Jump to content

nužni dio i osporavanje


patric

Preporučene objave

Poštovanje!

U kući koja pripada pola ocu(1/2) i druga polovica je na nama djeci,vodim postupak razvrgnuća suvlasništva.Ja ne zivim u toj kući nego oni.Zanima me,(jednog dana kad otac umre mi djeca nasljeđujemo njegovu polovicu po tom pravu na nužni dio)ali ako u međuvremenu sklope s ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju ja onda neću imati pravo na taj nužni dio?

Još jedno pitanje,ja ne zivim u toj kući,brave su mi promijenili oni su u posjedu.Moja je 1/10,mali dio al valjda imam neka prava.Npr,da mi daju ključeve jer i ja sam vlasnik.Advokat mi govori da je to onda drugi postupak.Da li onda moram prekinuti ovo razvrgnuće i tražiti da uđem u posjed?možda bih ih tako natjerao na pravedniji dogovor.

Molim Vas što prije odgovor nemam baš vremena..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljedjujete oca u slucaju smrti na jednake dijelove sa ostalom bracom i sestrama. U slucaju da neki od njih sklopi ugovor o dozivotnom izdrzavanju s ocem,ne bi ste mogli postaviti pitanje nuznog zakonskog dijela. Jedino ako bi otac testamentom ili poklonom prenio svoju polovinu na drugog mogli bi ste postaviti zahtjev na nuzni zakonski dio.Postupkom razvrgnuca mozete biti liseni ulaska u posjed uakoliko bi Vas idealni dio bio kupljen i neki drugi suvlasnik stekao vlasnistvo po tom osnovu.

Cini mi se da je ipak ovo za Vas najbolje rjesenja ( postupak razvrgnuca). Kao suvlasnik od 1/10 imate pravo da koristite nekretninu u navedenom omjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! Da Vam objasnim situaciju,pošto se nismo uspjeli dogovorit,vještak je napravio procjenu i smanjio vrijednost kuće do besvjesti.Znam da na sudu smanje vrijednost ali ova je ispod svega.Naravno da smo odbili pristati na tu procjenu.E sad je problem što sam stalno mislio da ako se ne dogovorimo oko procjene da kuća onda ide na dražbu (što ovi nebi dopustili pa bi se stvar nekako dogovorila). Ali na zadnjem ročištu sudac kaže da kuća neće sigurno na prodaju jer je moj dio dalako manji od njihovog,i oni su u posjedu.Što sad mogu?Ne pristajem im dat svoj dio za sitne novce.Tražili smo geometrijsku diobu al advokat kaže da ćemo teško uspjet jer teško je odvojit 1/10.kuće.Zato sam mislio obustavit sve pa krenuti s ovim drugim postupkom nekim da uđem u posjed ne bi li ih to opametilo.Što da radim ima li kakva rupa,način?Imam a u biti nemam nikakva prava.sramota

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete ući u posjed ako bi to značilo da im upadate u stan. Možete tražiti neki dio u posjed kojim ne biste ometali njihovo pravo na intimu, normalno korištenje stana ...

 

Ako je situacija takva da jedan suvlasnik ne može koristiti svoja vlasnička prava, on ima pravo na naknadu (dakle srazmjerni dio odnosno 1/10 "stanarine" - ne znam kako se određuje iznos) od onoga koji koristi više nego što mu srazmjerno pripada. No, mora u srazmjernom dijelu snositi i troškove održavanja nekretnine.

 

Ako biste zatražili tu naknadu, vjerojatno bi to bila mala svota, ali bi ipak možda djelovala poticajno za razrješenje odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija