatio mišljenje vještaka o invalidnosti 20%,puknutom petom kralješku,parezi živca,atrofiji mišića jedne noge,u slučaju u kojem je osiguranje prije sudskog procesa nudilo NAGODBU u iznosu od cca 130.000,00 kuna(cifre su okvirne),te je na PREPORUKU odvjetnika odlučeno da se ide u sudski spor,da bi odvjetnik u sporu tražio ukupno 80.000,00 kuna,dakle gotovo upola manje nego li je osiguranje nudilo,a konačnom presudom zet je dobio cca 70.000,00 kuna,kada se odbiju sudski troškovi i odvjetnikova plaća,dobit će na ruke nekih 40.000,00 kuna,a sve to na savjet odvjetnika i ponudu od 130.000,00 kuna koju je imao od osiguranja.

 

Nije nevažno spomenuti da su dijelovi tužbenog zahtjeva od strane suda prihvaćeni,poput troška za odjeću,ali nisu isplaćeni jer vrli odvjetnik nije naveo trošak odjeće.

Valja napomenuti da je rok za žalbu bio 15 dana,nakon presude odvjetnik uopće nije obavjestio zeta da je donesena presuda,nije se na presudu ni žalio u roku od 15 dana,16.-i dan osiguranje je izvršilo uplatu,da bi odvjetnik tek 17.-i dan uložio žalbu.

 

Ovo je dno dna,bilo kakav savjet što i kako dalje je dobrodošao,novi odvjetnik,ne trebam ni govoriti poželjan,jer ovdje je očigledno odvjetnik radio na štetu svoje stranke,a svojim savjetom da ne prihvati ponudu od 130.000,00 kuna,te krajnjom isplatom od 40.000,00 kuna je oštetio stranku za 90.000,00 kuna.

 

Ako ima tko željan pomoci,savjetom ili preuzimanjem predmeta više na PM.

 

Ima li elemenata za prijavu odvjetničkoj komori,ima li nade da se ovaj slučaj obnovi,jer ne radi se o lomu noge pa traženju neke štete tek tako,radi se o lomu 4 i 5 kralješka,operaciji na kralježnici s rezom od 30-ak cm,o trajnom uklještenju noge i atrfoiranju(sušenju) mišića iste,a sve to nažalost na mladoj osobi,pred kojom je još 30-ak i više godina života.

 

Ne znam da li je ovo samo meni čudno,ali za lom palca su ljudi više dobivali.

 

Još jednom bilo kakva pomoc je izuzetno važna,te se unaprijed zahvaljujemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija