Jump to content

OVRHE


lora0312

Preporučene objave

Poštovanje,

 

molim Vas možete li mi odovoriti na pitanje.

Ako sam ja jedini hranilac u obitelji ( samohrana sam majka)dali mi neka ovrha smije sjesti na kompletna moja primanja???

Drugo pitanje:ako imam dvije ovrhe dali one čekaju red,prvo sjedne jedna,kad se ona isplati sjedne druga ili mogu istovremeno sjesti na primanja??

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izuzimanje od ovrhe

 

Članak 91.

 

Izuzeti su od ovrhe:

 

1. primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja,

 

2. primanja po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju,

 

3. primanja po osnovi socijalne skrbi,

 

4. primanja po osnovi privremene nezaposlenosti,

 

5. primanja po osnovi dječjega doplatka,

 

6. primanja po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima,

 

7. naknada za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika,

 

8. primanja po osnovi odličja i priznanja.

 

Članak 92.

 

(1) Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od jedne polovine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene netoplaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

 

(2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine netoplaće ovršenika.

 

(3) Prosječna netoplaća u smislu stavka 1. ovoga članka je prosječan iznos mjesečne netoplaće isplaćene po jednom zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, za razdoblje siječanj – kolovoz tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u »Narodnim novinama«, najkasnije do 31. prosinca te godine. Tako utvrđeni iznos primjenjivat će se u narednoj godini.

 

(4) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i na ovrhu na naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme, naknadi zbog umanjenja plaće, mirovini, plaći vojnih osoba te na primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe i na drugom stalnom novčanom primanju civilnih i vojnih osoba, osim na ovrhu na primanjima iz stavka 5. i 6. ovoga članka.

 

(5) Ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu može se provesti samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja.

 

(6) Ovrha na primanju po osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju i doživotnoj renti te na primanju po osnovi ugovora o osiguranju života može se provesti samo na dijelu koji prelazi iznos najviše stalne socijalne skrbi koja se isplaćuje na području na kojemu ovršenik ima prebivalište.

 

Niste naveli koja primanja imate! :misli:

 

 

Za drugi dio citiram jednog kolegu: "Što prije u najbližu regionalnu podružnicu FIN-e i dostaviti službenu obavijest o blokadi računa. Na dnu odgovora možete pročitati gdje pripadate (kojoj FINI)i OBAVIJEST.

Kad je ispunjenu predate nadležnoj FINI, isti su dužni po primitku obavijesti postupiti sukladno ZAKONU.

Obavijestiti banku o odblokadi računa i dati NALOG za eventualno otvaranje novog računa posebne namjene na koji će se ubuduće uplaćivati traženi iznosi o ovrhama odnosno OBAVIJESTI.( U slučaju pristizanja ili već pristiglih ovrha,napravite prigovor i zatražite da Vam se iste ovrhe stave u red naplate i to do 1/3 iznosa priljeva mjesečnih na tekući ili sl. račun. Vadite se na čl.183,211 i 212 ovršnog Zakona.)Ima i drugih legalno pravnih oduzimanja i otplate.Što prije otplatite to bolje za Vas.

Pročitajte dobro Zakon o ovršnom postupku od npr.čl.150 do

215. "

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/412082.pdf

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija