Jump to content

Da li se ovdje što može? ("hodnik")


zvjezdica_zg

Preporučene objave

Kako ponekad stari ljudi kupuju mačka u vreći,tako se dogodilo i ovaj put. Od prijatelja tata ja kupio stan u kući. U elaboratu etažiranja lijepo piše i uknjiženo je:

2. ETAŽA 1/3

1.

dijela koji je suvlasnički dio povezan sa cjelinom stambenog prostora na I. (prvom) katu, oznake 2, ulaza sa zapada, koji se sastoji od hodnika, spreme, kuhinje + blagavaonice, kupaonice i sobe, ukupne netto površine 27,04 m2...

 

E sad,problem je u tome,što se kroz hodnik i spremu ulazi u drugi stan (koji je očito uknjižen pod drugu kuću - kuću do), pa je stvarna površina stana smanjena za cca 5 kvadrta.

 

Pa me zanima, pošto su taj hodnik i sprema uknjiženi, da li vlasnik ima pravo zabraniti pravo prolaza u taj drugi stan jer se prolazi kroz njegovo zemljište?

 

Unaprijed zahvalna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zvjezdica_zg je napisao:

Tko uopće može vidjeti trenutno stanje stvar tj. kako je ucrtan u zemljišne knjige taj stan do? Mislim ako je njima ucrtan ulaz negdje drugdje, onda bi se moglao zatvori taj njihov trenutni ulaz bez pitanja, zar ne?

 

Ako je ulaz u taj drugi stan ucrtan negdje drugdje, onda definitivno možete zazidati ta vrata.

 

Zemljišna knjiga je javna isprava, i svaki građanin ima pravo uvida. Čak i da nije tako, vi ste stranka koja ima pravni interes, i imate pravo pristupa dokumentima koji nisu javni, ali su u vezi sa vašim sporom.

U zemljišnoj knjizi treba proučiti stanje - za to vam treba odvjetnik, ili druga osoba koja razumije tu tematiku ( npr. sudski vještak za graditeljstvo). Pripazite, pravo obuhvaća široka područja (kao i npr. medicina), i nije baš svaka osoba pravne struke dobar poznavatelj ove problematike.

 

U svakom slučaju, stanje koje imate je neodrživo.

Stan ima drugačiji status nego npr. dvorište, i uvjeren sam da nije moguće da sud odredi služnost prolaza kroz stan. Tim više ako se radi o prolasku u drugu nekretninu na drugoj katastarskoj čestici.

 

Znam za slučaj star 30-tak godina, (dakle, u doba socijalizma, kada su vlasništvo i nepovredivost stana bili relativni pojmovi), kada je sud naložio vlasniku gornjeg stana u kući da mora napraviti poseban ulaz izvana, umjesto prolaza kroz donji stan u tuđem vlasništvu.

 

Taj koji prolazi kroz vaš stan vjerojatno je bespravno dogradio taj drugi apartman - da je gradio legalno, sigurno bi morao riješiti ulaz u svoj stan. Neka si napravi ulaz onuda.

Angažirajte dobrog odvjetnika.

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija