Jump to content

Žalba na odluku Školskog odbora


zuzeech

Preporučene objave

Situacija slijedeća. Ravnatelj škole zapošljava radnika na 60 dana bez natječaja. Školski odbor ga prima u radni odnos na prijedlog ravnatelja, budući se kandidat pozvao na pravo prvenstva zbog statusa branitelja. Međutim na natječaj nije mogao priložiti dokaz o nezaposlenosti, koji je bio dužan sukladno čl.35 st.3 navedenog zakona jer je već bio u radnom odnosu u trenutku raspisivanja natječaja. Kakve su šanse da mi se prigovor uvaži?

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome prigovor i na osnovu čega?

Kao prvo, ravnatelj zapošljavanje do 60 dana vrši u slučaju hitnosti i tu nema uloge ŠO, može im informacije radi reći koga je zaposlio. U tom roku od 60 dana treba provesti natječaj - sad uskoro više i ne, jer je taj način izbijanja novca školskim ustanovama konačno prestao, sad će se radna mjesta oglašavati na mrežnim stranicama škole i zavoda za zapošljavanje.

Kao drugo, branitelj ima prava prvenstva temeljem zakona o pravima hrvatskih branitelja, i to ako ima traženu stručnu spremu, ako je nezaposlen i prethodni mu radni odnos nije prestao njegovom krivnjom i ako tu čijenicu u postupku zapošljavanja dokaže.

Budući da se kod zapošljavanja do 60 dana ne provodi cijeli postupak zapošljavanja kao kad se oglašava natječaj, nije ni bitno tko je branitelj a tko nije, to će nakon 60 dana dokazivati kad postupak bude proveden.

I kao treće - osoba koja želi raditi u školi nema na to pravo, ima samo želju. Ako sumnja u nepravilnost postupka zapošljavanja, na bilo koji način (do 60 dana ili po dosadašnjim natječajima), može o tome obavijestiti prosvjetnu inspekciju koja ima pravo uvida u sve faze postupka i utvrdit će je li ravnatelj u prekršaju. Ako uputite prigovor školi, to je uzaludan manevar, vi niste kao tražitelj posla u pravnom odnosu sa školom i za školski odbor niste osoba čije bi prigovore to tijelo razmatralo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitajte objavu #2 (anamih) s pozornošću na zadnji dio, a ako trebate adrese naći ćete ih klik-ovdje.

Ne očekujte puno, jer sve kad bi natječaj i bio ponovljen, rezultat može biti glatko isti: suglasnost ŠO na prijedlog ravnatelja, ne argumentirajući prednošću nezaposlenog branitelja, već jer smatraju da je to odgovarajući izbor kandidata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje- ne očekujte NIŠTA! Ja već imam "jako dobra" iskustva sa natječajima u školama i po meni funkcioniraju ovako- ravnatelj/ica zaposli koga on/ona hoće, Školski odbor to pro forme potvrdi, a ostali kandidati dobiju odbijenicu bez mogućnosti žalbe. Bože sačuvaj da bi se netko uopće mogao ili imao potrebe žaliti na njihov "transparentan i pravilan" izbor. A ni od inspekcije nikakve koristi... :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od jedne prosvjetne inspektorice dobila sam odgovor da kandidat nije imao prednost jer je u natječajnom postupku bio zaposlen, a od druge (načelnice istoj) da žalba nema smisla, osim u slučaju da se žali nezaposleni hrv.branitelj :-? eto i kod njih su mišljenja različita. Svejedno ću uputit ŠO i osnivaču dopis sa svim navedenim tek toliko da se ispušem.

Btw dotična ravnateljica je zaposlila šogoricu kao tajnicu a muža kao domara hahahaha...... :palacdolje:

A taj kakti "branitelj" rata vidio nije jer ima 2 mj. staža i to u skladištu vojarne :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna od znamenitijih rečenica sa službenog savjetovanja na HZZ publici glasi: "S natječajima u školama i vrtićima je teže, jer je to najčešće već riješeno".

 

I da, kandidat nije imao prednost jer nije bio nezaposlen.

Ali, ravnatelj i ŠO samo trebaju pripaziti da osoba ispunjava zakonske uvjete ili spada pod iznimke iz prijelaznih odredbi i sve im štima. Nekog "opipljivog" rangiranja kandidata prema drugim kriterijima nema.

 

Da ima traga tome da su žarko željeli zaposliti nekog drugog, a eto nisu jer se netko pozvao na svoju prednost, a potom netko uvidio da pravo na to nije imao, bila bi možda druga priča...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o odgoju... kaže da kandidati u natječajnom postupku trebaju biti obaviješteni o rezultatima natječaja. Od škole do škole to se razlikuje - neke škole objavljuju "urbi et orbi" tko je imenom i prezimenom zaposlen (što se baš i ne slaže s propisima o zaštiti osobnih podataka), neke dozvoljavaju čak i uvid u dokumentaciju ostalih kandidata nezadovoljniku (što je čak i konkretno kažnjivo, ali se događa), a neke jednostavno napišu obavijest da je izbor izvršen i da ponuda xy nije prihvaćena. Pouka o pravnom lijeku je obvezan dio odluke i rješenja, a ne obavijesti koju spominjem. Jedino što nezadovoljnik može je zahtijevati od prosvjetne inspekcije nadzor i dobiti od nje očitovanje o utvrđenom. Školski odbor razmatra prigovore radnika škole na odluke ravnatelja, a tražitelji posla nisu radnici škole. Ima školskih odbora koji lamentiraju o ovakvim prigovorima zanemarujući činjenicu da za to nema osnove, ali to je već druga priča. Što se tiče vraćanja dokumentacije, i o tome postoje razna stanovišta. Naime,dokumentacija o provedenom antječaju se mora na zahtjev inspektora pokazati, a što će se pokazati ako se vrati kandidatima po natječaju? Trebalo bi fotokopirati, a ako znamo kako škole stoje s novcem, to baš i nije izvedivo. Kandidati bi trebali računati s tim da im se to ne vraća, ima još situacija u kojima ni ne pitaju - npr.original svjedodžbe srednje škole stoji u referadi fakulteta do diplome - i nikome ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi zanimljivo znati i koliko je puta ukupno uopće zatražen uvid u original ili ovjerenu kopiju priloženih papirića (obzirom da se preprekobrojni tuže da najčešće nisu ni pozvani na razgovor, a ni tijekom toga se ne pita za "zdravlje" zaprimljene kopije), naravno za sve prijavljene kandidate, a prije dobivene suglasnosti ŠOa za zasnivanje radnog odnosa s jednim od njih.

 

:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Natječaj se poništava u novinama u kojima je objavljen, ali prije završetka nat. postupka zar ne? Škola je u ovom slučaju ponovno raspisala natječaj, osoba koja je primljena ne radi više, kako je sve to moguće :-?

I sada pretpostavljam da se prijavio na hzz da bi mogao na ovaj novi natječaj priložiti potvrdu da je nezaposlen!

Svašta! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija