Jump to content

nasljedstvo, podjela, cudna potrazivanja


zelen

Preporučene objave

Otac i majka imali su visekatnu kucu u zajednickom vlasnistvu. Sastavili su oporuku u kojoj specificiraju nacin podjele imovine svojim potomcima. Nakon oceve smrti, majka i potomci na ostavinskoj raspravi prihvacaju oporuku pokojnog supruga i oca kao pravovaljanu, ali se glede podjele imovine sporazumjevaju na nacin (dijeli se polovica kuce): supruzi (majci) 1/4 (1/2 cijele kuce vec ima), trima potomcima - svakom po 1/4. Dakle majka i potomci su dobili svaki po 1/8 cijele kuce. Majka nastavlja zivjeti u kuci. Nakon 3 godine umire majka. Podjela imovine potomcima ce biti na koji nacin? Da li ce se dijeliti majcinih 5/8 ili prema oporuci?

 

Suprznik jednog od potomaka koristi poslovni prostor u istoj kuci posljednjih 20 godina. Nikada nije placao najamninu - usmeni dogovor u obitelji. Nakon majcine smrti iskazao je svoja potrazivanja prema drugim potomcima za svoja ulaganja u kucu (poslovni prostor i druge dijelove) tijekom dugogodisnjeg razdoblja besplatnog koristenja; navodi to kao "neamortizirani dio ulaganja". Najamninu nije placao ni ocu i majci za zivota, a nakon oceve smrti ni majci i drugim potomcima - sada vlasnicima po 1/8 nekretnine. Koliko god besmisleno njegovo potrazivanje jest, koji su mozebitni nacini da on svoja potrazivanja ostvari i kako se braniti?

 

Molim pomoc, unaprijed hvala

pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koristio je nekretninu i nije plaćao najam.

vršio je redovito održavanje i poboljšice zbog svojih potreba.

ako traži (tužbom) povrat ulaganja u protutužbi tražite najam za sve godine korištenja uz zakonske zatezne kamate.

 

uostalom ostalim suvlasnicima nije poznat dogovor i uvjeti najma ?

najmodavca(bivših vlasnika )i najmoprimca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svima u obitelji je poznato da koristi poslovni prostor bez najamnine, a to je tako upravo zato jer je obitelj. I sve bi to bilo u redu (jer smo obitelj) da sada uoci ostavinske rasprave nije iznio svoja potrazivanja za vlastita ulaganja u proteklih 20 godina. Sve to u cilju kako bi ostavinska raspodjela isla u njegovu korist. Prema oporuci poslovni prostor koji on uziva se dijeli, a samo jedan dio pripada njemu (tj supruzniku - potomku oca i majke). Za zivota oca i majke nikad nije izrazio potrazivanje prema njima zbog svojih ulaganja - naravno jer je besplatno uzivao spomenuti prostor. Cak ni nakon oceve smrti prije tri godine. Da li on moze na ostavinskoj raspravi priloziti dokumentaciju (dugovanja) pokojnika? Sto on uopce moze zakonski napraviti?

 

Ponavljam: 20 godina uziva prostor besplatno, a sada od nasljednika tog prostora ima potrazivanja za svoja ulaganja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bude inzistirao za povratom uloženih sredstava Vi i ostali nasljednici od njega zatražite najam za tih 20 godina i stvar je rješena. Znači ako on tuži Vas, Vi tužite njega, ako dođe do tužbe Vi se pozovite na svoje članove obitelji kao svjedoke koji će na sudu potvrditi Vaše navode.

 

Znam da se jako teško sa nekim ljudima dogovoriti pogotovo kad proradi pohlepa, treba mu nekako objasniti da od tužbe ni on niti ostali nasljednici neće imati nikakve koristi, samo će Vam odvjetnici uzeti lovu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija