Jump to content

Tko je ovdje krivo postupio?


ddmmm

Preporučene objave

Poštovani,molim vas pomoć u ovoj situaciji,mirovina mi je kao povlaštena RVI 2670,00 kuna .Alimentacija za dvoje djece iz prvog braka (19 i 10 god.)je bila 1500,00 kuna.živim u drugom braku sa suprugom (nezaposlena),njenim djetetom iz prvog braka(8 god.)i zajedničkim djetetom (4 god.).Podnio sam zahtjev za smanjenje alimentacije ali mi ja na protutužbu sud odlučio povećati je na 1850,00 kuna a meni i mojoj obitelji je dovoljno 830 kuna mjesečno za život i da posjećujem dvoje djece iz prvog braka svakih 15 dana a samo do njih imam 150 km,ali valjda auto ide na vodu pa je i to moguće.Sada je situacija sljedeća:kad sam tražio smanjenje uzdržavanja u devet mjeseci sam alimentaciju platio za četiri mjeseca jer više nisam mogao(želja je jedno a život nešto drugo)pa je gđa. bivša dobila rješenje od CZSS da joj se odobravaju novčana sredstva za privremeno uzdržavanje,a protiv mene se naravno podnosi tužba od strane ODO-a.Po tome je gđa.bivša dužna prijaviti nadležnom CZSS svaku promjenu koja utječe na osnovanost isplate.To je rješenje od 22.02.2010.Prvo ročište suda je bilo 02.04.2010. Nakon toga u sedmom mjesecu 2010. ona(bivša supruga)pokreće Ovrhe za neplaćenu alimentaciju za isto to razdoblje i meni se sa 1.11.2010. obustavlja pola mirovine(primanja su ispod hrv. prosjeka) i deponira u HZMO jer ovrha nije pravomoćna.Meni nije jasno kako se može:

1.toliko povisiti iznos alimentacije za ionako ispodprosječno primanje?

2.Kako se i po kojim kriterijima odobrava isplata uzdržavanja od strana CZSS?

3.Kako se može dignuti ovrha a država (CZSS)isplaćuje alimentaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1850,00 za 2 djece je nešto sitno manje od minimuma po djetetu ta dva uzrasta, iako je moglo biti manje (ne i moralo) obzirom da ste dužni uzdržavati više djece (ali ne manje od 50% minimuma). Mogućnosti se procjenjuju u odnosu na cjelokupno imovinsko stanje, da nemate kakvu nekretninu mimo one koja vam je krov nad glavom ili štogod slično? Usput, dvoje jest "više djece", a suprugino niste dužni uzdržavati jer ono ima svoje roditelje koji su to dužni.

 

Uvjeti za isplaćivanje privremenog uzdržavanja od CZSSa su 6 mjeseci neplaćanja u kontinuitetu ili 6 neplaćenih mjeseci s prekidom unutar razdoblja od 7 mjeseci.

 

CZSS isplaćuje 50% minimalnog iznosa za pojedinu starosnu dob. Iako je samo djelomičan iznos, nije niti će biti poklonjen, a ni ostatak dugovanja otpisan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja znam da je to malo ali ja baš i nisam u dobrim financijskim prilikama pa mim je mto puno.Nije mi međutim jasno da se moje dijete iz drugog braka po tome uopće ne uzima u obzir jer i to dijete treba živjeti i dužan sam uzdržavati i to dijete.Moje stambeno stanje je takvo da živium u kući moje mame koju imam pravo samo koristiti,tj.nije moja a teško da će i biti a drugih nekretnina nemam.Da li ja trebam plaćati toliku alimentaciju i biti socijalni slučaj,gdje je tu moje pravo da viđam tu djecu,a financijski to nisam u mogućnosti?

Nije mi jasno i koliko bi puta ja trebao platiti tu istu alimentaciju,jer to što njoj trenutno isplaćuje CZSS ja ću morati vratiti dr5žavi jer me ODO tuži za taj iznos ali ni je ona za to isto razdoblje digla ovrhu kojom mi se skida pola mirovine.Da li po tome ja trebam biti socijalni slučaj,što po izračunu CZSS i jesam samo što sam vlasnik osobnog vozila pa nemam pravo na socijalnu pomoć,jer po zakonima i pravima nismo svi jednaki,tko ima nek ima i vi9še a tko nema nek mu se i to malo oduzme jer nas takve treba izgleda maknuti sa lica zemlje.Bivša supruga je u svome stanu koji je kupila od prodaje zajedničke kuće jer je njoj otišlo 3/4 iznosa,ima mirovinu,zarađuje čuvajući djecu,dobiva dječji doplatak,sin prima stipandiju 1000,00 kuna mjesečno od ministarstva branitelja kao dijete RVI.Pa onda netko kaže da imamo pravednu državu,da meni u plaćanju režija na pomažu ženini i moji roditelji već odavno ne bi imali za kruh ali bitno da se plaća alimentacija.Mislim da bi djeca trebala u potrebama pratiti standard oba roditelja a ne prosjek hrv.plaće.Gdje tu ima logike.Ispričavam se naq duljini komentara ali kraće se to ne može objasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ddmmm je napisao:

Nije mi međutim jasno da se moje dijete iz drugog braka po tome uopće ne uzima u obzir jer i to dijete treba živjeti i dužan sam uzdržavati i to dijete.

Isprike, ne primjetih i još jedno zajedničko dijete u drugom braku. Svejedno imate obvezu uzdržavati više djece (ne dvoje nego troje), stoga je moglo (ne i moralo) doći do smanjenja, ne manje od 50% (531,10 + 584,21).

Nećete plaćati više puta za iste mjesece osim ako ste ne_daj_bože dali kakve novce iz ruke u ruku bez pisanog traga o tome, jer će se dugovanje prema CZSSu naplatiti jednom, kao i ostatak koji dugujete djeci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija