Jump to content

d.o.o. - dva pitanja


fiorano

Preporučene objave

Poštovani.

 

U procesu sam otvaranja d.O.o. S budućim knjigovođom razgovarao sam o nekim stvarima vezano uz otvaranje firme pa su me neki odgovori malo zatekli, odnosno ne slažu se baš s mojim mišljenjem.

 

1. Minimalna plaća

 

Koliko mi je poznato, minimalna plaća po zakonu je 2.814 kn bruto. To je bruto 1. U bruto 2 spadaju doprinosi od 17.2% te bruto 2 iznosi oko 3.300 kn. Ove brojke se dobiju na kalkulatoru plaće na nekim web portalima za zapošljavanje.

Međutim, moj knjigovođa tvrdi da tu nije sve uračunato i da se na bruto 2 moraju obračunati doprinosi. Tako da onda na bruto 1 od 2.814 kn bruto 2 ispadne oko 4.000 kn. Po meni, to je dvostruko obračunavanje doprinosa, što mi baš i nema veze s logikom.

Tko je u pravu? Molim Vas da mi odgovorite na primjeru minimalne plaće.

 

2. Sadržaj računa

 

Pripremio sam i izgled računa. Unio sam sve podatke o tvrtki (matični, OIB, adresa, broj žiro računa, ime banke,...).

Moj knjigovođa tvrdi da u računu mora biti naveden i temeljni kapitak tvrtke, bilo da je uplaćen u cijelosti, ili dio u stvarima.

Meni nije problem unijeti sve potrebne podatke, naprotiv, ali nikad nisam ni čuo ni vidio da na računu pište temeljni kapital. Molim Vas objašnjenje.

 

Ukoliko ovdje već postoji odgovor na ovo pitanje, unaprijed se ispričavam. Pregledavao sam forum, ali nisam uspio naći ništa na ovu temu.

 

Lijep pozdrav i s poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brojka 2.814,00 kn nije minimalna plaća, već minimalna osnovica za obračun doprinosa. Od te brojke odbije se 20% mirovinskog osiguranja, od razlike se odbije neoporezivi dio (1800 kn ili više) i na preostalu svotu se obračunava 12% poreza, a na iznos poreza eventualni prirez ako ga mjesto otkud je vaš radnik ima kao prihod. Nadalje, osim tih dadžbina, država traži i doprinose na plaću, pa se na svotu od 2814,00 kn obračunava doprinos za zdravstveno osiguranje (15%), za ozljede na radu (0,5%) i za zapošljavanje (1,7%) i to je trošak poslodavca koji on plaća mimo bruto plaće. Znači, za minimalnu plaću vama treba oko 3.300,00 kn, a vaš radnik u gradu bez prireza dobije oko 1800,00 kn.

Za sadržaj računa knjigovođa ima pravo. Za trgovačko društvo na sadržaj računa se primjenjuju: Opći porezni zakon, Zakon o računovodstvu i Zakon o PDV-u (ako ste u sustavu). Zakon o trgovačkim društvima vam propisuje kao obveznu upotrebu tvrtke u poslovanju društva, na način da se podaci opisani u čl.21.ZTD-a otiskuju na poslovnom papiru društva, a to je i račun. Pogledajte malo, većina tvrtki ima na dnu računa otisnute podatke koje spominjete. Raširena je predrasuda da se račun može izdavati bez pečata i potpisa, ali to nije točno, jer zakon o računovodstvu predviđa potpis ili elektronički potpis kao ovjeru vjerodostojnosti izdanog računa. Znači može bez pečata, ali potpis bi morao biti.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam lijepo na odgovoru. Drago mi je da je knjigovođa u pravu, a ne ja. Znači da sam dobro odabrao :-)

Odgovor na prvo pitanj sam shvatio.

Što se odgovora na drugo pitanje tiče, svakako želim sve raditi po zakonu i sve podatke ću u računu i navesti. Ali iskreno, nikada nisam vidio ni na jednom računu da je netko istaknuo temeljni kapital tvrtke. Primjer: računi Metro-a, Getro-a, Bauhaus, Lidl, Konzum, INA, izdani računi od tvrtki koje pružaju određene usluge,... Nitko ne ističe temeljni kapital. Računi se šalju mailom u PDF, a unutra se stavi kako je račun izrađen na računalu i kao takav pravovaljan bez pečata i potisa (članak 4. stavak 2. Zakona o računovodstvu (NN 90/92)). I takvi računi se uredno proknjiže pa mi nije jasno da nešto treba biti, ali ipak može i drugačije.

U svakom slučaju, još jednom hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu, zato smo tu. Moj odgovor na drugo pitanje je modificiran članak pravnika u jednom od mjesečnika za knjigovođe iz 2010. godine (da ne reklamiram, nije fer), tako da smatram da čovjek valjda zna, upravo je ovako obrazlagao kako sam skoro pa prepisala. Ovo što navodite kao poslovnu praksu "izrađen na računalu i važeći bez potpisa i pečata" znam i sama, ali imamo mi još dobrih hrvatskih običaja koji baš i nisu u duhu vlastitih nam zakona...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

kod izdavanja ne mora biti potpis i pečat u elektronskom obliku...također, temeljni kapital prikazan na računu služi samo kao informacija postojećim i budućim poslovnim partnerima "koliko ste jaki"...

 

...pazite da Vam svaki račun, otpremnica, skladišnica i dr. bude poptisana od strane primatelja...i obvezno ako nije ovlašten za zastupanje napišite iza na primjerku za sebe/knjigovodstvo u kojoj funkciji je osoba koja je robu preuzela kod poslodavca i čitko napišite ime i prezime...

vjerujte ovo sam vidjela u praksi i funkcionira na sudu...jer kada se sporite prvo će reći da to nije njen potpis ili da osoba koja se nalazi u potpisu nije nikada bila zaposlena kod njega...pa onda grafičko vještačenje i nepotrebni troškovi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija