Jump to content

Temeljni kapital - greška


kane

Preporučene objave

Prilikom osnivanja doo javni bilježnik je pogriješio u zbrajanju temeljnog kapitala(više osnivaća) te je tako došlo do greške u upisu temeljnog kapitala. Razlika je 1000kn. Ta greška je učinjena prije cca 15 godina ali je nitko do sada nije primjetio. Tek sada je primječena prilikom upisa OiB-a na Trgovačkom sudu. Odvjetnik tvrdi da nema drugih mogučnosti osim pokrenuti postupak izmjene temeljnog kapitala (cca 2000-3000kn troškova što taksi što njegovog honorara)Imam li pravo tražiti od bilježnika izmjenu bez naplate pošto je to njegova greška i koje su eventualne pravne posljedice ako ne pokrenem postupak tj ostavim stanje kakvo je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisivanjem Društvenog ugovora potvrđujete da su svi članci Društvenog ugovora pravovaljani.

Kako je u tom dokumentu naveden i temeljni kapital Vi ste ga svojim potpisom potvrdili.Dakle, bez obzira što je greška moguće nastala pogreškom bilježnika, osnove za tužbu nema.

Osim toga, članak 398.Zakona o trgovačkim društvima detaljno definira uplatu temeljnih uloga pa slijedom toga isti morate nadoplatiti tj.odraditi promjene pri nadležnom Trgovačkom sudu.

Ono što mi je najmanje jasno u Vašem slučaju jest to da je iznos temeljnog kapitala sastavni dio financijskih izvještaja trgovačkog društva i da 15 godina nitko nije utvrdio pogrešku (niti prilikom izrade Knjige poslovnih udjela, niti knjigovodstvo,FINA,Porezna).

 

U svakom slučaju,pogrešku morate ispraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija