Jump to content

Porez na prvu nekretninu - djelomično oslobođenje? Zastara?


Dannica

Preporučene objave

Prije 3 godine kupila sam kuću.

U braku sam, muž posjeduje nekretninu (koju je davnih godina naslijedio od pokojnog djeda), međutim ta je kuća prestara te posjeduje tek osnovne uvjete za život, a adaptacija iziskuje previše financijskih sredstava (tražili smo mišljenje i troškovnik dvije građevinske firme i u oba slučaja dobili odgovor da nam je jednostavnije srušiti kuću i graditi novu), pa smo odlučili podignuti kredit i kupiti već izgrađenu kuću. Samo ja radim, suprug je u mirovini (ratni vojni invalid – opća nesposobnost za rad).

 

Kuća je kupljena na moje ime i samo sam ja njen vlasnik.

Po preporuci agencije preko koje smo kupili kuću, uredno sam (u zakonskom roku) prijavila porez na promet nekretnina. U srpnju 2008. (dva mjeseca kasnije) dobila sam porezno rješenje na koje sam se imala pravo žaliti, što sam i učinila jer sam u međuvremenu (nakon prijave poreza) dobila uputu jedne pravnice da imam pravo tražiti djelomično oslobođenje od plaćanja poreza. Naime, porez mi je razrezan temeljem procjene porezne uprave i to na način da je ukupna procjena viša od kupoprodajne cijene. Jednako tako u svojoj žalbi zatražila sam i djelomično oslobođenje od plaćanja poreza budući da mi je to prva nekretnina.

 

Početkom 2011. godine (u siječnju) komisija za procjenu dolazi procijeniti suprugovu nekretninu. Prošli tjedan dobivam rješenje u kojem stoji da mi se žalba djelomično uvažava (smanjili su mi ukupnu vrijednost nekretnine za cca 3000 kuna, čime je iznos poreza smanjen za cca 190 kuna). Ujedno, u rješenju stoji i da je komisija za procjenu ustanovila vrijednost suprugove nekretnine te iz svega proizlazi: «Slijedom svega navedenog, zahtjevu za oslobođenje od plaćanja poreza ne promet nekretnina nije se moglo udovoljiti iz razloga što se u navedenom slučaju ne može smatrati da porezni obveznik kupuje prvu nekretninu kojom rješava vlastito stambeno pitanje, budući da suprug porezne obveznice ima kuću veće stambene površine i veće vrijednosti od nekretnine koju obveznica kupuje».

 

I ponovo se imam pravo žaliti na ovo porezno rješenje.

Međutim, sada u rješenju ne stoji rečenica: «Žalba odgađa izvršenje rješenja».

Da li se još na nešto imam mogućnost žaliti ili je to – to?

Što je sa zastarom?

Gledam na internetu pojam «porezna zastara» i nisam sigurna da li se to može primijeniti i na ovaj moj slučaj? Između ostalog pronašla sam ovo: «Porezna zastara, definirana kao pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo pokretanja postupka naplate poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe, nastupa nakon 3 godine od dana kada počinje teći.»

 

Nisam pravnik i ne razumijem se u pravna pitanja. Bojim se da sam od samog početka krivo savjetovana, a još više se bojim kako ću sve ovo završiti. Jasno vam je da gledam kako da platim što manji porez jer kao i većini ljudi u ovoj zemlji – nije nam lako, pogotovo zbog muževe vrlo niske mirovine.

 

Ako tko ima kakav savjet ili sugestiju, biti ću vam jako, jako zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija