Jump to content

Braniteljska mirovina za branitelja bez posla


zirzagreb

Preporučene objave

zirzagreb je napisao:

Budući da mi je propala tvrtka u kojoj sam radio do prije 3 mjeseca, a javljanjem na oglase za posao i to na njih 150 nitko nije za mene zainteresiran jer sam navršio 40 godina, da li možda znate da li kao branitelj mogu otići u penziju sa ovim godinama i navršenih 17 godina radnog staža?

 

Bez statusa HRVI-a ne možete otiči u mirovinu po zakonu o HR braniteljima.

 

Ako imate status HRVI-a onda bi imali mogučnost da odete u mirovinu po zakonu o HR braniteljima ali bi vas prije komisija hzmo-a a onda i vojna komisija trebali proglasiti nesposobnim za rad i odrediti vam da li ste opće nesposobni ili samo profesionalno nesposoni za rad.

 

Ako nemate status HRVI-a mogli biste otiči eventualno u invalidsku civilnu mirovinu ( ako za to postoje uvjeti , odnosno ako vas na komisiji hzmo-a proglase radno nesposobnim ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me još ako netko zna da je dovoljno 100 dana ratnog staža ili isto provedeno vrijeme za vrijeme rata u postrojbi da bi se ostvarila penzija, budući da sam bio u aktivnom sastavu HV-e. Informacije su kontradiktorne ali vjerujem da postoji nekakav model jer gdje god se javim za posao prestar sam, a imam 2 djece i moram imati barem nekakva primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zirzagreb je napisao:

Zanima me još ako netko zna da je dovoljno 100 dana ratnog staža ili isto provedeno vrijeme za vrijeme rata u postrojbi da bi se ostvarila penzija, budući da sam bio u aktivnom sastavu HV-e. Informacije su kontradiktorne ali vjerujem da postoji nekakav model jer gdje god se javim za posao prestar sam, a imam 2 djece i moram imati barem nekakva primanja.

 

Evo ti pa vidi šta zakon kaže :

 

Članak 1.

 

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07. i 65/09.) u članku 15. stavak 1. mijenja se i glasi:

 

»(1) HRVI iz Domovinskog rata kod kojega je nastao trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) ili kod kojeg je nastala profesionalna nesposobnost za rad kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ima pravo na invalidsku mirovinu.«

 

Članak 2.

 

U članku 16. stavak 1. mijenja se i glasi:

 

»(1) Vrijednosni bod radi određivanja invalidske mirovine HRVI iz Domovinskog rata za invalidnost (opća ili profesionalna nesposobnost za rad) koja je u cijelosti ili u dijelu nastala kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojavom bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske utvrđuje se na temelju pripadajuće osnovice za čin i ustrojbeno mjesto HRVI iz Domovinskog rata iz članka 20. ovoga Zakona, tako da se osnovica utvrđena za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za tu kalendarsku godinu.«

 

Članak 3.

 

Članak 17. mijenja se i glasi:

 

»(1) Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

 

– invalidske mirovine HRVI iz Domovinskog rata.

 

(2) Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

 

– invalidske mirovine HRVI iz Domovinskog rata pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata i invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata HRVI iz Domovinskog rata.«

 

Članak 4.

 

U člancima 18. i 19. riječi: »hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata« zamjenjuju se riječima: »HRVI iz Domovinskog rata«.

 

Članak 5.

 

U članku 20. stavku 1. riječi: »hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata« zamjenjuju se riječima: »HRVI iz Domovinskog rata«.

 

Članak 6.

 

U članku 31. stavak 4. mijenja se i glasi:

 

»(4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. i 5. ovoga članaka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana, a određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.«

 

Iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:

 

»(7) HRVI iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i drugim osobama iz ovoga članka ne pripada pravo na najnižu mirovinu ako su oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata evidentirani kao pripadnici neborbenog sektora.«

 

Dosadašnji stavak 7. postaje stavak 8.

 

A za više potraži na ovom linku :http://narodne-novine.nn.hr/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija