Jump to content

Prometna nesreća


biker_cbr

Preporučene objave

Pozdrav,

 

U petom mjesecu prošle godine imao sam prometnu nesreću kao vozač motocikla kojom prilikom sam zadobio teške tjelesne ozljede. Nesreće se dogodila na slijedeći način:

 

Izlazio sam iz rotora, osobni automobil nalazio se 50m ispred mene te je stajao usred prometne trake.Namjeravao je skrenuti lijevo na parkirališno mjesto koje se nalazilo tik do prometne trake za suprotni smjer, te je propuštao vozilo iz suprotnog smjera. S obzirom da vozač OA nije upalio pokazivač smjera, nisam isti trenutak primjetio da navedeno vozilo stoji. Kad sam primjetio, bilo je kasno. Naglo sam zakočio, zadnji kotač motora proklizao, pao sa motora a motor otklizao u stranu a ja u zadnji kraj OA.Imam svjedoka koji je vidio da na OA nije upaljen pokazivač smjera.

Znam da sam je kriv zbog neprilagođene brzine ali svaki vozač mora prema čl 44. st 1. Zakona o sig. prometa na cestama, prije poduzimanja radnji u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera.

Sad me zanima da li na temelju navedenog sud može donijeti riješenje da smo za prometnu nesreću krivi oboje pa da moje osiguranje plati štetu nastalu na AO a da si ja naplatim štetu od osiguranja OA?

Dva mjeseca nakon nesreće podnio sam zahtjev osiguranju za naknadu štete koji mi je, naravno, odbijen. Mislim da u obrazloženju stoji da smatraju da njihova stranka nije kriva a na isti nisam podnio žalbu jer čekam poziv suda, pa da se prvo riješi krivnja.

 

Unaprijed zahvaljujem na pravnom savjetu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači u vašoj traci zaustavljeno vozilo na sred trake, a iz suprotnog smjera nadoilazilo drugo vozilo čiji je prolazak čekao onaj iz vaše trake.

 

Sasvim je logično zaključiti da ste se tada nalazili u svojoj kolničkoj traci.

 

Po tome jednostavno ste se zabili u zadnji kraj vozila ispred sebe i snosite krivicu za prometnu nesreću.

 

To što vozilo ispred vas nije dalo pokazivač smjera, sve da i imate svjedoka je manje važna stvar radi koje vozač samo zaslužuje obvezni prekršajni nalog.

 

Čak će te to nedavanje pokazivača smjera teško dokazati, a na kraju od toga nećete imati nikakve koristi.

 

Ako se netko i okoristi time to će biti vaš osiguravatelj koji i ako išta ušićari na postotku odštete vama neće niti malo umanjiti ona 3 razreda bonusa koja će vam oduzeti pri idućoj uplati obveznog osiguranja.

 

Trebate se pomiriti sa gubitkom sudskog postupka i gledati da troškovi postupka budu što manji bez ikakvog vještačenja i bilo čega drugog što se plaća.

 

Do zastare nećete doći, ali ako nekim čudom i uspijete izlažete se mogućnosti privatne tužbe koju protiv vas može dignuti vozač tog automobila.

 

Dakle, pravomoćnom osuđujućom presudom protiv vas vaš osiguravatelj je obvezan isplatiti odštetu vlasniku tog vozila, što ide vama i prilog, a što vas štiti od privatne tužbe jer pretpostavljam da ipak nemate novaca i imovine više od osiguravatelja kod kojeg ste platili obvezno osiguranje motocikla.

 

To što je vozač tog automobila bio zaustavljen radi pokušaja parkiranja na suprotnoj traci, jest kažnjivo s 300 kuna parkiranje na lijevoj traci u dvosmjernoj cesti, ali nije zabranjen pokušaj. U prekršajnom pravu pokušaj nije zabranjen osim ako je to izričito navedeno, a u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama pokušaj parkiranja ipak nije kažnjiv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija