Jump to content

Porezni dug: nasljedstvo ili ne?


Gnjevnicus

Preporučene objave

Otac je umro 29.02.2009. Porezna uprava je adresirala kuvertu na sestrino ime. U obavijesti se navodi porezni obveznik otac i njegov neplaćeni dug poreza na motorno vozilo 2X, njegov neplaćeni dug poreza na kuću za odmor 2X i dug kamata po svakom od navedenoga. Sestra i ja smo se u ostavinskoj r. podijelili i ona je naslijedila kuću za odmor, a ja automobil. Da li je itko od nas uopće dužan platiti nepodmirene porezne dugove oca sveukupno, da li samo osnovicu, da li samo osnovicu od dana smrti oca...?

 

Obavijest ne precizira porezna razdoblja od kada je nastupio nastali dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali prvo treba proučiti dali je obveza plaćanja poreza otišla u zastaru.

 

 

8. POREZNA ZASTARA

Zastara

Članak 94.

(1) Pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo na pokretanje postupka naplate poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći.

(2) Pravo poreznog tijela na pokretanje prekršajnog postupka zastarijeva kad proteknu tri godine od počinjenja prekršaja.

(3) Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate.

Članak 96.

(1) Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći, a prema odredbama članka 94. stavka 3. 4. i 5. ovoga Zakona.

 

bitno je kad je utvrđena porezna obveza

tj. kad je izvršena prijava poreza .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nasljednik naslijeđuje dug, to mi je sad jasno.

Ostaje nedoumica: da li nasljednik mora platiti i kamate, pošto od dana smrti ostavitelja do danas, naslijednik nije znao za porezni dug. Da je znao, imao bi obvezu platiti i kamate, a kako nije znao za obvezu, da li porezna uprava ima za obvezu osloboditi nasljednika plaćanja kamata, jer isti nije mogao znati što propušta na svoju štetu. Barem od smrti ostavitelja, ako ne i ukupne kamate, za koje isto vrijedi: da nasljednik nije mogao predvidjeti da ostavitelj neće još za života biti neuredan platiša poreza, i ostaviti nasljedniku obvezu plaćanja kamata i iz tog razdoblja?

 

Sorry na davljenju, no i za dosad objavljene odgovore, puno Vam Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, no ovdje se ne radi o neznanju već o nedostupnosti činjenica kako pokojni otac nije ispunjavao svoje porezne obveze. Neznanje se temelji na nepoznavanju prava i obveza poreznog obveznika.

Problem (i dodatni trošak)radi porezna uprava koja usprkos suradnji državnih službi, ne obavještava nasljenike o njihovoj novonastaloj obvezi iza pokojnika, već kao i u mom slučaju, obavještava nasljednike dvije i više godina kasnije. Također nasljednike tereti i za kamate koje je proizveo pokojnik propuštanjem podmirenja svoje obveze, a nisu iste proizveli nasljednici. Jedino da je nasljednik bio i ostaviteljev (pokojnikov) skrbnik za vrijeme dok je ostavitelj doznao za poreznu obvezu, tad bi nasljednik po obvezi skrbništva imao i obvezu voditi računa o plaćanju porezne obveze ostavitelja, tj. zajedno s kamatama koje bi nastale propuštanjem te obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...dug stoji i to je to...

 

e sad za ubuduće......

ako nešto od nekoga preuzimam...nasljeđujem ...kupujem... prvo provjerim sve... znači ukoliko kupujete pokretninu, nekretninu ...prvo odete u poreznu li katastar i provjerite ima li nekakvih zabilježbi a tek onda idete kupovati ili u ovom slučaju prihvaćati nasljedstvo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija