Jump to content

nasilni otac - koja su prava djece


franka789

Preporučene objave

rastavljena sam majka dvoje malodobne djece, osam i deset godina.

otac djece, nekada njezni i zaneseni student ekonomije, nakon zavrsenog fakulteta dosao je do polozaja direktora velikog poduzeca gdje su se, uz novac i moc, kao na filmu, pojavile i neizbjezne silikonske plavuse.

ja sam se, naravno, pretvorila u napornu i dosadnu domacicu, potpuno nezanimljivu i neprimjerenu covjeku na polozaju.

nakon rastave, sud je djecu dodijelio majci, a otac je, uz obvezu placanja alimentacije, dobio i pravo vidjanja djece. sve kako treba, po zakonu i propisu.

u cemu je problem?

ne mogu se previse pozaliti na placanje alimentacije, to skoro uvijek ispuni, osim ako mu se pokvari mercedes ili audi pa mora potrositi na popravak auta ili kad vodi neku od plavusa na put u egzoticne krajeve pa doticna potrosi vise nego sto je planirao. tada uz ljubazni osmijeh objasni da ovaj mjesec, nazalost, nema novaca. (o putovanjima i autima lako doznam iz zute stampe). ali, to nije veliki problem, uz pomoc moje obitelji sasvim pristojno zivimo.

problem nasatje kad djeca odlaze k njemu na vikend ili idu s njime na ljetovanje. njegove su odgojne metode suprotne mojima, za najmanju gresku, na primjer prolivenu casu vode ili zaprljane hlace, on na njih vice i prijeti im. ako u skoli nemaju samo odlicne ocjene ne mogu ici na rodjendane svojih prijatelja kao niti u kino ili na klizanje. on to zabranjuje iako ja s njima provodim vecinu vremena, a oni ga slusaju jer se boje. svaki put kad trebaju ici k njemu placu i mole me da nadjem nacina da ostanu kod kuce.

socijalna sluzba kaze da ne smijem oduzeti ocu pravo na vidjanje djece i da se moram s njime o svemu dogovarati. (on se prijeti i meni da ako ista pokusam putem socijalne sluzbe ili suda, on ce me svojim vezma unistiti) ne bojim se njegovih prijetnji kad sam ja u pitanju, ali ne znam kako da zastitim djecu.

da li netko ima iskustva i savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tuzno...

nisam pravnik ali imam malo iskustva zbog slicnih stvari. Znaci moje misljenje je laicko ali mozda vam pomogne.

 

Iz ove price, cini mi se da samo objasnjavanje sluzbama nece uroditi plodom. Za ovo sto je izneseno, a vjerujem da je djeci strasno, vi trebate dokaz. Cvrsti dokaz. Svjedoke o nasilju ili izivljavnaju nad djecom (iako to vjerojatno nikada ne cini pred drugima), ili drugi neki dokaz...ako udari dijete, ili prijeti sms-om, odmah na hitnu i policiju, i evidentirati, ako prijeti vama, to prijaviti i evidentirati....i tako vise puta....i vodite evidenciju svih postupaka da se mozete pozvati na njih. Nije lako ali na kraju uspije. trebat cete snage i volje i zivaca. I hladnu glavu.

 

ako cete pribaviti cvrsti dokaz, nikakve veze nece mu pomoci na sudu.

 

Jos nesto...koliko god vas je povrijedilo sve to, dobro je izbjegavati spocitavanje audija, mercedesa i plavusa da vas se ne bi promatralo kao zavisnu bivsu zenu, zeljne osvete. (ne mislim da to jeste, nego ukazujem na opasnost toga). Prica vam je dovoljno dobra i bez toga.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovoru i savjetu.

uvijek sam se osjecala bespomocno jer ne znam ni sama kako dokazati, u pravnom smislu, svoje tvrdnje a da ne ispadne da pretjerujem, iz zavisti, ljubomore ili tko zna zasto.

medjutim, vas mi je savjet upalio neki klik u glavi, pa sam tako reci odmah snimila razgovor u kojem se otac meni prijeti, a i zabiljezila razgovor s djetetom.

nadam se da ce mi to pomoci kada ( i ako ) bude trebalo, a u svakom slucaju i sama cu sa distance imati bolji uvid u pravu, realnu, situaciju.

puno hvala jos jedamput!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago mi je ako je pomoglo, bilo bi dobro da se i koji pravnik ukljuci. Sad samo pametno, strpljivo i racionalno dalje. Sagraditi slucaj, pa ako dodj do toga da trebate nesto dokazivat, lakse je kada imate cvrste dokaze, i po mogucnosti vise njih kako bi dokazali kontinuitet nasilja i uznemiravanja. I cuvati sebe, to nisu lake stvari...vazno da se ne osjecate bespomocni, ostalo ce doci. Cinjenice, cinjenice, cinjenice...to je najbolji nacin protiv nasilnika. pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija