Jump to content

molim vas za pomoć


KikaOsk

Preporučene objave

Prije 4 mjeseca je suprug zatražio rastavu braka. Dogovorili smo se da će biti sporazumni i da ću ja biti skrbnik i da će suprug viđati djete po dogovoru. Budući da je našao drugu, indirektno me otjerao jel nisam više mogla izdržati. Otišla sam sa sinom kod oca gdje sam već mjesec dana. Nezaposlena sam , a do suda još nismo došli jel su nas uhvatili godišnji odmori. Meni lipe nije dao , a ne radim. Dok dođemo do suda , ne znam od čega ću živjeti. Da li imam nekakva prava iako još sudski nismo rastavljeni? Drugo pitanje. Dogovor je bio između nas da sin nastavi ići u školu gdje je išao. Meni to ne odgovara jel sam se preselila na drugi dio grada. Bivši suprug i njegova mama mi prijete da će sin ići u školu gdje oni budu htjeli. Da li ja kao skrbnik imam pravo sama odlučiti gdje će mi djete u školu? U situaciji sam da ne mogu svaki dan voziti djete u školu, a ako se zaposlim bit će još veći problem. Oni planiraju da će sin više biti tada kod njih , a ja na to ne mogu pristati jel su mi uništili život i ne mogu dozvoliti da mi je sin većinu vremena kod njih . Prijete mi se da će mi dok dođe do suda uzeti djete i proglasiti me ludom. Molim vas pomozite mi i dajte mi savjet, kakva prava imam i kome da se obratim..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo je zajedničko i ravnopravno, a sud će odlučiti kojem od roditelja će dijete biti povjereno na zajednički život, te odrediti opseg susreta i druženja sa drugim roditeljem.

 

"Dogovor je bio između nas da sin nastavi ići u školu gdje je išao. Meni to ne odgovara jel sam se preselila na drugi dio grada."

 

Kako je u interesu djeteta mijenjati školu?

Stalno svoj interes stavljate ispred djetetovog.

 

"Da li ja kao skrbnik imam pravo sama odlučiti gdje će mi djete u školu?"

Skrbništvo je zajedničko i o tome gdje će dijete ići u školu trebaju se dogovoriti roditelji pazeći pri tome na djetetov interes.

 

"U situaciji sam da ne mogu svaki dan voziti djete u školu, a ako se zaposlim bit će još veći problem. Oni planiraju da će sin više biti tada kod njih , a ja na to ne mogu pristati jel su mi uništili život i ne mogu dozvoliti da mi je sin većinu vremena kod njih ."

 

Ponovo svoj interes stavljate ispred djetetovog. Dakle vi ste svjesni činjenice da ako se zaposlite neće vam imati tko paziti na dijete, ali istovremeno želite onemogućiti djetetovo pravo na susrete i druženja sa ocem, bakom, ali ovo sve pod uvjetom ako dijete bude vama povjereno na zajednički život.

Kakve veze imaju vaši neriješeni partnerski odnosi sa legitimnim pravima djeteta?

 

"Molim vas pomozite mi i dajte mi savjet, kakva prava imam i kome da se obratim.."

 

Dali vaše zajedničko dijete ima kakva prava!?

Obratite se sudu i nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Samo ako naletite na iole stručnu osobu kojoj nije jedini kriterij za povjeravanje djeteta na zajednički život rodni, sa ovakvim stavovima već u startu imat ćete dosta minusa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Niste me možda dobro shvatili, ali ja sebe i svoje interese ne stavljam prije djeteta. On mi je sve u životu i sve bi napravila za njega. Kakav je to otac i baka koji stalno pljuju po majci? Otjerali su me nezaposlenu i nije ih briga jel imam djetetu šta dati za jesti. Alimentaciju mi je bivši suprug već najavio da neću dobivati. Moje djete se svega nasluša kad je tamo. Što se tiče škole, sin je izrazio želju da bi htjeo da ga prebacim na polugodištu tu gdje sada živimo, ali čim ode kod oca , nastaju problemi jel svaki puta djetetu pune glavu sa gluspostima. On ne pristaje da djete promjeni školu iz razloga jel njegova mama ,moja svekrva, živi u blizini. Jel se mene ne treba pitati ništa ako sam majka?! Na sudu smo naveli da se skrbništvo dodjeljuje majci, a djete će otac viđati u dogovoru sa majkom. Ispada da ja nemam nikakva prava!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KikaOsk je napisao:

(...) Alimentaciju mi je bivši suprug već najavio da neću dobivati. Moje djete se svega nasluša kad je tamo. (...)

Vaš muž je prije nekoliko mjeseci poželio razvod i oko toga ste suglasni, a iz vaših navoda ispada da nije imao ništa protiv da sin ode živjeti s vama, što je tako i realizirano.

 

Logika stvari nalaže da ste pri dogovoru oboje (i vi i on jednako) mogli biti svjesni da niti djetetu niti vama (množina) neće biti nimalo spretno da pohađa školu na jednom kraju grada, a živi na drugom. Naime, priličan niz godina ga netko treba odvoditi i dovoditi, bez obzira tko od vas dvoje (ovisno o dogovoru) to bio.

Škola je u blizini očeve majke ili i oca?

 

Alimentaciju je najavio da nećete (točnije bi bilo: dijete, ne vi) dobivati: već sada to može tako "pouzdano" tvrditi? Woooow! :namiguje:

 

Postoji mogućnost zatražiti i da sud privremeno povjeri dijete na zajednički život vama (uz što ide i vrijeme kad će se dužiti i susretati s ocem), kao i donošenje privremene mjere radi uzdržavanja.

:kavica:

 

Susreti i druženja "po dogovoru" ne štite pravo djeteta precizno. Ako roditelji ne postignu dogovor, vuk magarca pojede vrlo lako, a ako netko žudi za konfliktom otvara mu se priličan prostor. Stoga radije predložite točno vrijeme (ne škrtarite pri tom), a po dogovoru mijenjajte termine, proširujte i dodatno se dogovarajte, na zadovoljstvo djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija