Jump to content

HZZO - istek roka za prijavu


Skaramus

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Trazilica mi nije izbacila slicnu temu pa sam otvorio svoju. Trebam brzi savjet.

 

Prosle godine sam prekinuo radni odnos i upisao izvanredno fakultet. Nisam se prijavio na HZZO u onom roku od 30 dana za dobivanje besplatnog osiguranja pa sam sada bez zdravstvenog.

 

Sjetio sam se tek jucer kada sam vidio medu dokumentima odjavu koju je napravio bivsi poslodavac. :vrti:

 

Kao mogucnost se spominje da si sam placam zdravstveno sto iznosi malo previše novaca za moj budzet.

 

Moje pitanje jest, da li ce me progoniti zbog neprijave ako odlucim jos odredeno vrijeme biti bez zdravstvenog i da li cu imati problema s prijavom ako se zaposlim ili prijedem u status redovnog studenta kasnije?

 

Trenutno jedino koristim uslugu ortodonta, ali on nema ugovor s HZZOm pa ionako placam sve iz svog dzepa.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav!

 

Nisam mogla naći neku drugu temu koja bi se odnosila na moj slučaj, pa pišem na ovu.

Ugl. prije 2 godine sam postala izvanredni student i nisam se uopće prijavljivala na HZZO, niti kad je prošao onaj rok od 30 dana (grozno, znam, svjesna sam) i sada sam si htjela srediti to zdravstveno tj. početi ga plaćati normalno i sve. Međutim, ja nisam pojma imala da se kod majke u firmi i dalje vodim kao redovni student (niti jednom u 2 godine nisam nosila potvrdu da jesam), oni su to na neku foru sami produžili i ja sam zapravo bila osigurana bez da sam znala da jesam. E sad, na Hzzou mi kažu da ću morati retroaktivno platiti za to osiguranje koje sam imala zadnje dvije godine (što je gotovo 9000kn), temeljem članka 135. zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iako ja ni u jednom trenutku nisam iskoristila to svoje pravo na zdravstveno osiguranje, tj. nisam ostvarila primanja niti iz zavoda niti od proračuna, jer za to svoje "pravo" nisam ni znala. Normalno, moguće je da ja krivo tumačim zakon i da pojma nemam, pa eto vas pitam mogu li što poduzeti?

 

Puno hvala unaprijed :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 135. na koji se pozivate gore kontradiktoran je s Vašim navodima da niste koristila kako to navodite pravo na zdravstveno osiguranje, pa dajte malo detaljnije, odnosno točnije vidite o čemu se ovdje zapravo radi.

Da pojasnim, ja sam imala to osiguranje tokom zadnje 2 godine no ja nisam znala da ga imam i kao takvog nisam ga koristila. Nisam otišla na niti jedan pregled niti kupila i jedan lijek, i kao takvo ne shvaćam kako su novci iz državnog proračuna otišli na mene i na koji način? No kako kažem, moguće je da nešto krivo tumačim pa tražim vašu pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Osigurana osoba dužna je Zavodu prijaviti svaku promjenu, u roku od osam dana od dana nastanka okolnosti koja utječe na korištenje priznatog prava po ovom Zakonu.

 

(2) Osigurana osoba obvezna je Zavodu, odnosno državnom proračunu naknaditi štetu:

 

1. ako je ostvarila primanje iz sredstava Zavoda, odnosno državnog proračuna uslijed toga što nije, u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, prijavila promjenu koja utječe na gubitak ili opseg prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, a znala je ili je morala znati za tu promjenu,

 

2. ako je ostvarila primanje iz sredstava Zavoda, odnosno sredstava državnog proračuna na osnovi neistinitih ili netočnih podataka za koje je znala ili je morala znati da su neistiniti, odnosno netočni ili je primanje ostvarila na drugi protupravni način, odnosno u većem opsegu nego što joj pripada.

 

Nešto ste ipak koristili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na osnovi toga što sam ja to pravo imala te dvije godine. znam da nisam ništa koristila jer nisam ni iskaznicu imala, znači niti pregled kod doktora ni ništa, jednostavno srećom nije bilo potrebe. ova informacija da moram platiti 2 godine retroaktivno je došla od informacije HZZOa samog, danas sam osobno otišla pitati tamo gdje sam dobila dvije različite informacije - jedni su mi na informacijama rekli da ne moram platiti ništa, dok su mi u njihovoj pravnoj službi rekli (ovo citiram jer ja sama nisam dobro shvatila): "svatko plaća za ono osiguranje koje je imao a da nije trebao imati ili uopće nije imao osiguranje retroaktivno 12 mjeseci, a ti ćeš, kako mi se čini, platiti i za godinu više" iako sam naglasila da nisam koristila nikakve usluge hzzoa i da na mene nije otišlo ni kune. i sada mi tek ništa nije jasno, u kojem zakonu stoji ovo sa 12 mjeseci, na što se to oni pozivaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija