Jump to content

Način podijele imovine


Dado70

Preporučene objave

Molim Vas za kratak odgvor.

Naime, dali je moguće dvije nekretnine podijelit izmedju 3 naslijednika prilikom ostavinske rasprave na način da se 1 od naslijednika (vanbračni partner - priznan kao bračni) odrekne svoje 1/3 na 1 od nekretnina tako da ostalo dvoje zadrži po 1/2, dok na drugoj svak zadrži po 1/3 dijela. Ili se pak sva imovina ili dijeli na 1/3 ili se pak u potpunosti odriće?

 

Te dodatno, s obzirom da je druga nekretnina kupljena za vrijeme (van)bračne zajednice dali se ista dijeli na principu 50:50, pa onda dio iza pokojnice (50%) ide na 3/3. Tako bi bračni partner ostvario 4/6 dijela dok bi ja i brat svak dobili po 1/6. Mislim da se ovako dijeli novac po računima iza preminule ali nisam siguran za nekretninu.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imam 55 g. i već 12g. sa bratom koji me tužio vodim spor oko imovine koju mi je moj otac ostavio (stan 30m2, posl.prostor 15m2 u Dalmaciji) oporučno i darovnim ugovorom, te raspolažem istim i primam najam od posl.prostora. Vještak je poslao mišljenje da je otac bio psihički zdrava osoba i nadam se skorom zaključenju slučaja. Bratu je usmeno rekao (pred menom) da mu ostavlja stan u Zg, 74m2, ali bez ikakvih dokumenata.

 

Udata sam i imam dvoje punoljetne djece. U zajedničkoj bračnoj zajednici suprug je prvo kupio stan od 28m2 (na temlju svog stanarskog prava), a nakon toga još dodatnih 110 m2- stanova u istoj kući (tako da je cijela kuća kupljena). Sav iznos smo trebali odmah uplatiti odmah - (70 % ukupnog iznosa od ušteđevine i 30 % od ukupnog iznosa je on digao kredit i otplaćuje isti, sve s njegovog dev.računa). Svi ugovori glase na njega (baš sam bila teška naiva).

 

I upravo sada imam debeli problem o kojem nisam sanjala niti u najgoroj noćnoj mori. Izgubila sam totalno povjerenje u njega, čak se bojim i za svoj život, zato mu to nisam dala do znanja da znam - on ima ljubavnicu.

 

Sve dok ne rješim svoj status i status svoje djece, ne mogu biti na miru. Molim vas za pomoć i savjet što mogu napraviti.

 

Da li mogu napisati oporuku, da nasljeđenu imovinu od oca ostavljam djeci, jer mi je želja da njega isključim, a kažem bojim se da mi se što ne desi (da me slučajno pogazi auto) , a onda će i na taj dio on imati pravo.

 

Zajedničku imovinu te kuće - moju polovicu bih isto navela u opruci, da svakom djetetu ostavim četvrtinu.Da li tu ulazi i onih 28m2 kvadaratnog stana koji je kupljen prvo? Što mogu učiniti da zaštitim sebe i djecu, jer s osobom koja laže i vara očito mogu svašta očekivati, ali ništa dobrog.

 

 

Hvala na odgovoru i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imovina stečena nasljeđivanjem je osobna imovina a ne bračna stečevina . istom imovonom vlasnik raspolaže bez ikakvih ograničenja.

 

imovina stečena u braku i novcem od rada u braku je bračna stečevina . ista imovina je vasništvo oba bračna partnera i to 1/2 i 1/2 bez obzira čije ime je navlasničkom listu.

znači ista imovina je vanknjižno vlasništvo drugog bračbog partnera.

 

zbog navedene situacije dobro bi bilo prikupiti dokaze da je imovina stečena u braku .

 

darovni ugovor se može pobijati zbog povrede nužnog djela

a muž je nužni nasljednik(ukoliko budete u braku ).

ugovor o doživotnom uzdržavanju isključuje nužne nasljednike nema mogućnosti prigovora zbog povrede nužnog djela.

obzirom na navedeno bilo bi dobro odmah tužbom tražiti utvrđivanje i podjelu bračne stečevine (iako to pravo nezastarjeva)i upisti se na 1/2 bračne stečevine .

 

jedan bračni partner nemože prodati imovinu koja je bračna stečevina bez odobrenja i potpisa drugog bračnog partnera .

može ali tada drugi bračni partner tužbom zbog povrede bračne stečevine može od suda tražiti poništenje ugovora(kupoprodajnog,darovnog ...)

 

zašto brat vodi spor i osporava očev darovni ugovor kad je i on dobio stan u Zg koji je možda vrijedniji od stana od 30m2 i lokala od 15m2 u Dalmaciji.

u protutužbi osporavaj darovni ugovor za stan u Zg i traži podjelu po ostavinskoj.

ko živi u stanu u Zg i dali je on bio predmet ostavinske

ako nije pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu.

mislim da bi brat poslije navedenog razmislio o isplativosti daljnjeg postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro pitanje zašto brat vodi spor sa mnom - ta pohlepa je tolika da se to ne da uopće opisati. Taj stan od cca 73 m2 je također ušao u ostavinu, ali njemu otac za taj stan nije dao nikakav dokumenat (kao što je meni dao darovnim ugovorom) , već mu je samo usmeno rekao u mom prisustvu da taj stan njemu ostavlja. Otac je znao da ću imati velikih problema s njim i kako se to odvijalo u bolnici učinio je ono što je u tim zadnjim trenutcima mogao. Brat je do prije 5g živo u tom stanu od 73m2 , a sada ima podstanare i na crno ubire najam od njih, a od očeve ušteđevine ( koja nije bila u banci ) kupio sebi kućicu u Samoboru, a inače je rekao da je slabog imovinskog stanja na sudu - na što smo mi ukazali - s obzirom na njegove prihode (možda bi tu utaja poreza i inspekcija koja se time bavi imala posla jer je on obrtnik - možda da mu ih pošaljem da se malo zabavi s njima) . Ako se ovo završi u moju korist, da li još mogu potraživati od toga stana, jer mi je popio živce i hrpu novaca za odvjetnike u ovih 12 g.

 

Koji bi to bili dokazi da je imovina stečena u braku, što bi to konkretno sve uključivalo?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što bi meni najviše odgovaralo, zato sam to i pitala (jer ja njemu ne želim dati do znanja da ja to znam-da on ima ljubavnicu upravo zato, jer se bojim za svoj život, ako on želi otići neka ode - to će sam reći, no moja je procjena da meni to sada nije u nikakvom interesu - da ja to pokrenem i njemu to kažem) da li mogu napraviti oporuku gdje bih navela što ću svojoj djeci ostaviti - osobna imovina i bračna stečevina u istoj oporuci, ili bih možda što se tiče bračne stečevine - pokušala tražiti od supruga, da želim da on moj dio daruje darovnim ugovorom-kćeri i sinu, ali se bojim da će tada nešto posumnjati.

 

Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvarno je pohlepan.stan u Zg (73m2) i novac za kupnju kuće

to je barem 200.000,00 eurića.

 

stan u Zg je bio predmet ostavinske i novac

kako je on vlasnik cijelog stana a ne 1/2 i novca.

dali postoji dokaz za novac.

na ostavinskoj si se odrekla svog djela stana ?

 

ukoliko bi uspio sa tužbom tražiti uračunavanje stan i novca za kupnju kuću (odnosno kuća koja je kupljena očevim novcem)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači ja se nisam odrekla toga stana, već sam mu rekla da on odustane od tužbe i neka postupi po očevoj volji: meni ono što je ostavio darovnim ugovorom (stan 30m i posl.prost.15m2), a njemu taj stan u Zg od 73m2, s tim da on nije vlasnik istoga, jer nema nikakav darovni ugovor. Što se tatine ušteđevine tiče, taj novac je bio u tatinom stanu (tom od 73m2) a brat je živio s njim i znao je gdje je taj novac, znači novac nije bio u banci i kako ja mogu dokazati da ga je on uzeo? Kažem pohlepan i prepohlepan, ja sam doduše na sudu izjavila da je otac imao ušeđevinu ali kako dokazati da brat nije svojim novcem kupio tu kuću u Samoboru, a u isto vrijeme tjekom našeg spora izjavio je da je slabog imovnog stanja, nako čega je moj odvjetnik njega pitao na sudu: a kako ste kupili kuću u Samoboru s čijim novcima. Međutim sudkinju zanima naš predmet i osporavanje moje darovane imovine i ništa drugo. Što ja mogu, kako ću ja dokazati da je on to kupio očevom ušteđevinom - bojim se nikako. Ono što mislim učiniti je da ću tražiti dio od stana. U biti sve bih to već rješila da taj moj pohlepni brat, kada je naš otac umro, poštovao njegovu volju - što bi svatko normalan i učinio, ali taj vidi se iz priloženog nije normalan, već samo gleda kako meni napakostit i sebi zagrabiti kao .

 

Vrijednost je (kuće - preko veze sam saznala da je ugovor na 150.ooo eura, a stan vrijedi cca 120.000 eura).

 

To s njim ću rješti, nadam se uskoro, ali vas pitam još jednom, da li mogu napraviti oporuku po pitanu moje osobne i bračne imovine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija