Jump to content

kupnja nekretnine na obrt


mischel

Preporučene objave

Postovani

 

Nasao sam se u nedoumici da li da kupim poslovni prostor na obrt ili sebe kao privatnu osobu.

Naime kupnjom na obrt ponistio bi si porez na dobit sto je jedan veliki plus.

Moja briga je, sta ako bi ja jednog dana zatvorio taj obrt ili prodao navedenu nekretninu...koje su u tom slucaju moje obveze prema drzavi.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam poslovni prostor treba za obavljanje obrta, onda možete razmišljati o tome da ga kupite na obrt. Nema poništenja poreza na dobit, jer nabava dugotrajne imovine nije trošak, samo amortizacija, a ona je za zgrade vrlo malena. Znači - kupite poslovni prostor, ali financijski rezultat je gotovo kao i da niste kupili, jer to nije trošak razdoblja, trošak je samo amortizacija za to razdoblje, a najviša porezno dopustiva je 10% godišnje.

Nadalje, ako u vašem obrtu ne postoji potreba za nabavom te nekretnine, to vam neće biti ni trošak amortizacije, jer ne mogu ja kupovati npr. apartman na moru ili poslovni prostor u kojem ne vršim djelatnost i tumačiti da je to trošak poslovanja.

Pretpostavimo da postoje poslovni razlozi za kupnju te neketnine. Ako je sutra prodajete, to radite računom kao i za druge proizvode i usluge koje isporučujete.

U slučaju zatvaranja obrta, neamortizirani iznos nekretnine vam se tada priznaje u trošak, ali njena tržišna vrijednost vam se računa u prihod, jer zatvaranjem postaje vaše privatno vlasništvo.

Može savjet? Kupite na vlastito ime, ako vam treba za obrt iznajmite je sami sebi i ne uvaljujte se u moguće komplikacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija