Jump to content

Plaća za vrijeme bolovanja


Rock_Star

Preporučene objave

Ovako, imam pitanje. Zaposlena sam na neodređeno, to mi je prvi posao, u firmi sam nešto manje od godinu i pol. Zbog naglog razvitka bolesti koju imam već neko vrijeme, očekujem da ću uskoro na bolovanje i to na duži period, vrlo vjerojatno do rujna. Djelomični uzrok za pogoršanje iste je i strašan stres, pritisak, ali i mobing koji se vrši na poslu. Plaća mi je 4100 neto + prijevoz, s tim da je mjesec prije bila 4000 kn, a mjesec prije toga 5200 kn (bonus). Na koliku mjesečnu isplatu mogu računati dok sam na bolovanju, do kraja srpnja i tijekom kolovoza? Koliko isplata plaće ima veze s dijagnozom? Pretpostavljam da se tijekom bolovanja ne isplaćuje prijevoz? Posebno mi je nejasan period od 42 dana bolovanja, odnosno znači li to da ću nakon isteka tog perioda primati naknadu za bolovanje od oko 800 kuna? Ako mi netko može detaljnije pojasniti potencijalnu situaciju, unaprijed zahvaljujem. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isplata bolovanja od strane poslodavca ne može biti manja od 70% Vašeg prosjeka plaća unazad tri mjeseca prije odlaska na bolovanje. Dakle, ako nekim Pravilnikom tvrtke imate definirano da iznosi više, onda ćete dobiti više. Manje od 70% ne može. Za 42 dana.

 

Pravo na putne troškove, naravno, ne ostvarujete.

 

Od 43. dana, naknadu za bolovanje isplaćuje također poslodavac koji nakon isplate Vama, temeljem iste traži refundaciju tih sredstava od HZZO-a.

6 mjeseci od 43. dana plaća je 70%, a nakon toga 80%.

 

Ako ciljate na mobing i ako je to razlog odlaska na bolovanje i očekujete 100% isplatu (povreda na radu) ne računajte s tim, jer to mora biti utvrđeno od strane lječničkog povjerenstva. Ukoliko to ostvarite, svaka čast.

 

U svakom slučaju, želim Vam što brži oporavak, što god da je u pitanju.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo me s dodatnim pitanjem. :)

 

Na bolovanju sam, ali i u fazi realizacije kredita i od poslodavca trebam potvrdu o visini plaće, koju sam u firmu poslala po kolegici. Međutim, nazvala me je šefica i rekla kako moram osobno doći po papire, da mi ih čak ne mogu podići ni roditelji jer su to "osobne stvari" (dokument koji potvrđuje da sam zaposlena kod njih, da nisam pred otkazom i koliki mi je prosjek plaće), na što sam zatražila da mi istu pošalju poštom. Pristala je, ali summjam da će to napraviti.

 

Zanima me, imaju li zakonsku podlogu za takvo ponašanje, odnosno jesu li dužni dati potvrdu mojim roditeljima ili osobi koju ovlastim za preuzimanje papira, s obzirom da mi bolest ne dozvoljava odlazak do firme?

 

Unaprijed hvala. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija