Jump to content

Većinski sam suvlasnik i ne da mi u nekretninu


Jethro

Preporučene objave

većinski sam suvlasnik nekretnine. suvlasništvo sam dobio nasljedstvom i to je kojih 5/8, a još jedan suvlasnik ima 1/8, no taj je u australiji, pojma nitko nema o njemu. ostavinska je prošla ok, sve 5, knjižen sam u gruntovnicu i nije bilo nikakvih problema. čovjek koji ima manjinu, dakle 2/8 sve je zapasao i ne da mi unutra, jer veli da je on u posjedu. dozvolio sam mu napismeno da smije koristiti moj dio (neetažiran) DO OPOZIVA. opozvao sam dozvolu pismeno s povratnicom. on se sad oglušuje i tvrdi da je on u posjedu.

struja jest na njega, komunalije i sve ostalo...

nekretnina je na moru, u katastru nitko nije prijavljen da koristi.

kakva su moja prava? mogu li si samopomoći na način da uletim jednostavno unutra, popišem stvari i sve metnem u jedan čošak i donesem krevet i 20 vreća cementa? treba li netko od službenih organa prisutan biti da posvjedoči?

pravno je to komplicirano i dugotrajno, sam bih samopomoći to riješio, no opet bih htio izbjeći stvari tipa "gdje je moj klavir, ovo i ono..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da je osoba u valjanom posjedu, k tome još i suvlasnik, ima zaštitu posjeda i ako uđete na silu, može vas se deložirati u roku od odmah do nekoliko godina, ovisno o raspoloženju i raspoloživosti nadležnog suda. Usput vam se može namjestiti kaznena prijava za nestanak novca ili vrijednih stvari itd.

 

Ako je stvar u suvlasništvu nedjeljiva, može je koristiti i manjinski suvlasnik, a ostali suvlasnici imaju pravo na naknadu za korištenje te stvari srazmjerno suvlasničkim dijelovima. Kako se u praksi određuje iznos takve naknade, ne znam.

 

U principu je takav odnos nerazrješiv drugačije nego razvrgnućem suvlasništva. Ako vi kao većinski suvlasnik nemate drugog smještaja, a onaj koji je u kući ima, možda biste mogli ishoditi predaju u svoj posjed, ali u sudskom postupku, dakle tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

1.

U katastru sigurno je netko registriran kao posjednik.To trebate provjeriti .Ako z nadete broj k.č.nekretnine tada lako preko interneta vidite tko je posjednik i udjele .

Inače Vi možete tražiti sudsko razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom .U sudskom postupku imate mogućnost zaštite svog vlasništva na način da potražujete naknadu za bespravno korištenje Vaše nekretnine do pet godina unatrag 2.

Ako osoba, koja je kako kažete opasala i Vaš dio nekretnine

registrirana kao posjednik 1/1 tada je najvjerojatnije

u skladu sa čl.2. ZON-u naslijedila posjed i vanknjižni je vlasnik.

 

Međutim bez uvida u dokumentaciju : izvod iz katastra ,te izvod iz gruntovnice nije moguće dati Vam valjani savjet.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija