Jump to content

Prometna nesreća, parkiralište. Molim pomoć.


eseeker

Preporučene objave

Poštovanje svima.

 

Kako mi je cijela ova situacija pomalo čudna, pokušati ću u najboljoj mjeri točno opisati događaje i problematiku.

 

25.03.2011. - Parkirni 'platoi' kod KBC-a 'Sestre milosrdnice'

 

Kratak opis parkirališta:

- parkiralište označeno plavim znakom, definirano kao P6

- parkirna mjesta s lijeve i desne strane, označena linijama pod pravim kutom

- prilaz parkirnim mjestima je dvosmjeran i dovoljno širok za mimoilaženje vozilima 'normalne' širine

- također, prilaz parkirnim mjestima je dovoljno širok za tzv. polukružno okretanje vozila u dva navrata

- prilaz nema graničnu liniju odvajanja smjerova kretanja pa tu vrijedi ono staro "grli svoju stranu"

 

---

 

Nakon što sam se sa ženom dogovorio da me čeka kod porte KBC-a 'Sestre milosrdnice' (dan nakon njene operacije), otišao sam po auto na parkiralište (označeno kao P6, oni tzv. platoi iznad bolnice).

 

Ušao sam u auto, vezao se, upalio auto i svijetla te uključio desni pokazivač smjera. (sigurnosna automatika)

Kako sam bio parkiran s prednjim krajem vozila prema unutrašnjosti parkirališta odmah sam uočio kako mi se s desne strane kreče vozilo i prolazi na lijevu (bez naznake zaustavljanja) i naravno da sam ga propustio.

 

Odmah nakon (i to zbilja moram naglasiti) što sam propustio vozilo, krenuo sam izlaziti iz parkirnog mjesta, skrečući desno, znači suprotno od smjera kretanja vozila koje sam propustio.

 

Vozilom sam već izašao van do prednje osovine (otprilike pola dužine poklopca motora), znači nakon što sam propustio vozilo, te sam morao malo usporiti radi poprilično duboke kanalice koja dijeli parkirna mjesta i prilaz parkirnim mjestima (tu naglašavam parkirna mjesta, a ne prilaz parkiralištu, koji se sam po sebi, kao definicija prilaza, nalazi podosta dalje od samih parkirnih mjesta).

 

Nakon što sam već s polovicom vozila izašao iz svog parkirnog mjesta čuo se i osjetio udarac u lijevu stranu mog vozila, nekoliko centimetara od vratiju s vozačke strane.

 

Vozilo koje se sudarilo u mene, pogodilo me sa svojom stražnjom lijevom stranom, znači da je osoba vozilom upravljala kretajući se unatrag, dok sam već s polovicom vozila bio van parkirnog mjesta, znači da nisam izletio van, odnosno nisam, po meni, oduzimao prednost; pogotovo ako se u obzir uzme sve već gore navedeno.

 

Naravno, kako okolnost krivnje baš i nisu bile sigurne, pozvana je policija da napravi očevid.

Odmah nakon dolaska policijskih službenika, ničim provocirano i prije saslušanja sudionika nesreće, jedan od službenika "utvrdio" je da sam ja apsolutno kriv jer nisam propustio vozilo koje se kretalo prilazom.

Nakon što sam objasnio što se dogodilo i da uistinu jesam propustio vozilo, to što sam rekao kao da i nisam.

oK, nećemo sad ulaziti u neljubaznost i bahatost službenika (pojedinac, ne oboje) ...

 

---

 

E sad, pitanja, odnosno stavke koje me konkretno izluđuju:

 

 

- propustio sam vozilo koje se kretalo prilazom i nakon propuštanja krenuo izlaziti iz parkirnog mjesta. Da li sam, po izjavi policijskog službenika, treba stajati na mjestu pet minuta dok gledam kamo i zašto propušteno vozilo ide te da osobu nakon toga pozovem na kavu ili sam pravilno postupio?

Propušteno vozilo za mene je prošlost jer sam mu dao prednost prolaska, a tu NE smijemo zaboraviti činjenicu da se osoba nakon propuštanja u mene zabila vozeći >unatrag<!

 

- nakon što me vozilo prošlo, ja sam već s polovicom dužine poklopca motora bio van svog parkirnog mjesta. Kad je osoba

odlučila četiri sekunde nakon što me prošla ubaciti u rikverc, MORALA me vidjeti da sam već izašao. Znači, nisam izletio jer se ta moja radnja odvijala >iza< smjera njegovog kretanja. Naravno, 'morala' je uvjetno rečeno ukoliko je ta osoba uopće gledala dok je vozila unatrag, što mi se ne čini da je ovdje slučaj.

 

- od vremena pozicioniranja/kretanja mog vozila od prednje osovine do polovice ja sam već 'debelo' izašao iz parkirnog mjesta kad se vozilo zabilo stražnjim krajem u moj lijevi prednji dio. Dakle, ni tu izjava o oduzimanju prednosti ne drži vodu. (opet, po meni, odnosno opsežnog opisa događaja)

 

- na koji način je uvjetovana, odnosno dozvoljena vožnja unatrag? Koliko se sjećam, do najbližeg ugibališta i/ili parkirnog mjesta, ne udaljenog više od x metar (slobodno me ispravite). U ovom slučaju bi to bilo moje parkirno mjesto kojeg sam u datom trenutno oslobađao nekome, vjerojatno osobi koja se zabila u mene jer iskreno ne vidim drugog razloga zašto bi uopće vozio tamo da to nije tako.

 

Kad smo već kod toga, zašto je vozio po sredini prilaza i to više unutar moje trake, nije gledao (pretpostavljam, tj. nadam se, svakakvih slučaja ima) i zašto unatrag kad se bez problema mogao okrenuti i zadržati >siguran< smjer/pravac kretanja?

 

- KAKO policija može s apsolutnom sigurnošću izjaviti tko je kriv nakon šlampavo (isprika na izrazu) obavljenog očevida i bez pardona mi uručiti prekršajni nalog/kaznu za nešto što nije dokazano, bez vještačenja? Meni to više zvuči kao iznuda bez konkretnih dokaza, pardon. Da stvar bude još bolja, nakon uvida u navedene članke pod kojima me se optužuje, još mi je i podignuta kazna sa 500,00kn (čl. 45. st. 4.) na 1.000,00kn (čl. 293 st. 1.) gdje je već "odlučeno" da sam kriv i da moram još više platiti, za nešto što uistinu ne vjerujem da sam kriv. Punjenje državnog proračuna u pravnoj državi?

 

Zar za to ne postoji sud koji određuje krivnju?

 

---

 

Namjera mi je žaliti se i to u što bržem roku, unutar tih 8 dana jer mislim da ovo zbilja nema smisla.

Blatobran mi je oštećen do te mjere da se cijeli mora mijenjati, a za takvu štetu napraviti, osoba mora ipak malo brže voziti.

 

Zar to nije veće ugrožavanje sigurnosti u prometu, još pogotovo ako osoba vozi unatrag?

 

Nije mi cilj nikoga blatiti, želim samo znati tko je konkretno "apsolutno" kriv u ovom slučaju, da se šteta sanira preko osiguranja, a ne da se tu moraju voditi ne znam kakvi nepotrebni postupci. Nije baš da mi se nameće i malus na osiguranje ako sam pravilno postupao.

 

---

 

U prilogu stavljam sveukupno 5 slika, od toga 4 fotografije s objašnjenjem i jedan scan prekršajnog naloga.

 

---

 

Ovim putem Vas molim za savjet(e) oko toga što mi je činiti i svakako Vas molim za predložak žalbe koju želim podnijeti/uložiti na nalog/kaznu.

 

---

 

Hvala Vam unaprijed i lijep pozdrav!

 

› A.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz svo tvoje htjenje da ne budeš kriv ti si onaj koji se uključuje u promet na taj prilazni kolnik parkirališnim mjestima (izlaziš sa parkirališta) znaći ti si dužan propustiti sva vozila koja se kreću kolnikom na koji se uključuješ!!!

 

to što je to drugo vozilo išlo unazad nema nikakve veze jer je moglo ići i naprijed-nisi ga propustio!

i kažeš on je trebao vidjeti tebe a jesi ti trebao vidjeti njega!!

 

samim tim što si ti rekao da si izlazio sa parkirališta a dro vozilo se kretalo kolnikom policiji više ništa nije trebalo reći da zaključe da si se ti uključivao sa parkirališnom mjesta!!

 

 

P.S. prijedlog za žalbu da umjesto traženja vještačenja krivice i nabijanja si još drugih troškova priznaš krivicu i platiš kaznu koju ti sud može umanjiti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, bez obzira na to što sam ja navedeno vozilo propustio prije izlaska iz parkirnog mjesta, trebao sam ostati na mjestu, pratiti ga dok njemu ne sine što želi pa makar to značilo da se može voziti gore-dole po prilazu 5 sati?

 

(nije sarkazam, samo postavljam pitanje)

... jer to mi je neka čudna logika, pogotovo ako ti se netko na taj način zainati i vabi te da mu oduzmeš prednost!

 

Nije da ga nisam propustio dok je dolazio na parking, morao sam budući da nije vozio po svom voznom traku (dvosmjerno) već po sredini.

Bilo bi mi logično da sam ja kriv da je vozio naprijed po svojoj traci, te da sam doslovce krenuo iz parkirališnog mjesta ali buni me to što je dotični doslovno dojurio u rikverc sredinom traka dok sam već skoro izašao iz parkirnog mjesta i zaustavio se u mom vozilu (netko tko traži parkirno mjesto ipak sporije vozi i prati što se događa okolo) + znajuči kako glasi >članak 50. zakona o sigurnosti prometa na cestama<. Zbog toga sam i postavio gorenavedeno pitanje.

 

Nije da je neka velika materijalna šteta, samo želim biti siguran da je zbog navedenih okolnosti to stvarno moja greška.

 

P.S. - na koji način mogu tražiti smanjenje kazne sa strane suda jer mi je uplatnica uručena i dodijeljen rok uplate od 8 dana (od 25.03. ...). Ukoliko se žalba ulaže, da li je tu kaznu potrebno platiti pa kasnije tražiti povrat sredstava?

Ovo je prvi put da mi se ovo događa.

 

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija