Jump to content

Vlastita imovina ili bračna stečevina??


vasilisa

Preporučene objave

Nedavno sam se udala. Otac bi mi želio darovati komad zemlje, ili stan (kako bih time bila namirena i ne bih potraživala ostalu imovinu nakon njegove smrti).

Zanima me, ako mi daruje komad zemlje i ja taj komad prodam- smatraju li se ti novci mojom vlastitom imovinom (budući da proizlaze iz darovane mi imovine (koja ne ulazi u bračnu stečevinu) ili se taj novac smatra bračnom stečevinom i da li bi onda i stan koji bih ja kupila tim novcem bio automatski bračna stečevina? Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je imovina stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice.

 

Po navedenom članku Obiteljskog zakona, vama darovana imovina bila bi vaša vlastita imovina. Dakle, općenito, bračna stečevina je samo ona imovina koja je stečena radom (npr. npr. od zarađene plaće kupite automobil). Ako prodate nešto što vam je darovano, ta imovina mijenja samo oblik, ali ne i podrijetlo (vaša vlastita imovina)

 

Pozornost treba svakako obratiti i na "bračna zajednica", koja je faktično stanje, za razliku od braka koji je pravno stanje. Dakle, netko može biti formalno u braku, a da ne živi u bračnoj zajednici - npr. 5 godina živi s nevjenčanom suprugom a nije se razveo od bivše iz nekog razloga - stečena imovina radom u to vrijeme također nije bračna stečevina - iako je formalno stečena za vrijeme trajanja braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! Pretpostavljala sam da je tako jel mi je bilo nelogično da nešto što je moja vlastita imovina (stečena darovanjem, ili nasljeđivanjem) odjednom postane bračna stečevina samo zato što sam ju ja u jednom trenutku pretvorila u novac...

 

ima neko vrijeme od polaganja mog građanskog, al nemrem vjerovat da su me uspjeli uvjerit u suprotno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija