Jump to content

Prijava incidenta-krsenje autorskih prava


Router22

Preporučene objave

Prije par dana, mlađi brat je napravio download filma preko torrenta pri tome računalo je bilo spojeno preko fiksnog telefona uslugom carnet... Da bi neposredno poslije toga dobili prijavu o počinjenom incidentu kršenja autorskih prava i bla, bla, sad prijete nam se sa blokiranjem korisničkog računa carnet, koji treba za školu jer preko njega prolaze e-mailovi. Slučaj još nije rješen, jer sa njima jedno razgovaram preko telefona da bi mi na e-mail poslali drugo, uglavnom slučaj je u fazi rješavanja, odnosno kako oni kažu nadaju se skorom rješavanju... Nije mi jasno ovo, preko torrenta uopće nemam opciju plaćanja toga, zanči nisam ukrao ako je besplatno. Zašto sjedaju na korisniko ime od carneta, nek sjednu na telefonsku liniju i blokiraju je, a ne korisničko ime koje mi treba za e-mail. Što mi je za činiti, ima netko sličnog iskustva. Koliko sam se posavjetovao sa odvjetnikom, rekao mi je da nije siguran no da to krši zakon o privatnosti klijenta. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

nisam odvjetnik, ali:

 

tvoj carnet account je koristen za krsenje autorskih prava.

Tu ti nece proci da nisi znao da je to ilegalno.

 

Carnet je tebi omogucio pristup internetu i mail adresu pod odredjenim uvjetima - i ako prekrsisi te uvjete - slijedi kazna - u vecini slucajeva ukinuce accounta.

 

Krsnje privatnosti na internetu je tesko dokazati. Jer, ISP (u tvom slucaju Carnet) je tebi dodjelio IP adresu preko koje se spajas na internet. Koristenjem torrenta se vidi tvoja IP adresa. Dakle, netko je "oznacio" film, zapisane su sve IP adrese korisnika koji su tada seedali ili peerali torrent, i poslan je upit abuse sluzbi vlasniku IP adresu /u tvom slucaju Carnetu).

Carnet je prema logovima (koji se cuvaju mislim 5 godina) otkrio da je tebi toga dana u to vrijeme dodjeljena ta IP adresa i obavjestio te da si prekrsio pravila.

 

Naravno, ti se mozes njima jadati da nisi znao, da ti se netko prikacio na wireless mrezi i sl., ali ti si odgovoran za svoj account.

 

Da sam na tvom mjestu, napises mail da ti jasno da si pogrijesio, ali da ti mail treba za obaveze u skoli ta ako je ikako moguce da ti samo ukinu pristup internetu ali ne i mail.

 

Nemoj komplicirati si zivot...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

...''Nije mi jasno ovo, preko torrenta uopće nemam opciju plaćanja toga, zanči nisam ukrao ako je besplatno..''

 

Ovaj dio Vašeg upita apsolutno je pogrešan, a i korištenje sadržaja dostupnih na internetu s ovakvom definicijom je apsolutno pogrešan. Točno je da postoje besplatni sadržaji dostupni svima i svakome bez plaćanja bilo kakve naknade, ali download filmova uz pomoć torrenta definitvno nije jedan od tih. U 99,9 % slučajeva torrentima i sličnim P2P sustavima razmjenjuje se zaštićeni (dakle NE besplatni) sadržaj upravo da bi se izbjeglo plaćanje predviđene naknade ili cijene.

Nažalost veliki broj korisnika interneta ne razumije da nešto što je dostupno ne mora itovremeno biti i besplatno. Dostupna je i roba na policama dućana, a naš je izbor kako ćemo se ponašati. Da li ćemo tu robu samo uzeti ili ćemo na odlasku stati na blagajnu i platiti njenu cijenu. Ukoliko nismo sigurni čija bi neka roba mogla biti, uputno je ili se raspitati, provjeriti ili...ne dirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija