Jump to content

Plaćanje doprinosa obrtnik


Obrtnik0000

Preporučene objave

Pozdrav

 

Prva 4 mjeseca 2010 godine obrt radi normalno. Jedini zaposlenik je vlasnik. Uredno podmiruje svoje obveze. U ta 4 mjeseca redovno kao i svi onih godina prije uplaćuje doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Zbog pada prihoda obrtnik od svibnja dakle 5 mjeseca 2010 godine stavlja obrt u mirovanje a u isto to vrijeme od svibnja se zapošljava u poduzeću gdje radi za plaću na koju mu poslodavac uredno plača sve doprinose. Još bi htio reći da je prihod obrta za prva 4 mjeseca bio oko 40000 kuna. Obrt ostaje zamrznut do studenog. U studenom obrtnik odluči zatvoriti obrt.

 

Sada dolazi porezna obavijest o dugu za mirovinsko osiguranje. Ito ovako piše za mjesece svibanj,lipanj,srpanj,kolovoz,rujan,listopad,studeni dužni ste platiti 15 posto od 40000 kuna za zdravstveno i 20 posto za mirovinsko.

 

Sad da pojasnim što mogu jednostavnije:

Prva 4 mjeseca jedino zanimanje obrt nema drugih prihoda. Za prva 4 mjeseca prihod obrta 40000 kuna. Za ta 4 mjeseca redovno plaćeno mjesečno iznos za mirovinsko i zdravstveno.

 

Od 5 do 11 mjeseca obrt u mirovanju nema prihoda od obrta jedini prihodi su od plače za koju su uredno plaćeni doprinosi

 

 

 

Studenom se obrt gasi. Sada dolazi zahtjev da se plati na 40000 kuna 15 posto za zdravstveno i 20 posto za mirovinsko osiguranje a ne umanjuje se uplaćeni iznos za prva 4 mjeseca. Dali je ovo u redu jer po ovome ispada da će se na prihod od 40000 od obrta platiti oko 25 tisuća kuna doprinosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda sam ja to malo zakomplicirao pa da pojasnim pitanje.

 

Ako imam obrt 4 mjeseca a 8 mjeseci imam i obrt i posao kako ću platit doprinose za ovih 8 mjeseci koja je formula.

 

Negdje piše da se zbroje prihodi od obrta i plače za 8 mjeseci i da se onda plati 20 posto za mirovinsko i 15 posto za zdravstveno.

 

A kao što vidite meni su opalili mirovinsko i zdravstveno na cjelokupnu zaradu i za ova 4 mjeseca kad sam bio samo obrtnik makar sam platio za ta 4 mjeseca već doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija