Jump to content

Dimnjak mi zagorcava zivot - SOS


Miho

Preporučene objave

Susjed je podigao dimnjak tik uz granicu svoje parcele, naravno bez ikakvih dozvola. Dobio je prije 1 godine rjesenje da ukloni isti. On to ignorira uz podrsku opcine koja "suti".

Sve zakonske mogucnosti u vezi komunalne inspekcije su iscrpljene a oni nece da donesu rjesenje o uklanjanju.

Pitanje: ima li smisla prijaviti procelnika policije za korupciju iako nema dokaza da zato prima novac?

Posto se dimnjak nalazi na dohvat ruke od mog prozora,

sta ce se dogoditi ako jednostavno zapusim izlaz dimnjaka da se ne moze koristiti? Tretira li se to kao krivicno djelo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Miho je napisao:

Dobio je prije 1 godine rjesenje da ukloni isti. On to ignorira uz podrsku opcine koja "suti".

 

 

Pitanje: ima li smisla prijaviti procelnika policije za korupciju iako nema dokaza da zato prima novac?

 

Dobio je rješenje o uklanjanju od koga?

Što je za vas 'općina' koju navodite? Lokalna uprava, ili tjelo županijske uprave nadležno za gradnju?

 

Prijaviti za korupciju možete bilo koga. Ali ako nemate dokaza, prijavljena osoba će tužiti vas zbog lažne prijave / klevete.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije.

 

Kad bi to spadalo u korupciju, onda biste kompletnu hrvatsku administraciju mogli pohapsiti i bez posebnog dokazivanja, pa onda eventualno ponekoga pustiti jer nije kriv.

 

Nerad i neizvršavanje obaveza spadaju u radnu nedisciplinu odnosno povredu radne dužnosti. Teoretski, takva djela sankcioniraju se po zakonima o službenicima i namještenicima, a pod kazneni zakon mogu eventualno potpasti ako je neradom uzrokovana velika šteta ili nešto slično.

 

U praksi te odredbe u Hrvatskoj vjerojatno nikada nisu primijenjene, barem ne kad je povreda radne dužnosti bila na štetu stranke, već eventualno u međusobnim obračunima unutar administracije odnosno politike.

 

(Prepričavala se anegdota, za koju ne znam da li je istinita, da su pregovarači EU u ranijim fazama pregovora u podacima o državnoj administraciji tražili broj činovnika koji su kažnjeni zbog povrede radnih dužnosti. Naši pregovarači su se našli u čudu jer se tako nešto u Hrvatskoj nikad nije desilo).

 

Nadalje, komunalna policija ne postoji.

 

Preporučujem vam slijedeće:

 

Najprije odlučite se da li vam taj dimnjak doista toliko smeta da ste spremni potrošiti godine i puno napora da ga uklonite.

 

Ako je odgovor negativan, pokušajte još nešto potaknuti kod te "komunalne policije", pa ako uspijete - u redu, ako ne - nikom ništa, dimnjak ostaje.

 

Ako je odgovor potvrdan onda ćete morati učiniti slijedeće:

 

Prvo, morat ćete se informirati o okolini u kojoj živite. To npr. uključuje podatak da postoje tisuće ili deseci tisuća građevinskih objekata za koje postoje rješenja o ukljanjanju koja nikad neće biti izvršena i otići će u zastaru. Toliki broj objekata naprosto objektivno nije moguće ukloniti, a ta okolnost se onda koristi da se ne uklanjaju ni oni koje bi bilo moguće ukloniti. Ili ste možda nešto čuli o "poglavlju pravosuđe i državna uprava"? Mislite da je to nešto daleko tamo negdje?

 

Drugo, morat ćete naučiti osnovne pojmove o državnoj i lokalnoj organizaciji i nadležnostima pojedinih dijelova. To, konkretno, znači da trebate znate kojoj ste se službi obratili radi uklanjanja dimnjaka (budući da "komunalna policija" ne postoji).

 

Treće, morat ćete naučiti osnovne stvari o upravnim i sudskim postupcima te ovdje relevantnim zakonima da biste mogli iskoristiti sve mogućnosti u postupcima koje pokrenete.

 

Četvrto, morate pokrenuti SVE postupke koji su mogući s neiscrpnom nadom da će Bog dati da barem jedan valjano završi. Ono što sigurno možete pokrenuti je prijava građevinskoj inspekciji i tužba pred građanskim sudom, tj. pokretanje parnice. Možda je moguća i prijava još nekoj inspekciji, npr. radi ugrožavanja zdravlja ili opasnosti od požara, ali to ne znam. To je ono što sami trebate pronaći.

 

Peto, sve skupa će vas koštati puuuno vremena, puuuno živaca i dosta novaca čak i ako ne uzmete odvjetnika.

 

 

Postoji i još jedan način, ali ne spada na pravni forum - da "uvjerljivo" porazgovarate sa susjedom ili da .... Ovo ne mogu ovdje napisati.

 

Pa vi vidite ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

da "uvjerljivo" porazgovarate sa susjedom ili da .... Ovo ne mogu ovdje napisati.

 

Ne možemo napisati, ali možemo slikovno prikazati argumente:

:batina::batina::batina:

 

Problem je, međutim, što susjed možda ima jače argumente, slikovno:

:batina::batina::batina::batina::batina::batina::batina::batina::batina:

 

 

:-D

 

 

Svakako pismena prijava građevnoj inspekciji za bespravnu gradnju. Ako nema reakcije, svakih mjesec dana 'požurnica'.

 

Također prijaviti protupožarnoj inspekciji, isto urudžbirana pisana prijava. Kako protupožarci spadaju u MUP, susjed će vjerojatno malo drugačije reagirati kada dobije dokument sa zaglavljem MUP-a.

 

Ako budete uporni kako vas je uputio moj pretkodnik, i skupite puno dokumenata a niste postigli cilj, možete se obratiti i medijima. Ne može škoditi, a ponekad se i tako pokrenu stvari.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovorima, iscrpni i savrseno jasni.

 

Ipak molim za misljenje pravnika sto ce se desiti ako dimnjak zapusim (pri tom da ga ne ostetim) tako da se ne moze upotrebljavati. Kako me onda vlasnik moze tuziti ako ima rijesenje za uklanjanje istog. Riskirao bih rado i kaznu ako nije preko 3000 kuna...

 

Nekad valja stvari dovesti do apsurda da bi se pokrenule zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Miho je napisao:

 

Ipak molim za misljenje pravnika sto ce se desiti ako dimnjak zapusim (pri tom da ga ne ostetim) tako da se ne moze upotrebljavati.

 

Ako već inzistirate na tome...

 

Slučaj no.1. U dimnjak nabacate cigle, i zalijete sa 3-4 kante betona, a sve preko ljeta kada se dimnjak ne koristi (i susjed nije kod kuće). To bi se vjerojatno po Kaznenom zakonu smatralo uništenjem tuđe stvari, kažnjivo novčano ili kaznom do 6 mjeseci. Obzirom na okolnosti ( ilegalno sagrađen opasan dimnjak sa nekakvim nalogom za rušenje) , možda se i ne bi tretiralo kazneno. Možda nikako. A susjed mora srušiti dimnjak, nepopravljivo je.Za tužbu za naknadu štete bi trebao dokazati da ste to vi napravili.

 

Slučaj no. 2. Dimnjak se koristi, vama smrdi i dimi, i vi ga začepite. To bi po Kaznenom zakonu bilo ugrožavanje života i imovine općeopasnom radnjom, kažnjivo 1-8 godina zatvora.

 

Dakle, pazite što radite.

 

Prije ipak pokušajte legalnim putem - podnesite sve ove prijave. Ako susjed dobije nalog za rušenje bespravno sagrađenog od građevne inspekcije i protupožaraca, dobit će i nemale kazne.

 

 

 

 

 

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija