udovac objavljeno: 20. ožujak 2011. Dijeli objavljeno: 20. ožujak 2011. Pozdrav svima! Novi sam na forumu i potreban mi je savjet.Supruga mi je preminula, a u vlasništvu je imala osobni automobil koji sam joj ja poklonio darovnim ugovorom, te dijeli pola stana sa svojom sestrom nakon smrti svoje majke.Bila je u mirovini, i na njoj je imala ovrhu, te su joj uzimali trečinu mirovine.Molim za savjet što da radim i što mi po zakonu pripada.Želja joj je bila da svoju polovicu stana daruje svojoj unuci, ali to nigdje nema napismeno.Ja sam se spreman odreči polovine stana u korist unuke.Sada me zanim još i kako ide sa osobnim vozilom.Da li joj mogu to vozilo uzeti radi naplater potraživabnja, i što da radim da do toga ne dođe, jer sam i ja star i bolestan i bez vozila sam bespomočan, pošto živim dalje od bilo koje bolnice. Hvala na odgovoru i savjetima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mokronoge odgovoreno: 30. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 30. ožujak 2011. Ostaviteljevi potomci i bračni drug Članak 9. (1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug. (2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove. Pravo predstavljanja Članak 10. Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka. DAKLE NJENI NASLJEDNICI STE VI I NJENA DJECA, A AKO SU DJECA UMRLA ONDA NA MJESTO UMRLOG DJETETA DOLAZE NJIHOVA DJECA (UNUČAD VAŠE POK. SUPRUGE) I TO SVA DJECA...ODNOSNO SVI UNUCI. VI SE MOŽETE NA OSTAVINI DOGOVORITI ŠTO KOME PRIPADA I NE MORATE SVI UZETI DIO U SVEMU.. ALI TO JE STVAR VAŠEG MEĐUSOBNOG DOGOVORA. NEZNAM KOLIKO JE DJECE BILO ALI SVI NASLJEDNICI NASLJEĐUJU PO ZAKONU JEDNAKE DIJELOVE (NPR. IMALA JEDNO DIJETE, VI I TO DIJETE NASLJEĐUJETE PO 1/2, IMALA 2 DJECE VI I DJECA NASLJEĐUJETE PO 1/3 I TAKO DALJE. AKO JE DIJETE UMRLO RANIJE NJEGOV/NJEZIN DIO NASLJEĐUJU UNUCI IZA TOG DJETETAI ONI TAJ DIO DIJELE IZMEĐU SEBE NA JEDNAKE DIJELOVE OVISNO KOLIKO IH IMA) NAPOMINJEM PONOVO, NASLJEDNICI SE MOGU DOGOVORITI KAKO NJIMA ODGOVARA... I KAKO SU SUGLASNI.. Opseg nasljednikove odgovornosti za dugove Članak 139. (1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove. (2) Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove. (3) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika. (4) Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva. (5) Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno. Odvajanje ostavine Članak 140. (1) Ostaviteljevi vjerovnici mogu zahtijevati u roku od tri mjeseca od otvaranja nasljedstva da se ostavina odvoji od imovine nasljednika, ako učine vjerojatnim postojanje tražbine i opasnost da bez odvajanja ne bi mogli namiriti svoju tražbinu. (2) U tom slučaju nasljednik ne može raspolagati stvarima i pravima ostavine, niti se njegovi vjerovnici mogu iz njih naplatiti, dok se ne naplate vjerovnici koji su zahtijevali odvajanje. (3) Ostaviteljevi vjerovnici koji su zahtijevali to odvajanje mogu naplatiti svoje tražbine samo iz sredstava ostavine. (4) Odvojenoj ostavini sud može postaviti skrbnika. (5) Na zahtjev ostaviteljevih vjerovnika sud može odrediti čuvanje odvojene ostavine. Troškove povjeravanja ostavine na čuvanje dužni su snositi vjerovnici koji su to zahtijevali. (6) Ako vjerovnik koji je zahtijevao odvajanje nema ovršnu ispravu ili ako već prije nije pokrenuo postupak radi ostvarenja svoje tražbine, dužan je pokrenuti postupak radi ostvarenja tražbine u roku koji mu odredi sud rješenjem o odvajanju ostavine. Ako vjerovnik ne pokrene postupak na koji je upućen u roku koji mu je određen, sud će po službenoj dužnosti svoje rješenje o odvajanju ostavine staviti izvan snage. (7) O zahtjevu vjerovnika sud odlučuje rješenjem u ostavinskom postupku. Žalba protiv tog rješenja ne odgađa njegovu provedbu. NASLJEDNICI ODGOVARAJU ZA OSTAVITELJEVE DUGOVE DO VISINE VRIJEDNOSTI ONOGA ŠTO SU NASLJEDILI. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.