Jump to content

grad radi cestu kroz poljoprivredno zemljište


cigo1

Preporučene objave

Prosil bi lepo

eminencije iz ovog dela prava da meni Cigonji nekaj pojasne.

 

Ljudi imaju čestice (ljivade,oranice) u po GUP-u GOSPODARSKOJ zoni. Sad općina gradi cestu u toj zoni.Općina ima i formiranu cenu od Ministarstva godspodarstva i bla.... od 60 kn/m2. U toj zoni je tržišna vrijednost zemlje gospodarske namjene 30 E/m2 = 220 kn/m2.

Meni je jasno da bi razlika od 60 do 220 kn terbala pokriti nekaj "ono" kaj bi ta poljoprivredna zemlja postala GOSPODARSKA (skorom sam rekel gospodska a sad je seljačka).Mene sad zanima:

1. Mogu li vlasnici te sad poljoprivredne(seljaci-građani) utjecati na prodajnu cjenu i na koji to način mogu?

 

Jer zakaj bi ja prodal djel svoje zemlje za 60 kn a posle bu okol drugima zemlja vredila 22o kn/m2 čez čije čestice cesta neide? Tak ja mislim da bi ja, teri imam zemlju baš tam di cesta ide, trebal dobiti već nek onaj čez čiju zemlju cesta ne ide. Jar da nama ceste kaj ide kroz moje, on bi za svoju zemlju dobil frišku figu.

 

Ja se malo zaje...am ali vas lepo molim da vi meni odgovorite kakve su tu uzanse?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon (o vlasništvu, o izvlaštenju) veli da bi trebali platit po tržnoj ceni.

Kaj je to tržna cena dalo bi se raspravljat, a i 'druga strana' more tu malo i manipulirat.

Tržnu cenu treba dokazat tak da vidiš po kojoj ceni su zadnje prodavali tu zemlju - na bazi ugovora i procene porezne.

 

Tu treba malo opreza. Cene ot prije tri godine bile su fajn 'nabrijane', znaš, pranje love i velika očekivanja ...

Sad je tržište nekretnina umrtvljeno, jako malo se trži, pa se cene jedva drže. Svako selo ima gospodarsku zonu, a od silne obećavane navale investitora u dogledno vreme tek kakav mali trzaj. Još nek uvedu taj najavljivani porez na sve i svašta, pa da vidiš rasprodaje za kikiriki. Ak za tri leta dobiš tržnih 100 kuna, buš sam sebi rekel - kak sam bil bedast, mogel sam odma zet 60, i za tri leta malo ih zvrtet...

 

Tak da je upitno jel se isplati pozivat na tržnu cenu.

 

I još jedna stvar. Kad se te ceste naprave, ostala zemlja bu vredila puno više. Ak ti je većina zemlje u cesti, onda se možeš kvačit' z njima. Al' ak ti je veći dio 'ostatak', to bu uz cestu vredilo više. Ono, vodiš lika da vidi 'gospodarsku zonu', a ono samo kuruza i šenica okolo... Prvi koji prodaju jer moraju buju dali jeftinije, a zadnji , koji moreju pričekati... znaš onu priču o ciganu i doktoru...

 

Gle, ti znaš da ja imam te zemlje kak dreka.. pardon... jako puno, dost za aerodrom... i sve parcele su uz asfalt, i 'taktički raspoređene', da blokiraju prilaz drugima ak treba...

Al da meni dođeju z ovakvom ponudom, bi si dobro zgruntal - dam dio za manju lovu da se cesta napravi, al se onda priča zavrti, pa cena ostalom zemljištu raste...

 

To je moje umovanje uz :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fala felixx.

Tak sam si i ja nekak mislil...al znaš ta ti je zemljica v Zagorskome kraju. Tu bu z mužima žmefke kaj parcele imaju. Već sam jemput spušil kaj je jen muŽ štel za kvadrat 100 E (jer su njih bili 4 brati pa bi saki po 25E za kvadrat)pa je kupec kaj je daval 25E stal pred njegovom parcelom (a moja je iza mužove)...del ogradu i zaprl projekt..i ode cigonji 70 soma Ejuraca.

Bumo videli kak bu ta sapunjara hodala. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Reči ti tim mudrijašima da ni zaj Sv. Križ Začretje centar sveta.

Tu oko metropole ima tih gospod(ar)skih zona ko pljeve - na 10 km od metropole ima i po 30-50 €, a i tu kod mene su te cene (ili mrvu veće) samo na turbo lokacijama - uz obilaznicu i na križanjima. Na 'običnim' lokacijama uz cestu sat se trži za 15 €, a za ono kaj je daleko ot ceste, negdi skroz u korneru nemreš najti kupca ni za 5 ojera.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija