Jump to content

Dug prema poreznoj i naplata duga


nadimak_1

Preporučene objave

Pozdrav,

 

posto cujem svakakve stvari tipa od 1.1. se moze ovo i ono, zanima me dali i sada vrijedi ono da d.O.o. odgovara samo sa imovinom firme i da ne mogu teretiti osnivaca ili direktora ili ne?

 

U kojem slucaju drzava ili drugi vjerovnici mogu naplatiti potrazivanja od osnivaca ili direktora?

 

Imam dvije firme u blokadi i 99% dugova je prema poreznoj, a ostalo prema t-comu i nesto jako sitno dobavljacima. Place sam rijesio iz svog dzepa i ono ostalo sto sam uspio.

 

Ko me moze teretiti osobno i za sta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neodgovornost članova (i direktora) društva s ograničenom odgovornošću je temeljno obilježje d.O.o.-a.

 

U spornim situacijama (dugovanjima,ovrhama,tužbama,stečaju i sl.) d.O.o. odgovara svojom imovinom.Članovi društva (osnivači)rizik snose ograničeno tj.do visine svojih temeljnih uloga.

 

Ukoliko Vas osobno netko želi tužiti za povrede poslovanja društva mora dokazati proboj pravne osobnosti.U praksi,proboj pravne osobnosti je teže dokaziv (ali ne i nemoguć) ali tada osoba koja tuži mora istovremeno podnijeti dvije tužbe:spram društva (d.O.o.-a) i spram člana (vlasnika,osnivača,direktora).Tek ako je tužbeni zahtjev osnovan prema oba tuženika,sud će moći donijeti presudu kojom usvaja tužbeni zahtjev tužitelja.

 

Jednostavnije rečeno,državni proračun Vas sigurno neće tužiti za neplaćene poreze i doprinose (mogu Vam samo blokirati račun ili kod zaista velikih iznosa pokrenuti stečaj nad poduzećem) a isto važi i za druge vjerovnike.

 

Da bi Vas osobno netko tužio temeljem proboja pravne osobnosti potrebno je da postoje realne pretpostavke kao npr.:zlouporaba namjernom blokadom računa društva radi onemogućavanja namirenja vjerovnika; vođenje poslova društva na način da se obveze stvaraju za jedno društvo a prihodi za drugo, pogodovanje nekih vjerovnika, zapošljavanje radnika u društvu kćerima osnovanim sa skromnim kapitalom a zadržavanje znatne imovine u temeljnom kapitalu društva majke. Dakle, mora se raditi o utjecaju člana društva na rad društva koji dovodi do raspolaganja imovinom suprotno propisima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim vas da mi odgovorite koje su pravne odgovornosti vlasnika(član uprve)i direktora (predsjednik uprave, također suvlasnik)d.O.o.-a u blokadi?

 

d.O.o. je u blokadi radi porezne uprave, no postoje dugovi i prema vjerovnicima i banci- kako tko i kome pravno odgovara?

 

pošto sam cula da od 10mj. 2010. direktor odgovara za sva dugovanja i poslove u firmi i to svom svojom imovinom, pitam da li je to istina?

što se vlasnika tiće je li i on odgovoran-pravno,ako nije kako ga uciniti odgovornim?, pošto j i on radio

 

kako se odgovara za privatne tužbe?

 

molim Vas da mi odgovorite laički jer se koristim samo osnovnim pravnim terminima.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija