Jump to content

ljubljenje i pipanje


zakon_i_red

Preporučene objave

Postoji zakon.

 

 

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Član 14.

Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

 

U ovo spada nemoralno ponašanje na javnom mjestu.

 

Nisu sva javna mjesta ista, niti su isti moralni osjećaji građana.

 

Dalje ću navesti primjere iz prakse, neki će se možda pobuniti, ovo što navodim nije ni moj ni Legalisov stav, ali jest primjer iz prakse.

 

Ljubljenje osoba suprotnog spola ne bi ostvarilo elemente prekršaja, ali dodirivanje po intimnim djelovima ima elemente prekršaja. Naravno pod pretpostavkom da su u blizini onih zagrepčana koji tamo obično čekaju tramvaj ili šetaju po trgu.

 

Ljubljenje odraslih osoba istog spola ostvaruje elemente prekršaja, kao i dodirivanje po intimnim djelovima. Naravno pod pretpostavkom da su u blizini onih zagrepčana koji tamo obično čekaju tramvaj ili šetaju po trgu.

 

Ljubljenje bi bio prekršaj ako bi se radnja vršila u objektu neke vjerske zajednice pred njihovim članovima.

 

Šetnja dva odrasla muškarca koja se drže za ruke (obično homoseksualci) nema elemente prekršaja narušavanja javnog reda i mira.

 

Na primjer, stari dubrovački običaj je bio da dva muškarca dok razgovaraju u šetnji se i drže za ruke. Taj je običaj isčezao nakon revolucije homoseksuanosti.

 

Dalje bilo kakav kontakt intimnih dijelova tijela na javnom mjestu čime se vrijeđaju moralni osjećaji građana jest narušavanje javnog reda i mira.

 

U to mogu spadati razodjevanje na kupalištima "tekstilaca".

 

U to mogu spadati seks na plaži ako nekome smeta. Na nudističkim plažama obično ne smeta, već i publiku obično navede na iste radnje, nitko nije uvrijeđen, homoseksualci se obično drže rubova nudističkih plaža, njihovo vođenje ljubavi obično ne smeta nikome ukoliko dobro procijene kakvi su moralni osjećaji građana u blizini, u takvim slučajevima nitko ne zove policiju, prekršajnog postupka nema.

 

Oni koji se žele zgražati, osuđivati ili bilo što drugo što nije vezano za temu narušavanja javnog reda i mira trebaju znati da ove stranice nisu tome namjenjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar policija ne bi trebala na poziv građana izvršiti prijavu i proslijediti taj slučaj na sud da sudac odluči postoje li elementi koji ukazuju na to da se zbilja radi o prekršaju?

 

Znači, ako policija ne zna za neki zakon, ili ako oni smatraju da nema elemenata za podnošenje prijave, onda oni neće ni procesuirati neki čin? Drugim riječima, oni imaju ovlasti kao suci na terenu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija može, ali ne mora izaći na takvu dojavu, ovisno o prioritetima policije u realnom vremenu.

 

Sve prekršaje policija procesuira po službenoj dužnosti.

 

Policajac na terenu je oko i uho njegova šefa u uredu i taj u uredu odlučuje da li će se pojedini prekršaj procesuirati.

 

Svatko ima pravo predstavke na rad policije.

 

Oštećenik može sam predati optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija