Jump to content

potvrda da je građ. dozvola uništena...


buzzy

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet znalaca jer sam neuka po ovim pitanjima

Predmet je slijedeći:

U procesu sam kupnje kuće na području Vukovara, koja je građena '78 god. Kuća je ucrtana u katastar, s time da postoji zabilješka da je upisana bez priložene građevinske i uporabne dozvole. S obzirom na ratna zbivanja, prodavatelji nemaju građ. dozvolu ( inače su treći vlasnici kuće).

Čl.332 Zakona o prostornom uređenju i gradnji navodi što je potrebno za legalizaciju kuće. (potvrda da je građ. dozvola uništena,snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom)

e moje je pitanje gdje dobijem tu potvrdu i snimku, s obzirom da imam kopiju iz katastra s ucrtanom građevinom i koliko mi kn i vremena treba za to?

 

ispričavam se unaprijed ako dupliram temu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

navedenu potvrdu koju vi tražite izdaje katastarski ured pod koji spadate.sumnjivo je da čovjek nema građevinske dozvole za kuću građenu 1978.god.po meni je nikad nije niti imao pa pretpostavljam da je to bespravna gradnja i kao takva nije poželjna za kupnju.nebi Vam preporučio da sklapate tu kupoprodaju .

 

pozdrav :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega hvala na odgovoru te da se nadovežem na njega...

je li moguće legalizirati tu kuću ikako? ili kako potvrditi da je kuća ipak bespravno sagrađena?

kako saznati iem prvog vlasnika, onog koji ju je i sagradio?

malo sam uporna(čitaj možda i dosadna) jer je to bila ljubav na prvi pogled (lokacija, kvadratura, cijena)

 

prodavatelj je rekao da će on ishoditi svu potrebnu dokumentaciju o svom trošku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za problem imena prednika također možete u katastru zatražiti POVIJESNI IZVADAK za česticu koja Vas interesira ,tamo će Vam točno biti navedeno kada i kako je nastala kuća,tko ju je gradio i tko je bio tj,tko je danas posjednik nekretnine.

Ako je kuća ucrtana samo u katastru a u zemljišnim knjigama ne postoji,znači da za istu nije ishodovana potrebna dokumentacija za gradnju iste pa zbog toga niti nemože biti uknjižena(bespravna gradnja).Dali je moguće istu legaliziratito opet ovisi o PROSTORNOM PLANU koji je donesen za to područje,tj.ako objekat zadovoljava uvjete građenja,ako nije u suprotnosti sa prostornim planom onda možete razgovarati sa nadležnima u katastru(oni će vas uputiti kome morate predati zahtjev i dr.)o legalizaciji objekta za kojega mora postojati vaš pravni interes .Naravno da se sva davanja moraju platiti ali sobzirom da ste na podrčju Vukovara vjerovatno imate neke povlastice :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega Racko vi ste divni...:-D

 

kuća u zemljišnim knjigama... imam vlasnički list i posjedovni list i podatci su isti kao i na katastarskom planu, sve se podudara....

a što se tiče prostornog plana, ovo samo onako informativno, to je naselje u kojem su sve kućice jednake... pomaže li mi to ikako...

čisto informativno....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se nadopunim,niste uopće dosadna samo tražite pomoć za moguće riješenje a upravo zato i postoji ovaj forum na kojemu možete dobiti kvalitetnu pomoć od više osoba koje osobno smatram da žele pomoći u pravnim problemima kojih nažalost svi imamo.

 

Što se tiče izjave prodavatelja da će ishoditi svu potrebnu dokumentaciju kako bi objekat bio legalan i to o svom trošku,ok,dogoorite se i napravite predkupoprodajni ugovor gdje će se prodavatelj obvezati do određenog perioda srediti kompetnu dokumentaciju nekretnine (legalizaciju)kuće i zemljišta ishodovati vlasnički list za tu nekretninu i gdje će biti upisan prodavatelj u 1/1 kao vlasnik.Vi mu na konto toga isplatite određeni izos kapare(ne prevliki)pa vidite kako će se stvar razvijati,ako zaista sredi svu dokumentaciju ok,možete u kupoprodaju,ako ne sredi do kada ste ugovorili tada vraća kaparu u duplom iznosu(to ovisi o vama)ili ćete tražiti da vam sao vrati dati iznos.Predugovor,ugovor i sve ostale podneske neka vam obavezno sastavi odvjetnik,nikako na svoju ruku. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da razjasnimo nešto,prodavatelj ima vlasnički list gdje se on vodi u gruntovnim knjigama kao jedini vlasnik (1/1)nekretnine(kuće i dvorišta),tereta nema upisanog niti bilo kakve zabilježbe,onda prodavatelj ima svu potrebnu dokumentaciju za legalnu prodaju,zemljišne knjige su te koje se smatraju relevantnima o dokazu vlasnštva neke nekretnine a tošto piše u katastru neka vas ne zabrinjava ,neka prodavatelj ishodi građevinskukako je rekao (obavezno navesti u kupoprodajnom da nebi poslje bilo nisam rekao)pa će se napraviti ispravak u katastru :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buzzy je napisao:

 

a što se tiče prostornog plana, ovo samo onako informativno, to je naselje u kojem su sve kućice jednake... pomaže li mi to ikako...

 

Koji je to dio Vukovara? Sajmište?

 

Takva planski projektirana i parcelirana naselja u kojima su sve kuće slične, a građena oko '78. gotovo sigurno imaju dozvolu.

Naime, takve je parcele uglavnom prodavala tadašnja općina Vukovar, a parcele su već imale dozvolu prilikom kupoprodaje. Osim toga, sve te kuće su u ratu bile bar djelomično uništene (bar krov i gornji katovi srušeni, izrešetane kao sito, a žbuka uslijed eksplozija otpala sa unutarnjih zidova). Stoga su sve obnovljene, a kuća ne bi išla u obnovu da nije imala papire.

 

Stavite u ugovor obvezu prodavatelja da u roku 12 mjeseci mora riješiti tu dokumentaciju. Također, stavite da će kupac isplatiti dogovorenu cijenu umanjenu za npr. 5000 €, a tih 5000 € će se isplatiti kada (i ako) prodavatelj riješi papirologiju. Tako vas neće zavlačiti, a ima i krajnji rok.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buzzy je napisao:

 

i dobili smo odgovor od pravne službe banke da je kuća bespravna

 

Može biti bespravna i ako je naknadno dograđivana.

 

I kako su u banci ustanovili da je bespravna?

Pogledali su što piše u gruntovnici? Ili su definitivno ustanovili da je bespravna?

 

Ta kuća je bila obuhvaćena obnovom, ili su je sami vlasnici obnovili?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija